Teismas kalėti nuteisė vogtus rūbus iš Norvegijos gabenusį vyrą | KaunoDiena.lt

TEISMAS KALĖTI NUTEISĖ VOGTUS RŪBUS IŠ NORVEGIJOS GABENUSĮ VYRĄ

  • 1

Klaipėdos apygardos teismas skyrė realią dvejų metų laisvės atėmimo bausmę vyrui, kuris su bendrais iš Norvegijos į Lietuvą sunkvežimiu gabeno vogtus drabužius.

Bylos duomenimis, trys Lietuvos gyventojai 2015 metais Norvegijoje įgijo 4016 dėžių vogtų vyriškų drabužių, kurių vertė siekė 188 tūkstančius eurų, ir krovinį į Lietuvą parsigabeno nuomota puspriekabe. Vyrai žinojo, kad drabužiai vogti. Parsigabenę krovinį, dalį drabužių realizavo, dalį nešiojo patys ir kūrė planus, kaip dar iš jų pralobti. Dalį krovinio iškrovė į išsinuomotą sandėlį, dalį – į mikroautobusą, kuriuo išvežė į pardavimo vietą

Bendrovei priklausančiu vilkiku „Volvo FH12” su puspriekabe „Schmitz SK024/L“ vogtą krovinį gabenusius įtariamuosius tų pačių metų gruodį Kretingos rajone sulaikė pasieniečiai ir policija. Bendrovės vadovas nežinojo, kad vilkiku bus gabenamas vogtas turtas.

Kaip skelbia prokuratūra, Kretingos miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs užsienyje vogtų drabužų bylą, pernai rugsėjį visus kaltinamuosius pripažino kaltais ir paskyrė laisvės atėmimo bausmes, tačiau jų vykdymą atidėjo. Taip pat teismas tik vieną iš kaltinamųjų įpareigojo sumokėti puspriekabės vertę atitinkančią 26 tūkstančių eurų sumą. Taip teismas siekė paveikti kaltinamąjį ekonomiškai, kad šis nebedarytų panašaus pobūdžio nusikalstamų veikų.

Prokurorė Dalia Stonienė nuosprendė apskundė Klaipėdos apygardos teismui. Apeliaciniu skundu prokurorė teismo prašė vienam iš kaltinamųjų skirti realią laisvės atėmimo bausmę. Vyras anksčiau teistas net 8 kartus, už ankstesnius nusikaltimus teismai jam skirdavo pinigines baudas. Tačiau išvadų kaltinamasis taip ir nepadarė. Šiuo metu jis laukia nuosprendžio dar vienoje panašaus pobūdžio byloje. Apeliaciniu skundu prokurorė Klaipėdos apygardos teismo taip pat prašė 26 tūkstančius eurų siekiančią sumą priteisti visiems trims bendrai veikusiems kaltinamiesiems.

„Tokio pobūdžio bylas tirti labai sunku. Sunku įrodyti asmenų kaltę buvo ir šioje byloje, mat, kaip įprasta, kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta ir visaip bando išvengti baudžiamosios atsakomybės. Tai pareikalavo be galo didelių Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų laiko ir darbo sąnaudų. Daug dėmesio buvo skirta ir bendradarbiavimui su Norvegijos pareigūnais. Tyrimas didelės apimties, atlikta daug ikiteisminio tyrimo veiksmų, surinkta daug dokumentų, o tai ir lėmė tyrimo sėkmę“, – teigė bylai vadovavusi ir teisme valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė D. Stonienė.

Praeitą savaitę Klaipėdos apygardos teismas pritarė prokurorės argumentams ir vienam iš kaltinamųjų, kaip ir buvo prašoma, skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. 26 tūkstančius eurų siekianti suma priteista iš visų trijų nuteistųjų. Du turės sumokėti po 6507 eurų, o trečiasis – 13015 eurų.

Teismas padarė išvadą, kad nusikaltimui lietuviai ruošėsi iš anksto, „buvo ieškomas transportas ir vieta aiškiai nusikalstamu būdu gauto turto sandėliavimui“, visi trys nuteistieji vyko į Norvegiją turėdami tikslą padaryti nusikaltimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Elnias

Sodinti tokius be gailescio. Kur pavardes, nuotraukos. Kodel tie degradai yra slepiami?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS