„Dailės“ įgula nenori viešumo | KaunoDiena.lt

"DAILĖS" ĮGULA NENORI VIEŠUMO

Su kontrabandinėmis cigaretėmis švedų sulaikytos jachtos "Dailė" likimas kol kas nėra aiškus. Nepaisant to, kad Lietuvos ambasada kreipėsi į Švedijos policiją dėl Lietuvos piliečių sulaikymo, iki šiol oficialios informacijos apie tai, kuo kaltinami sulaikytieji ir kada vyks teismo posėdis, nėra gauta, esą nenori patys sulaikytieji.

Dingusiųjų artimiesiems neramu

Rugsėjo pradžioje švedų portalas stv.se pranešė apie milžinišką kontrabandinių cigarečių krovinį, kurį, kaip paaiškėjo, gabeno trys lietuviai.

Žinia pasklido ir lietuviškuose interneto puslapiuose bei spaudoje. Būtent tada esą ir pasitvirtino negeri įtarimai, kodėl įgula artimiesiems neatsiliepia nuo rugsėjo 7 d.

"Jie išplaukė rugsėjo 1 d. Jokio ryšio su vyru neturėjau nuo rugsėjo 7-osios. Mes skambinome į Lietuvos ambasadą Švedijoje, sakė, kad kol į juos niekas nesikreipė, jie nieko nežino", – taip dienraščiui aiškino vieno įgulos nario žmona.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyrius dienraštį informavo, kad rugsėjo 10 d. į Lietuvos ambasadą Stokholme kreipėsi vieno jachta "Dailė" į Švediją plaukusio asmens žmona.

"Ji pranešė apie jachta plaukusių jos vyro ir jo draugų dingimą. Moteriai buvo patarta kreiptis į Lietuvos policiją, kuri vykdo dingusių asmenų paiešką. Pagal nustatytą tvarką Lietuvos policija kreipiasi į Švedijos policiją, kuri ambasadoms tokios informacijos neteikia", – patikslino ministerijos atstovai.

Kur laikomi lietuviai, nežinia

Vėliau dar kartą ambasadai paskambinusi moteris pranešė, kad jachta plaukę asmenys nėra dingę, o sulaikyti. Ji teiravosi, kaip būtų galima su jais susisiekti.

"Pagal Švedijoje galiojančią tvarką, jei sulaikytieji nepareiškia noro, kad Švedijos teisėsaugos institucijos apie jų sulaikymą informuotų Lietuvos ambasadą, jos tokios informacijos ambasadai neteikia. Sulaikytojo žmonai buvo nurodytas adresas, kuriuo turi būti siunčiamas laiškas, jei artimieji nori susisiekti su sulaikytais giminaičiais, kurių sulaikymo vieta nėra žinoma", – paaiškino URM specialistai.

Į ambasadą esą taip pat kreipėsi ir Danijoje gyvenantis vieno sulaikytojo pažįstamas.

Ambasada jam pranešė, jog neturi informacijos apie sulaikytuosius, kadangi jie nėra pareiškę noro, kad Švedijos institucijos apie jų sulaikymą informuotų Lietuvos ambasadą.

"Nepaisant to, kad Lietuvos ambasada kreipėsi į Švedijos policiją dėl Lietuvos piliečių sulaikymo, iki šiol oficialios informacijos apie tai, kuo sulaikytieji yra kaltinami ir kada vyks teismo posėdis, nėra gauta", – patvirtino URM atstovai.

Už kontrabandą gresia kalėjimas

Švedijos pakrantės apsaugos pareigūnai įtarimus sukėlusią jachtą patikrino būtent rugsėjo 7-osios naktį netoli Okseliosundo miesto.

Pasidomėjus vėlyvais plaukiotojais, paaiškėjo, jog jachtą buriavę trys 40 ir 60 metų vyrai gabeno didelį kiekį cigarečių.

Jachtą su radiniu konfiskavo pareigūnai. Ji priklauso vienam įtariamųjų.

Vėliau paskelbta, kad jachtoje buvo 1,5 mln. cigarečių. Muitų tarnyba paskaičiavo, kad jeigu lietuvių kelionė būtų nusisekusi, jie būtų išvengę 3 mln. Švedijos kronų (290 tūkst. eurų) siekiančio muito mokesčio.

Lietuviams, anot švedų žiniasklaidos, yra pareikšti kaltinimai mėginimu įvykdyti sunkų nusikaltimą. Jiems gresia laisvės atėmimo bausmė.

GALERIJA

  • „Dailės“ įgula nenori viešumo
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

klaustukas?

idomu kaip tas laivelis buvo pakrautas tokiu kroviniu ir niekas jo netikrino isplaukiant is musu vandenu...

Zelemunčikas

Tam šiaip.Ne ten vairuoji.Paprasčiausiai kontrabandą iš Baltijos žvejukų perėmė panašūs jachtsmenai ir galutinai sumenkina lietuviškos jūreivystės įvaizdį,nes didinami kontabandos kiekiai.

Tam "Ne spaudai"

Kiekvienam save gerbiančiam kruzeriui-buriuotoju tokios "save gerbiančios jachtos", jų savininkai ir atsakingi asmenys a.k.a škiperiai, kelia pyktį ir pasišlykštėjimą. Po tokių kaip šis įvykių, aš su savo šeima esame įtariai sutinkami vandenyse šalių, kur panašios jachtos su kontabandomis yra sulaikomos. Kitąkart plaukite po Mozambiku vėliava, bent Lietuvai gėdos nedarysite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS