Jachtai kliudžius elektros laidus, Kuršių nerija buvo likusi be elektros | KaunoDiena.lt

JACHTAI KLIUDŽIUS ELEKTROS LAIDUS, KURŠIŲ NERIJA BUVO LIKUSI BE ELEKTROS

  • 1

Klaipėdos uosto kanale jachtai neleistinoje vietoje kliudžius aukštos įtampos elektros liniją, pirmadienio vidurdienį trumpam buvo nutrūkęs elektros tiekimas Kuršių nerijai. Užsidegus jachtai iš Švedijos, ji buvo greitai užgesinta, žmonės nenukentėjo.

„11.58 val. atsijungė pagrindinė elektros perdavimo linija, kuri eina nuo Klaipėdos iki Juodkrantės ir Neringoje dingo elektra. Manoma, kad linija atsijungė dėl to, kad neleistinoje vietoje, po laidais praplaukė jachta“, - BNS sakė „Litgrid“ komunikacijos projektų vadovė Gabrielė Patriubavičiūtė.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovas spaudai Martynas Burba BNS informavo, kad elektros tiekimas Kuršių nerijai buvo atnaujintas 12.37 val.

Neringos meras Darius Jasaitis BNS sakė, kad didžiausių problemų dėl dingusios elektros kilo viešojo maitinimo įstaigoms.

„Elektrikai informavo, kad jachta prie Kiaulės nugaros lyg užkabino vieną laidą ir dėl to (elektros - BNS) neturime. Per valandą žada, kad jiems per kitą laidą pavyks paduoti elektrą. Blogiausia padėtis, kad yra daug grupių užsakyta turistų, kurias reikia pamaitinti, o to fiziškai padaryti niekas negali, nes viskas daroma elektra. Čia nepatogumas, bet gal turistams tai tokia romantika. Bet kiek jos gali būti alkanam, nežinau“, - dar iki elektros tiekimo atstatymo teigė D.Jasaitis.

Bendrasis pagalbos centras pirmadienį 11.59 val. gavo pranešimą, kad Klaipėdoje, Kuršių mariose iš jachtos rūksta dūmai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Vida Šmigelskienė BNS sakė, kad jachta priklauso privačiam asmeniui iš Švedijos. Jam gaisro metu pasidarė bloga, jis paprašė medikų pagalbos.

Pasak PAGD atstovės, gaisras jau užgesintas, jo metu žmonės nenukentėjo.

„Žvejai parplukdė jachtą į krantinę“, - BNS sakė V.Šmigelskienė.

Neturėjo elektros dėl remonto darbų

Balandį Neringos gyventojai pusantros paros buvo likę be elektros dėl „Litgrid“ atliekamų linijos remonto darbų. Tuomet bendrovė teigė, kad linijos laidai buvo keičiami dėl kelis kartus neleistinoje vietoje plaukusių laivų.

2015-ųjų balandį žiniasklaida skelbė, kad Klaipėdos jūrų uostas ieškojo galimybių uosto plėtrai trukdančios oro elektros linijos per Kuršių marias į Neringą pakeisti povandeniniu kabeliu. Tuomet skaičiuota, kad darbai galėtų kainuoti apie 11 mln. eurų.

Uosto taryba yra pritarusi, kad linija turi būti iškelta, nes ji trukdo būsimai uosto veiklai, o SGD laivų bunkeriavimas sunkiai įsivaizduojamas greta oro linijos.

Laidus gali tekti keisti

Pirmadienį Kuršių mariose jachtai kliudžius aukštos įtampos elektros liniją, buvo padaryta didelė žala ir elektros laidus dar šiemet gali tekti pakeisti, sako elektros perdavimo bendrovė „Litgird“.

„Jachtos stiebas kliudė apatinius linijos laidus. Preliminariai nustatėme, kad pažeidimai yra gana dideli, tai reiškia, kad dar šiais metais gali tekti juos keisti“, – pranešime spaudai sakė „Litgrid“ Infrastruktūros priežiūros centro vadovas Valdas Bancevičius.

Pirmadienį apie pietus atsijungė 110 kilovoltų elektros perdavimo linija, einanti nuo Marių pastotės Klaipėdoje iki Juodkrantės. Tai yra pagrindinė oro linija, kuria perduodama elektra Neringos gyventojams, kurie dėl incidento daugiau nei pusvalandį neturėjo elektros.

Linija atsijungė, kai Kuršių mariose oro linijos laidus kliudė neleistinoje vietoje praplaukusios jachtos stiebas. Jūrlapiuose ši vieta pažymėta kaip draudžiama plaukti. Virš Kuršių marių einančios oro linijos laidai driekiasi 13,9-29,8 metro aukštyje.

„Plaukiojantiems arba žvejojantiems vandens telkiniuose, virš kurių eina oro linijos, rekomenduojame laikytis už linijų apsaugos zonų, mažiausiai 20 metrų atstumu. Elektros iškrovai sukelti net nereikia priliesti laidų – ji gali įvykti ir pažeidus saugų, maždaug 2,5 metrų atstumą iki jų“, – sakė V. Bancevičius.

Neringą ir žemyninę Lietuvos dalį jungianti elektros perdavimo linija pradėjo veikti 1989 metais. Paskutinį kartą ji buvo remontuota šių metų balandį, tuomet Neringos gyventojai be elektros buvo likę pusantros paros.

2015 metų gegužę Neringos gyventojams elektros tiekimas buvo nutrauktas, kai Klaipėdos uosto teritorijoje neatsargus vairuotojas važiavo pakėlęs keltuvą ir laidą nutraukė. Tuomet elektros perdavimas buvo atstatytas per mažiau nei valandą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tai Rygoj, tai Klaipėdoj - kas čia per diversijų bumas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS