Sulaikytas radioaktyvią kapsulę išsinešti mėginęs vyras | KaunoDiena.lt

SULAIKYTAS RADIOAKTYVIĄ KAPSULĘ IŠSINEŠTI MĖGINĘS VYRAS

  • 11

Trečiadienį Klaipėdoje sulaikytas vyras, bandęs iš bendrovės teritorijos išsinešti radioaktyvią spinduliuotę skleidžiančią kapsulę.

Policijos duomenimis, 1963 metais gimęs šilumvežio mašinistu dirbantis vyras apie 17 val. buvo sulaikytas Minijos gatvėje suveikus apsaugos posto jonizuojančios spinduliuotės kontrolės sistemai.

Vyrą Malkų įlankos kontrolės punkte sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės Uosto pasienio užkardos pareigūnai. VSAT tarnyba pranešė, kad vyrui einant pro pasieniečių naudojamus pėsčiųjų praleidimo radiacijos vartus, šis įrenginys suveikė pranešdamas apie galimą padidintą radiacijos foną.

Nustatyta, kad vyras iš uoste veikiančios bendrovės teritorijos neteisėtai nešė padidintos jonizuojančios spinduliuotės šaltinį. Kapsulė buvo apie 30 cm ilgio ir 7 cm skersmens. VSAT duomenimis, daiktas skleidė 1,6 mikrosiverto (μSv), arba 160 mikrorentgenų (μR) per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Vyras pasieniečiams aiškino kapsulę radęs tarp metalo laužo, o namie norėjęs apžiūrėti šį nematytą radinį bei išsiaiškinti, kas jame yra.

Vyras perduotas policijai ir uždarytas į areštinę.

Klaipėdos apskrities policijos atstovė Jūratė Albrektienė BNS sakė, kad kapsulė nėra pavojinga aplinkai ir radiaciją skleidžia tik prisiartinus labai arti.

Kapsulę pasieniečiai perdavė Klaipėdos radiacinės saugos priežiūros ir kontrolės skyriui.

Teisėsauga dėl neteisėto disponavimo branduolinėmis ar radioaktyviosiomis medžiagomis pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Kiitas majoras

Po galais, gal jis tik norejo isitikinti, kad radinys gali buti pavojingas.... Kad norejo parduoti, ar pasinaudoti - neirodysi. Reikia rasti pirkeja, pasiulyti (minimum), jei to nebuvo - nusikaltimo nepripaisysi. Galima nubausti tik uz vagyste svetimo metalo lauzo... Neziurint gramatiniu klaidu - Zelemuncikas teisus. Prietaiso КДУ (buvo visuose laivuose) detektavimo blokas neturejo patekti i metalo lauza. Del pavojingumo - reikia metus laikyti kelniu kiseneje, kad tikrai pakenktu (vyrui).

Zelemunčikas

Kiek dar rusiškų kalbų moki?Išgeriu,tik tuomet suprantu kas tau patinka.

nezaidimas

oho, tai kieno uzsakymu pristatinejo radiacijos saltini? Gal planavo kam po lova pakisti ar po tapetais kad numirtu? Netikiu, kad pagyvenes zmogus sugalvojo pazaisti namuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS