Aistros dėl Kintų pašto pastato: krašto paveldas, kurio (ne)verta saugoti? | KaunoDiena.lt

AISTROS DĖL KINTŲ PAŠTO PASTATO: KRAŠTO PAVELDAS, KURIO (NE)VERTA SAUGOTI?

  • 5

Šilutės rajono savivaldybėje esantis Kintų miestelis jau trejus metus neturi pašto. Buvęs jo pastatas – tuščias. Pašto pastatas parduotas aukcione. Lietuvininkai sunerimo išvydę, kas vietoje jo rasis. Ir \LNK žurnalistams  telefono ekrane rodė, koks projektas šokiravo. Kai kure tai įvertino kaip karališkojo pašto krytį kovoje su gariūnine architektūra. 

„Nauji savininkai, nusipirkę tuos pastatus, kritiškai jų neįvertina, neišsaugo jų specialiųjų savybių ir tie raudonų, gražių plytų pastatai tampa įprastais, skarda aptrauktais ir išdaužytais langais. Žinoma, keičiasi ir jų paskirtis. Iš pašto jie tampa gyvenamaisiais namais“, – teigė lietuvninkų atstovas. 

Pasak lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ nario, buvęs paštas – unikalus šio krašto paveldas. 

„Visų pirma tai – ir miestelio veidas. Kai įvažiuoji į Kintus, pasitinka paštas. Nes 1933 m. Kintai iš žvejų miestelio tapo kurortiniu mieteliu. Pradėjo formuotis kurortinė architektūra“, – pasakojo lietuvininkas

Bet valdininkai tvirtino, kad aistros dėl seno pašto – niekinės. 

„Pirmieji projektiniai pasiūlymai buvo viešinti sausio mėnesį. Ten buvo labai drastiškai pakeista statinio išvaizda. Pasiūlymams buvo nepritarta. Ir tada architektai suprojektavo atitinkamą pastatą“, – situaciją aiškino Šilutės savivaldybės vyriausioji architektė Gintautė Sandarienė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tad dabar esą parengtas naujas projektas, kur raudonas mūras išlieka. 

Pastatas išliks panašus, koks yra – nekeičiant sienų.

„Pastatas išliks panašus, koks yra – nekeičiant sienų. Aišku, atsiras nauja stogo danga, ji bus tinkanti šiam kraštui, čerpių imitacija“, – sakė Kintų seniūnas Antanas Kližentis. 

Pastatą įsigijęs vietos gyventojas tvirtina norįs išlaikyti buvusį paštą tokį, koks jis buvo prieš šimtmetį. 

„Iš karto, kai pirkome, ir pavadinimą sugalvojome „senasis paštas“. Tai jei jau toks pavadinimas, negi griausime ir darysime naują? Naujas jau nebetiks“, –   tikino pastato savininkas Stasys Papievis. 

Naujasis šeimininkas kol kas negalėjo pasakyti, ką planuoja įrengti šiame pastate: viešbutį, svečių namus ar nuspręs gyventi patys. 

Lietuvininkų bendrija Kultūros paveldo departamento prašo buvusiam Kintų paštui suteikti teisinę apsaugą: į Kultūros vertybių registrą jį įrašyti skubos tvarka. Ir stebisi, kodėl valdininkai to iki šiol nepadarė. 

„Nemanote, kad tokie statiniai Kintuose turėtų būti saugomi?“ – žurnalistė pasiteiravo Šilutės savivaldybės vyriausiosios architektės.

Statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas.

„Tai reikia įvertinti. Yra atliekami tam tikri paveldosauginiai tyrimai, kreipiamasi į Kultūros paveldo vertinimo tarybą, kuri sprendžia“, – sakė G. Sandarienė.

Žurnalistei pasiteiravus, ar dabar tai daryti – ne per vėlu, G. Sandarienė atsakė: „Taip. Statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas“.

Kultūros paveldo sergėtojai sako spręsią, kaip pasielgti su tipiniu Mažosios Lietuvos mūrinuku, kol jis dar nepradėtas rekonstruoti. 

Kintuose yra du pastatai, pripažinti kultūros vertybėmis – bažnyčia ir Vydūno muziejus, įkurtas XVIII a. statytoje parapijos mokykloje, kurioje Vydūnas gyveno ir mokytojavo. Lietuvininkų bendrija mano, kad vertingų pastatų Kintų miestelyje yra daugiau. Tad prašo atlikti architektūrinius ir urbanistinius paveldo tyrimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

saugoti neverta !

nugriauti, medžius iškirsti, atverti vaizdus, viską užbetonuoti, virš betono tris sluoksnius klinkerio trinkelių. Valio ! Viso pasulio durniai vienykitės !

Šeip jau jeigu ką

O ko čia stebėtis , okupantai ir lieka okupantais , nugriaukit dramos teatro balkona iš kurio A.H . kalbėjo ir Viktorijos viešbuti nugriati o paskui ir Klaipėdos senajį pašta ten nebloga vietelė dangoraižiams .

lnk?

Vos dar.perspausdijami reportažai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS