Uostamiestyje per savaitę greičio matuoklis užfiksuoja virš tūkstančio pažeidėjų | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESTYJE PER SAVAITĘ GREIČIO MATUOKLIS UŽFIKSUOJA VIRŠ TŪKSTANČIO PAŽEIDĖJŲ

Klaipėdos apskrityje šią savaitę nustos veikti įmonei "Fima" priklausę greičio matuokliai. Šie įrenginiai buvo išnuomoti dešimčiai metų Automobilių kelių direkcijos skelbtu viešuoju konkursu. Klaipėdos mieste įsigyti matuokliai ir toliau veiks, savivaldybė numačiusi įsigyti dar daugiau šių įrenginių.

Dar neišjungė

Nors buvo skelbiama, jog greičio matuokliai bus išjungti nuo vasario 11-osios, pasibaigus nuomos sutarčiai, tačiau aiškėja, jog šią savaitę įrenginiai vis dar veiks.

Pasak įmonės "Fima" Serviso centro direktoriaus Justino Grigaliūno, keliuose esantys greičio matuokliai bus išmontuojami palaipsniui pagal su Automobilių kelių direkcija suderintą planą.

"Įrangos išmontavimo planas turėtų būti suderintas iki vasario pabaigos. Greičio viršijimo pažeidimų fiksavimo funkciją išjungsime šią savaitę", – patikino įmonės atstovas.

Vairuotojai socialiniuose tinkluose skundžiasi, jog prieš išjungiant šiuos matuoklius Klaipėdos rajone buvo pastebėta, jog vadinamieji radarai veikė neįprastai dažnai.

Esą kai kurie matuokliai mirksėjo net ir pro juos važiuojant vos kelių dešimčių kilometrų per valandą greičiu.

"Mūsų sistema greičio matuoklių gedimų pastaruoju metu nebuvo užfiksavusi, tad tiksliau atsakyti apie įrangos veikimą galėtume tik žinodami, apie kokį konkretų greičio matuoklį ir kokį laiką kalbama. Į mūsų bendrovę jau kreipėsi keli asmenys, teigdami, jog juos nepagrįstai fiksuoja greičio matuokliai. Pasitikslinus detales, paaiškėjo, kad kalbama čia apie Klaipėdos mieste įrengtus greičio matuoklius, o tai nėra bendrovės "Fima" įrengta ir prižiūrima įranga", – tikino J.Grigaliūnas.

Senuosius keis nauji

Automobilių kelių direkcija iki kitų metų planuoja nupirkti dar 100 vidutinio greičio matuoklių.

Šiuo metu šalies keliuose veikia pusšimtis sektorinių greičio matuoklių.

Remiantis pirminiais paskaičiavimais, jie Klaipėdos apskrityje turėtų atsirasti beveik tose pačiose vietose, kur iki šiol buvo įrengti stacionarūs matuokliai.

Naujieji greičio matuokliai numatyti kelyje Palanga–Kretinga. Vienas įrenginys turėtų atsirasti ties Vydmantais, kitas – ties posūkiu į Kretingsodį, Kretingoje.

Kiti du matuokliai bus įrengti ties Rimkais ir Dituva. Dar vienas matuoklis įsikurs už Kartenos, važiuojant Plungės link.

Taip pat prieš posūkį į Plungę numatytas dar vienas toks įrenginys.

Kelyje Vėžaičiai–Plungė taip pat atsiras du nauji matuokliai – vienas Varkalių gyvenvietės ribose, kitas – netoli Vieštovėnų.

Iškels į kitą vietą

Klaipėdos mieste taip pat numatyta naujovių.

Kol kas uostamiestyje tebeveikia trys seno tipo greičio matuokliai.

Juos ateityje turėtų pakeisti vadinamieji naujos kartos išmanūs įrenginiai.

Baigėsi Šiaurės prospekte esančio matuoklio nuomos sutartis. Veikiausiai sutarties pratęsimas šiek tiek užtruks.

Šioje vietoje buvęs senos kartos stacionarus matuoklis sugedo, o tiekėjas Klaipėdos savivaldybei buvo įsipareigojęs teikti paslaugą, todėl kuriam laikui čia buvo įkurdintas išmanusis matuoklis.

Dar viena naujiena laukia mėgstančių uostamiesčio gatvėmis palėkti didesniu greičiu.

Žadama perkelti išmanųjį matuoklį iš Mokyklos gatvės į Taikos prospektą.

"Matuoklį policija norėtų matyti kažkurioje Taikos prospekto vietoje tarp Sausio 15-osios ir Kauno gatvės", – perspėjo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis.

Greitį viršija nuolat

Pasak M.Poimanskio, išmaniųjų matuoklių pateikti duomenys nuo sausio 22-osios iki 29-osios rodo, jog klaipėdiečiai vis dar neišmoko padoriai vairuoti.

Liepų gatvėje per aštuonias dienas užfiksuoti 1 114 greičio viršijimų.

"Liepų gatvėje per aštuonias dienas užfiksuoti 1 114 greičio viršijimų. Statistika labai įdomi. Važiuojant iš uostamiesčio Palangos plento link padaryti tik 49 pažeidimai. O štai visi likusieji pažeidimai yra padaryti nuvažiuojančių automobilių vairuotojų. Vadinasi, nuvažiuojantieji dažniausiai viršija greitį. Lyg ir kalbame bei rašome, jog matuoklis fiksuoja greitį į abi puses. Dažniausiai lekiama 70–90 kilometrų per valandą greičiu", – pastebėjo M.Poimanskis.

Į abi puses šiuo keliu per numatytą laikotarpį važiavo 171 123 automobiliai.

Vidutinis greitis išvažiuojant iš miesto siekė vos 47,36 km/val.

Mokyklos gatvėje išmanusis matuoklis suskaičiavo, jog gatve važiavo per 126 tūkst. automobilių.

Užfiksuoti 633 Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

"Ir čia situacija tokia pati. Tie, kurie važiuoja veidu į matuoklį, sumažina greitį, o nuvažiuojantieji spaudžia, kiek gali. Važiuojantys matuoklio link greitį viršijo tik 58 kartus, o visi likusieji pažeidimai padaryti tolstant nuo matuoklio", – pasakojo M.Poimanskis.

Dažniausiai vidutinis greitis viršijamas važiuojančiųjų Priestočio gatvės link ir judančių antrąja juosta.

Kaina mažės?

Viliamasi, jog greičio matuoklių nuomos kaina nebebus tokia aukšta.

Stacionarius vairuotojų "inkilais" pramintus matuoklius kelių direkcija nuomojo kone po 100 tūkst. eurų už vienetą.

Tai buvo labai brangus malonumas.

"Prieš kurį laiką tokias paslaugas teikė vos viena įmonė. Šiuo metu galima rinktis iš trijų tiekėjų. Technologijos taip pat keičiasi. Praktika byloja, jog geriausias pasirinkimas – naujos kartos matuokliai, kurių dislokacijos vietą galima būtų keisti. Prieš dešimt metų rinkoje buvę greičio matuokliai atrodė lyg pasaulio stebuklas. O šiuo metu  matome, jog jų fiksuotos nuotraukos kokybe jau gerokai atsilieka", – pastebėjo M.Poimanskis.

Klaipėdos savivaldybė yra numačius virš 80-ies tūkst. eurų sumą vienam išmaniajam matuokliui nuomoti.

"Pirmoji sutartis, pasirašyta 2007 m., miestui kainavo 1,3 mln. litų. Tai buvo labai brangus malonumas", – prisiminė M.Poimanskis.

GALERIJA

  • Tinklas: Automobilių kelių direkcija iki kitų metų planuoja nupirkti dar 100 vidutinio greičio matuoklių. Šiuo metu šalies keliuose veikia pusšimtis sektorinių greičio matuoklių.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Remis

sutvarkykit sviesaforus , miesne nera zaliu juost......o tada greicio matuoklius statykit

Prunskis

jau baigtas pagaminti 1,5kW lazerinis policijos kamerų "gesintuvas". Veikia maždaug iš 3km, taip kad užsisakykit atsargines, nes esamos netrukus ims neįtikėtinai dažnai gesti ... :) Na kas jums dar 3-4 milijonai, šmipštas :)

Urte

Stai ir yra priedai policijai prie atlyginimu,nereikia net is valstybes biudzeto imti,po simta euru ir per men. prasau to rajono pinigai prie atlyginimu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS