Ventės rage sužieduotas rekordinis skaičius paukščių | KaunoDiena.lt

VENTĖS RAGE SUŽIEDUOTAS REKORDINIS SKAIČIUS PAUKŠČIŲ

Ventės rago ornitologai pasiekė paukščių žiedavimo rekordą per visą ornitologinės stoties gyvavimo laikotarpį. Per šiuos metus sužieduota 108 tūkstančiai sparnuočių, tai yra 3 tūkstančiais daugiau nei 2003-iaisiais.

Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus Ventės rago ornitologinė stotis gyvuoja 90 metų.

Ventės rage paukščiai pradėti žieduoti nuo 1928 metų. Pirmasis paukščių žiedavimo rekordas pasiektas 2003 metais, kai buvo sužieduota 105 tūkstančiai sparnuočių.

Šiemet šis skaičius jau gerokai viršytas ir veikiausiai bus dar didesnis, nes dabar yra pats rudeninės paukščių migracijos įkarštis ir iki žiedavimo sezono pabaigos dar lieka mažiausiai 3 savaitės.

„Šie metai ypatingi tuo, kad buvo labai mažai varnėnų, tik 6 tūkstančius per visą vasarą pagavome, o pernai buvo 28 tūkstančiai, tačiau visų kitų paukščių kasdien labai daug sugauname. Nuo rugsėjo pirmosios iki dabar per dieną sužieduojame vidutiniškai 2 tūkstančius paukščių. Daugiausia į mūsų tinklus pakliūva mėlynoji zylė, didžioji zylė, patenka ir juodųjų, pilkųjų, ilgauodegių zylių. Sugauname daug nykštukų“, – vardijo Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys.

Pasak V.Jusio, kol kas daugiausia sparnuočių per dieną Ventės rage šiemet buvo sužieduota spalio 4-ąją – per 7 tūkstančius.

Paukščiai į pietus skris iki lapkričio 1 dienos, tačiau pasitaiko, kai išskridimas užsitęsia iki lapkričio 10 dienos. Beje, šį pavasarį į Ventės rago ornitologų tinklus buvo įkliuvusi iberinė pečelinda – ligi šiol neregėtos paukščių rūšies atstovė Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>

Manu,gal baikim zudyti-traumuoti paukscius,gal UZTEKS ?

alan

Čia kažkas rašinėja niekus, visiškai nesuvokdami žiedavimo svarbos paukščių apsaugai. Tiesiog gėda skaityti. O Ventės komandai - sveikinimai

is

viso kam tas nostalgiskas /darbas/ tegul skrenda kai atskris dziaugsimes tik bereikalingas pinigu svaistymas buktai nuo to kas pasikeis tai savotiska gamtininku /religija/ panasi i zukle kurioje jauti euforija ir nauda o cia tuscias /darbas/ gauti atlyginima .......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS