Už ir prieš: ar reikia naikinti lengvatas uostamiesčio darželiuose? | KaunoDiena.lt

UŽ IR PRIEŠ: AR REIKIA NAIKINTI LENGVATAS UOSTAMIESČIO DARŽELIUOSE?

Vyriausybei panaikinus mokesčių lengvatas už darželius, uostamiesčio politikams siūloma jas "apkarpyti" ir palikti tik studentų bei moksleivių ir netikėtai į labai sunkią materialinę padėtį patekusioms šeimoms. Jos turėtų mokėti pusę sumos, o visiškai nuo mokesčio būtų atleidžiamos tik socialiai remtinos šeimos. Anksčiau lengvatomis galėjo naudotis ir vaikus auginantys vieniši asmenys, kariškių ir daugiavaikės šeimos. Ar reikėtų mažinti socialinių grupių skaičių, kurioms anksčiau buvo taikomos mokesčio už darželį lengvatos?


Nijolė Laužikienė, Klaipėdos miesto savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė:

– Manau, kad iki šiol lengvatų buvo per daug ir ketinimai palikti tik dvi socialines grupes, kurioms būtų taikoma 50 proc. nuolaida darželiuose, pagrįsti. Man nelabai suprantama lengvatos forma, kuri buvo suteikiama kariškių vaikams. Juk jie dirba ir gauna atlyginimą. Dabar šeima, kaip institucijos forma, yra pasikeitusi. Daug santuokų nėra registruojama, todėl įrodyti, jog mama tikrai viena augina vaiką, tampa sudėtinga. Ne socialinis statusas, o finansinė padėtis turėtų būti kriterijus. Daugiavaikėms šeimoms nuolaidos turėtų likti, jei šeimoje auga du ikimokyklinio amžiaus vaikai, nes jiems skiriama valstybinė pašalpa, tikiu, nepakankama. Naikindama lengvatų sistemas valstybė siekia, kad parama būtų tik iš vieno šaltinio ir jos turėtų pakakti visoms reikiamoms paslaugoms apmokėti. Kitas klausimas, ar ji nėra per maža. Įdiegiant vieningą socialinės paramos sistemą, manau, teisinga siekti tik vieno paramos šaltinio, užtikrinančio vaiko pragyvenimą.

Prieš
Liudmila Tautkevičienė, Klaipėdos miesto gausių šeimų bendrijos "Šeimyna" pirmininkė:

– Su tokiu siūlymu nesutinku, nes, pavyzdžiui, gausios šeimos apskritai nėra remiamos valstybės. Galima sakyti, kad darželyje taikomos nuolaidos ir buvo vienintelės, kurias įmanoma gauti. Dabar ir jas norima atimti. Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad gausios šeimos yra remiamos, tačiau tai nėra tiesa. Dažniausiai padedama tik socialiai remtinoms šeimoms, o tai nėra tas pats. Norėtųsi šviesti mūsų visuomenę, nes kol kas šeima, kaip visuomenės ląstelė, nėra gerbiama ir vertinama. Žmonės turėtų suprasti, kad bet koks asmuo, augindamas vaiką, auklėja būsimą mokesčių mokėtoją ir ateities valstybės kūrėją. Manau, jog Lietuvos valdžia per mažai investuoja į vaikus. Politikai, užuot siaurinę grupes, kurioms taikomos kompensacijos, turėtų stengtis padėti šeimoms – nesvarbu, ar kalbėsime apie daugiavaikes šeimas, ar vienišus žmones, auginančius atžalas. Jei šeimos lengvatų gautų daugiau, galbūt žmonės taip masiškai neemigruotų į užsienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

italia

kažin ar galima laukti iš laužikienės gerų sprendimų, kultūroje juk nieko nepadarė, gudri biurokratė

Tik uz protingus sprendimus eiliniam tautieciui

Valdzia skatina gimstamuma ,tai darykite ka nors del gimstamumo ,kad gimus vaikiui nereiketu tevams sukti galvos kaip pakliuti i darzeli ,ar nepakliuvus samdyti aukle .O del lengvatu sumazinimu vaiku skaicius darzeliuo se nesumazes o gal tik del pinigu stygio seimoja kentes seima vaikai ,ir taip pilna Lietuvoja badaujanciu seimu ,vaiku .Nejaugi tiek metu po nepriklausomybes negalima sukurti toki mistatyma tevams ,vaikams pagaliau savo rinkejams kad butu visi laimingi ir mamos nepiketuotu su vezimeliais aikstese .Tai ir susideda viskas i viena kruva ,migracija ,gymdyti ar negimdyti kito vaiko del nepalankiu soc ,garantijiu .O jei mokesciai dideja tai nors darzeliu bukle gerinti reiketu ypac vidu ,virtuves ,darzelio aplinka ....Del pasalpu ne paslaptis gauna ir tie asmenys kurie maudosi prabangoja nes nera griestos kontroles ....Net sveiki tampa invalidais kad nereiketu moketi uz parkinga .Tu landu istatime yra pilna tik kad per tas landas islenda tik turtingieji ...

Vaiko tevas

Pries lengvatu apkarpima reiketu pasidometi kokios eilinio tautiecio algos .Pasidometi apie kiekviena seima kokia finansine padetis .Bet nereiketu spresti darzeliu trukumu tokiomis priemonemis kaip lengvatu mazinimas ,salinimas del nelankomumo .Statyti naujius darzelius leisti statyti privaciu darzeliu i kuriuos manau eitu pasiturinciu tevu vaikai ,o tada eilinis darzelis buti neperkimstas vaikas eitu sale namu i darzeli .Pvz Is Dragunu ,Kalote Tauralaukis ,Ginduliai dideli kvartalai o kiek juose pasakykite yra darzeliu kur deti vaikus vezami i miesto perpildytus darzelius ,vaiku vis dideja .Turetu buti kaip pries 30 metu pastate koki rajona tai iskarto stato ,mokykla,vaiku darzeli ,maisto prekiu par.poliklinika ,o dabar tik prekybos centru ir benzino koloneliu ,o kur vaiku darzeliai ,ar kas paklause kiek mamu sedi su vaiku namie nes nepateko i vai. darzeli ,o kiti net migruoja del vaiku ir nezeminancio uzmokescio .Dar isklausyti tevu ,pedagogu nuomone ,pasiulimus ,tai daugumos nuomo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS