ESO elektrikai pripažinti kaltais dėl dviejų žmonių mirties | KaunoDiena.lt

ESO ELEKTRIKAI PRIPAŽINTI KALTAIS DĖL DVIEJŲ ŽMONIŲ MIRTIES

  • 0

Apeliacine tvarka dviejų bendrovės ESO elektrikų bylą išnagrinėjęs teismas juos pripažino kaltais dėl dviejų žmonių mirtino nutrenkimo elektra.

Kaip pranešė prokuratūra, Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis praėjusių metų pabaigoje apeliacine tvarka apskundė Šilalės rajono apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo ESO darbuotojai buvo išteisinti dėl neatsargaus dviejų žmonių gyvybės atėmimo, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias saugumo taisykles.

Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjęs prokuroro apeliacinį skundą į jo argumentus atsižvelgė ir vyrus pripažino kaltais. Jiems skirtos trejų metų laisvės atėmimo bausmės jų vykdymą atidedant pusantrų metų. Jiems taip pat atimta teisė vienerius metus dirbti elektriko darbą, susijusį su elektros įrenginių eksploatavimu ir technine priežiūra.

Mirtimis pasibaigusi nelaimė įvyko 2014 metų liepos 28 dieną Gatautiškės kaime Šilalės rajone. Suskilus elektros oro linijos izoliatoriui, nuo jo nusimovė ir ant žemės bei ant neteisėtai po oro linija eksploatuojamo elektros piemens laidininko nukrito oro linijos laidas.

Dėl šių priežasčių piemens laidininke atsirado pavojinga žmogaus gyvybei elektros įtampa. To nežinoję prie elektros piemens atsitiktinai prisilietę du žmonės patyrė mirtinas traumas.

Atlikus ikiteisminį tyrimą, kaltinimai buvo pareikšti dviem AB ESO darbuotojams. Kaip buvo įtariama, kad būdami atsakingi už elektros įrenginių techninę priežiūrą, defektų šalinimą laiku ir asmenų informavimą apie daromus pažeidimus, jie aplaidžiai vykdė savo pareigas. Dėl to, kaip buvo įtariama, ir įvyko ši nelaimė.

Tačiau Šilalės rajono apylinkės teismas pernai spalio 30 dieną nuosprendžiu vyrus išteisino. Tokį sprendimą teismas grindė tuo, kad nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimų požymių. Teismas įvertino, kad elektros įrenginių eksploatavimo taisyklių pažeidimų kaltinamieji galėjo ir nepastebėti, o už elektros piemens netinkamą eksploatavimą atsakingi žemės savininkai – žuvusiosios tėvai. Tad teismas konstatavo, kad žuvusiųjų mirtį lėmė jų pačių neapdairus elgesys, prisiliečiant prie pavojingos įtampos paveikto laidininko.

Klaipėdos apygardos teismui įteiktame apeliaciniame skunde buvo teigiama, kad kaltinamieji buvo atsakingi ne tik už saugų elektros įrenginio – 10 kV oro linijos – eksploatavimą, užtikrinant netinkamo izoliatoriaus pakeitimą tinkamu, bet privalėjo užtikrinti ir tai, kad netinkamai eksploatuojamas elektros piemuo, kuris ir buvo nelaimingo atsitikimo ir jo pasekmių priežastis, būtų išardytas.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnai, jį organizavo ir kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras A. Stanislovaitis.

Šis Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis per 3 mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS