Gresia tarptautinis skandalas: diplomatą įtaria vairavus neblaivų | KaunoDiena.lt

GRESIA TARPTAUTINIS SKANDALAS: DIPLOMATĄ ĮTARIA VAIRAVUS NEBLAIVŲ

Iš pirmo žvilgsnio smulkus trečiadienio vakaro incidentas uostamiestyje gali peraugti į tarptautinį skandalą, turėsiantį atgarsį Lietuvos ir Rusijos santykiuose. Įvykis, apie kurį Rusijos Federacijos generalinis konsulas žada informuoti savo šalies Užsienio reikalų ministeriją, – uostamiesčio policininko prašymas papūsti į alkotesterį.

Pavadino provokacija

Oficiali šalies kriminalinių įvykių suvestinė skelbia, kad spalio 3-iąją, 19.50 val., Klaipėdoje, Šaulių gatvėje, policijos pareigūnai sustabdė diplomatiniais numeriais pažymėtą automobilį "Volkswagen Jetta", kurio vairuotojas pareigūnams pasirodė esąs neblaivus, mat nuo jo sklido alkoholio kvapas.

Prie automobilio vairo sėdėjo Rusijos Federacijos generalinio konsulo 3-iasis sekretorius A.T., kuris pasitikrinti girtumą atsisakė.

Diplomatas pateikė A lygio akreditacijos pažymėjimą. Automobilis perduotas konsulato atstovui.

Paprašytas pakomentuoti šį įvykį Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje Aleksandras Gračiovas teigė, esą tai buvo iš anksto suplanuota ir prieš konsulato darbuotoją nukreipta provokacija.

"Ši informacija "iščiulpta iš piršto nuo... iki...", taip pavadinčiau šią provokaciją. Mūsų darbuotojas nepažeidė jokių įstatymų, ypač Lietuvos. Bandymai priverstinai patikrinti jo blaivumą alkoholio matuokliu yra tarptautinės teisės – Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių ir Rusijos ir Lietuvos konvencijos – pažeidimas. Išsiaiškinę jo statusą pareigūnai primygtinai siūlė pasitikrinti blaivumą. Mes dalyvavome Vokiečių bendrijos renginyje, kuris vyko Klaipėdos koncertų salėje. Aš pats ten buvau. Po renginio darbuotojas paprašė leidimo išeiti, nes namuose jo laukė žmona ir mažas vaikas. Jis tik priglaudė lūpas prie alaus bokalo, ir viskas. Po koncerto pabaigos buvo praėję 10 minučių. Per tokį laiką ne tik apie piktnaudžiavimą alkoholiu, bet ir vartojimą kalbėti netenka. Tiesiog tai yra iš anksto suplanuota provokacija, kad būtų dar labiau pakenkta mūsų dvišaliams santykiams", – kalbėjo A.Gračiovas.

Žinia pasieks Maskvą

Konsulas teigė, kad provokacijos faktą įrodo ir tai, kad policininkas vos porą minučių bendravo su diplomatu ir dar apie 15 min. su kažkuo derino tolesnius veiksmus telefonu.

Paklaustas, gal logiška buvo diplomatui papūsti į alkotesterį, kad neliktų abejonių, konsulas paaiškino, kad taip pasielgęs jis būtų sukūręs precedentą, po kurio bet kas galėtų to paties reikalauti iš kitų atstovybės darbuotojų.

"Diplomato apskritai niekas negali nieko paprašyti, išskyrus jo viršininką. Jeigu jis nekelia grėsmės saugiam eismui, jį privalu gerbti. Juo labiau kad jis net nevažiavo, o tik pradėjo važiuoti, ieškojo vietos apsisukti ar pasisukti, tai atsitiko vos už 20 metrų nuo aikštelės. Ši akcija buvo suplanuota iš anksto ir surengta tikslingai. Šį darbuotoją gerai pažįstu, jis apskritai negeria niekada. Aš šio reikalo nepūsčiau, jei jo nebūtų išpūtusi Lietuvos pusė. Jeigu įtarimai būtų buvę rimti, policininkai nebūtų leidę jam toliau važiuoti. Vadinasi, pačių policininkų veiksmuose yra nelogiškumo, – tvirtino Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje. – Mano žiniomis, tai pirmas tos atvejis. Apie tai pranešiu mūsų Užsienio reikalų ministerijai ir pasiuntinybei. Mums tai nėra smulkmena, tai rimtas reikalas. Nenoriu nieko gąsdinti, bet tarpusavio supratimo principo tarptautiniuose santykiuose niekas nepanaikino."

Vyko įprastas reidas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika kategoriškai paneigė bet kokį nusistatymą prieš užsienio šalies diplomatus.

"Priešingai, jauni kolegos nelabai moka rusų kalbą, todėl, pamatę rusiškus valstybinius numerius, gūžiasi kaip žvirbliai po lapais. Visada jiems aiškiname, kad mūsų darbas – užtikrinti saugų eismą. Šiuo atveju buvo vykdoma elementari policinė priemonė, kurios planas buvo patvirtintas dar ryte. Šaulių gatvėje ekipažas kontroliavo eismą ir pamatė iš stovėjimo aikštelės išjudėjusį automobilį, kuris važiavo Šaulių gatvės viduriu. Tai sukėlė pareigūnams įtarimą dėl vairuotojo neblaivumo. Vairuotojas geranoriškai sustojo, pareigūnas prisistatė. Taip, jis matė, kad valstybinis numeris – žaliasis, diplomatinis, bet tai nereiškia, kad neturime teisės tokių stabdyti. Diplomatai turi A, B, C ir D kategoriją. Vairuotojas pateikė A kategorijos pažymėjimą", – komentavo įvykius M.Džermeika.

Prabilo lietuviškai

Pareigūnas tikino, kad pradžioje vairuotojas su patruliais kalbėjo lietuviškai ir pripažino esąs konsulo patarėjas, o kai jam buvo paaiškinta, kad jis sukėlė įtarimą ir parašė papūsti į alkotesterį, išsitraukė pažymėjimą ir pasakė, kad pareigūnai neturi teisės to reikalauti.

Kai policininkai dar kartą paprašė pasitikrinti, diplomatas pareiškė nieko nesuprantąs.

Tada priėjo kitas patrulis, kuris moka rusiškai ir patarė jam nevairuoti, nes jis neblaivus, patarė susirasti kitą vairuotoją.

M.Džermeika pasakojo, kad prie vairo sėdintis jaunas vyras ieškojo kito vairuotojo ir šis atvyko, bet galiausiai sustabdytas žmogus ramiai sau nuvažiavo.

Jei pareigūnai jį būtų lydėję, galėjo būti apkaltinti persekiojimu.

"Neatrodė, kad gali kristi nuo kojų, jis buvo adekvatus. Kitais atvejais tokius vairuotojus tikriname ir nustatome neblaivumo lygį. Jei pareigūnai jį būtų lydėję, galėjo būti apkaltinti persekiojimu. Beje, jis pats paaiškino, kad gėrė alaus, bet tikslaus kiekio nenurodė. Tai nebuvo jokia provokacija. Įvykio eiga mums visiškai aiški, nes viskas buvo įrašyta vaizdo kamera, pritvirtinta prie pareigūno uniformos", – pasakojo kelių policijos vadas.

Trečiadienį Klaipėdos koncertų salėje vyko asociacijos "Vokietuva" surengtas kasmet organizuojamas renginys Vokietijos suvienijimo dienai paminėti.

Taranavo stotelę ir stulpą

M.Džermeika prisiminė, kad per jo darbo praktiką tai yra ketvirtas atvejis, susijęs su Rusijos konsulato darbuotojais.

Prieš porą metų diplomatiniais numeriais pažymėtas automobilis nestojo stabdomas Tiltų gatvėje.

Tada juo važiavo du konsulato darbuotojai, turintys B kategorijos pažymėjimus.

Jie nestojo ir bėgo nuo policininkų, atsitrenkė į bortelį ir stotelėje nulaužė stulpą.

2011 m. vienas konsulato darbuotojas Manto gatvėje nesuvaldė automobilio ir rėžėsi į stotelę.

Laimė, kad tada buvo naktis ir stotelėje nebuvo žmonių. Vairuotojas buvo akivaizdžiai neblaivus, bet bendradarbiai jį išgabeno iš avarijos vietos.

Dar anksčiau netoli "Akropolio" sidabrinės spalvos "Ford Mondeo" vairuotojas sukėlė eismo įvykį.

Tiesa, tada konsulato darbuotojas buvo blaivus.

Visais atvejais konsulato darbuotojai buvo pripažinti kaltais, bet bausti jų dėl diplomatinės neliečiamybės nebuvo galima.

GALERIJA

  • Nuostata: A.Gračiovas įsitikinęs, kad trečiadienio vakaro įvykis – ne smulkmena.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Port Ust Luga, pizdec tranzitui per LT

О кэйп клумпос ужсипутаво, тарптаутиню истатиму жиновай!!! Эй

kotas

Tą Gračiovą reikia pasiųsti pas psichiatrą patikrinmui: argi gali normalus žmogus teigti, kad kitas normalus žmogus ,,priglaudė" lūpas prie bokalo. Kokiu tikslu ,,priglaudė"? Bendrai tai abu labu tokiu. Išsiųsti abu ,,na rodinu".

neburkit

"Įvykio eiga mums visiškai aiški, nes viskas buvo įrašyta vaizdo kamera, pritvirtinta prie pareigūno uniformos", – pasakojo kelių policijos vadas." Mūsų policijos neapkvailinsit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS