91 mln. eurų legalizavimu ir ginklų prekyba kaltinamas V. Stefanovas kaltės nepripažįsta | KaunoDiena.lt

91 MLN. EURŲ LEGALIZAVIMU IR GINKLŲ PREKYBA KALTINAMAS V. STEFANOVAS KALTĖS NEPRIPAŽĮSTA

  • 10

Klaipėdos apygardos teisme antradienį pagarsintas 91 mln. eurų legalizavimu kaltinamo klaipėdiečio verslininko Vladimiro Stefanovo, kaip teigiama, Pusiaujo Gvinėjai neteisėtai pardavusio karinę įrangą ir dvejopos paskirties prekes, kaltinamasis aktas, jis savo kaltės nepripažįsta.

V. Stefanovas kaltinamas, jog siekdamas nuslėpti lėšas, jas nusikalstamai panaudojo ūkinėje veikloje neteisėtai pirkdamas ir perparduodamas karinę ir dvejopos paskirties įrangą. Klaipėdietis veikė per užsienyje registruotas įmones, tarp jų, Panamoje.

V. Stefanovas, kaip nurodoma dokumentuose, iš Ukrainos įmonių įsigijo įvairios karinės įrangos – bombonešių, aviacinių bombų, sraigtasparnį, naikintuvų, įrangos naikintuvų aptarnavimui, mokomąsias, kovines raketas, katerius ir kitą karinę techniką.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad tarp 2007 ir 2013 metų, būdamas atsakingas už Klaipėdoje registruotos įmonės „Statega“ ūkinę ir komercinę veiklą, disponuodamas lėšomis ir siekdamas jas nuslėpti jis tyčia legalizavo apie 91 mln. eurų.

Kaip pagarsinta teisme, vyras neteisėtai prekiavo įranga – tokių prekių importui, eksportui ir tarpininkavimui būtina licencija, išduodama Ūkio ministerijos.

Paklaustas, ar supranta, kuo yra kaltinamas V. Stefanovas teigia supratęs, tačiau kaltu neprisipažįstantis. Vyras nurodė veikęs per Panamoje registruotą įmonę, kuri veikė Ukrainos ir Pusiaujo Gvinėjos teritorijoje.

Parodymus V. Stefanovas ketina duoti kitame posėdyje.

„Kaltinimai rimti, man atrodo, niekuo neparemti“, – teigė jis.

Kaltinamajam atstovaujanti advokatė Raminta Astrauskienė žurnalistams antradienį teigė, kad prokuratūros kaltinimai šioje byloje iš esmės keitėsi, o ji teisme sieks įrodyti, kad V. Stefanovas nenusikalto, nes prekybiniai ryšiai oficialiai vyko tarp Ukrainos ir Pusiaujo Gvinėjos. Laikomasi pozicijos, kad įmonė, per kurią vykdytas pardavimas, Lietuvoje neveikė.

„Veikla dėl taip vadinamos neteisėtos ginklų prekybos vyko visiškai licencijuota pagal tarpvalstybinius susitarimus tarp Ukrainos ir Pusiaujo Gvinėjos, licencijos išduotos iš dviejų pusių, Lietuva su šita veikla neturi apskritai jokio ryšio“, – teigė gynėja.

Advokatės teigimu, prokuratūra renkasi „pritempinėti tą ir vadinti neteisėta veikla“, bus siekiama įrodyti, kad taip nebuvo.

Jos teigimu, apie tuomečius, maždaug 2005 metais tarp šalių vykusius susitarimus, skelbė abiejų šalių, tiek Ukrainos, tiek Pusiaujo Gvinėjos spauda. Pastaroji šalis įrangą įsigijo iždo lėšomis.

Pirminiuose įtarimuose, anot jos, figūravo ir asmenys iš Ispanijos, tačiau jų nebeliko, liko tik V. Stefanovas.

V. Stefanovas kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, taip pat, kad be leidimo gamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas. Kaltinimai pareikšti ir jo įmonei „Statega“.

Anot tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“, tai viena didžiausių pinigų plovimo bylų Lietuvos istorijoje, ją ištirti teisėsaugai prireikė septynerių metų.

Vyras taip pat kaltinamas neteisėtu tarpininkavimu dėl karinės įrangos perdavimo.

Iš viso šiame tyrime apribota nuosavybės teisė į kaltinamojo ir juridinio asmens turtą, kurio vertė siekia daugiau nei 9,3 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Uz ka zmogeli tampo po teismus? Teisti reikia Lietuvos landzbergiu fasistini rezima uz prekyba ginklais su fasistine Ukraina Isveze ginklu i Ukraina daugiau kaip yz milijarda euru. Vot cia tai kruvini zudikai. Kur zmogaus teises,? kur Tarptautinio Teismo prokurorai.? Ar ilgai jie smaukys b.y.b.i.? Tuo jie prisideda prie palestinieciu, ukrainieciu genocido.

Vladimir

Tikra tiesa .straipsnyje minima. Taip šis ponas tikrai prekiavo ,dalyvo kartu su ponu Vl.Kokarev aferose su ginklais ir amunicija Ukrainoje ir Pusiaujo Gvinėjoje. Samdė į atsargą išejusius karinio laivyno jūreivius ,malunsparnių pilotus iš Ukrainos ir pan. Aktyviai jam padėjo sūnus Marius Stefanovas. Kiek teko girdėti padėjo jam ir p.Marinič buves LT karinio laivyno vadovas. Jo ex žmoną Svetlaną jis prisiėmęs į darbą.Ta irgi daug žino. Kokarev V nuteistas už P.Ginejos prezidento turto už 20 mln pasisavimą Ispanijoje. Pinigai buvo plaunami upeliais.Ta rodo ir jo turtėjimo eina nuo 2003 -2004 metų Aktyvus šis ponas buvo ir Jedinstvos veikloje su ponu Kruku Baltijos laivų statykloje 1990-1991 metais.

Senelis ant tanko

Vyti lauk is Lietuvos, koks dar stefanovas? Lauk vatines siuksles.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS