Uostamiesčio girdyklos griebėsi gudrybių | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO GIRDYKLOS GRIEBĖSI GUDRYBIŲ

Vadinamieji pseudobarai greitai sureagavo į pasikeitusius prekybos alkoholiu reikalavimus. Verslininkai ėmėsi priemonių, kad išlaikytų klientus ar net padidintų jų skaičių. Paankstintas darbo laikas, apsirūpinta indais su dangteliais, į kuriuos pilamas ne tik alus, bet ir stipresni gėrimai.

Anksčiau neduodavo kamštelių

Pagal nuo sausio įsigaliojusias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, prekyba alkoholiu pirmadieniais–šeštadieniais draudžiama nuo 20 iki 10 val., sekmadieniais – nuo 15 iki 10 val. Šiuo laiku svaigiuosius gėrimus galima įsigyti ir vartoti nebent viešojo maitinimo įstaigose, tačiau išsinešti neleidžiama.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai surengė naktimis veikiančių įstaigų, kur paprastai žmonės ateina ne pasėdėti, o įsigyti alkoholio, patikrinimus.

Vienas reidas organizuotas nuo 19.30 iki 3.30 val., kitas – nuo 7 iki 12 val. Patikrinime dalyvavo policijos pareigūnai, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.

Tiek klaipėdiečiai, tiek kontrolieriai jau pastebėjo, kad vadinamosios girdyklos greitai sureagavo į pasikeitusius reikalavimus prekybai alkoholiu. Dauguma jų darbą pradeda pora valandų anksčiau.

Anksčiau pseudobarai duris atverdavo 22 val., dabar – 20 val., kai alkoholio jau nebegalima įsigyti įprastose parduotuvėse. Sekmadieniais dalis tokių įstaigų klientų laukia dar anksčiau.

Panašu, kad išradingumo šios srities verslininkams netrūksta.

Reaguodami į ankstesnius prekybos alkoholiu sugriežtinimus, kai buvo draudžiama išsinešti uždarytą gėrimo butelį, pardavėjai juos atsukdavo ar atkimšdavo ir tik tada atiduodavo klientui.

Atidaromos būdavo ir skardinės su gėrimais. Naktiniams klientams tekdavo saugoti, kad neišsipiltų.

Gali ir nepasiteisinti

Pseudobarai gudrybių ėmėsi ir įsigaliojus naujiems reikalavimams. Įstaigos apsirūpino vienkartinėmis taurėmis, į kurias paprastai pilamas alus. Kai kurios įsigijo ir dangtelių joms uždengti. Siekiama, kad klientams esą būtų patogiau.

Į plastikinius bokalus išpilamas ne tik alus, bet ir stiprieji gėrimai.

Siekiant, kad klientai mažiau širstų, nekiltų konfliktų, kai kuriose įstaigose ant prekystalio pakabinti skelbimai su informacija apie pasikeitusią tvarką ir naujus reikalavimus.

Tačiau, panašu, tokios verslininkų gudrybės gali ir nepasiteisinti.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis atkreipė dėmesį, kad nauji reikalavimai įpareigoja įmones, kurios prekiauja alkoholiniais gėrimais tamsiuoju paros metu, jų pardavėjus, užtikrinti, kad alkoholis būtų vartojamas tik patalpoje.

"Išsinešti yra draudžiama", – pabrėžė vedėjas.

Baudos gresia ir klientams

Tvarkos neužtikrinančioms įmonėms gresia ekonominės sankcijos, kurias skiria Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistai.

Pardavėjui už pažeidimą pirmą kartą gresia bauda nuo 14 iki 30 eurų. Pirmą kartą įkliuvus pasiūloma susitaikyti su valstybe – surašomas administracinis nurodymas. Tokiu atveju susimokėti reikia pusę minimalios baudos.

Už pakartotinį pažeidimą sankcijos – griežtesnės. Pardavėjui gresia bauda nuo 30 iki 90 eurų.

"Kadangi yra nurodyta, kad įmonės turi užtikrinti, jog klientas vartotų alkoholį vietoje, nuobaudą galima skirti net tais atvejais, kai klientas nepaiso pardavėjo nurodymų", – informavo vedėjas.

Atsakomybė už išsineštą alkoholį iš įstaigos neleistinu metu gresia ir pirkėjui.

Pirmą kartą pažeidus tvarką, bauda siekia nuo 20 iki 30 eurų. Tad tokiu atveju klientas atsipirktų puse minimalios baudos – 10 eurų. Už pakartotinį pažeidimą jam gresia bauda nuo 30 iki 300 eurų.

Taip pat gali būti konfiskuotas alkoholis, kurį bandoma išsinešti.

Panaudojo limonado buteliuką

Kontrolieriai pirmųjų reidų metu patikrino 11 naktinių prekybos alkoholiu vietų. Užfiksuoti aštuoni atvejai, kai klientai bandė išsinešti gėrimų. Iš jų septyni – toje pačioje įstaigoje.

S.Valiulis pasakojo, kad vienas vyras iš įstaigos nešėsi trauktinę, kuri buvo supilta į vienkartinį plastikinį indą su dangteliu. Kitas degtinę susipylė į įsigyto ir vietoje išgerto limonado buteliuką.

Panašūs ir kiti atvejai. Dėl pažeidimų teisenos pradėtos trims įmonėms, jų darbuotojams ir klientams. S.Valiulis atkreipė dėmesį, kad viena įstaigų turėjo įrengtą vaizdo stebėjimo kamerą, tačiau ji buvo išjungta.

Klientai pasakojo, kad jos pačios supila gėrimus į vienkartinius indus, uždeda dangtelius ir leidžia išsinešti

"Klausėme pardavėjos, kodėl taip yra. Jei būtų vaizdo įrašas, ji galėtų apsiginti, įrodyti, kad neleido klientui išsinešti gėrimų. Tačiau, panašu, ir pardavėjos gudrauja. Klientai pasakojo, kad jos pačios supila gėrimus į vienkartinius indus, uždeda dangtelius ir leidžia išsinešti", – kalbėjo vedėjas.

Apeliavo į verslininkų sąžinę

Miesto tvarkdariai toliau organizuos patikrinimus, siekdami kontroliuoti, kaip uostamiesčio įstaigos laikosi naujų prekybos alkoholiu reikalavimų.

"Nesinori būti prievaizdu, tik bausti, bet kito kelio nėra, kol žmonės pripras prie naujos tvarkos. Svarbiausia, kad patys verslininkai geranoriškai laikytųsi reikalavimų. Nemanau, kad gaunami dideli pinigai vien dėl to, jog leidžiama išsinešti alkoholį. Juk jį galima gerti ir vietoje", – komentavo vedėjas.

S.Valiulis pripažino, kad yra ir geranoriškų verslininkų, kurių apsaugos darbuotojai stebi, jog į įstaigą nepakliūtų neleistino amžiaus jaunimas.

"Jei visi būtų pareigingi, problemų nekiltų, bet yra ir nesąžiningų", – apgailestavo vedėjas.

Atkreipiamas dėmesys, kad iki šiol pagal gyventojų ar policijos skundus už nustatytus pažeidimus miesto valdžia galėjo riboti tik konkrečios įmonės prekybos alkoholiu laiką.

Nuo šiol apribojimai galės būti siejama su vieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Baudos

90 eur bauda jokinga uz pora valandu atsipirks

to cierka

netgi eilej prie alkoholio zmones stovedavo linksmesni...o tu rasyti ismok...

čierka

nostalgija tik alchogolikans.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS