Vaikų stovykloje – kruvina drama | KaunoDiena.lt

VAIKŲ STOVYKLOJE – KRUVINA DRAMA

Šalia Klaipėdos esančioje stovykloje "Pasaka" per muštynes traumą patyrusiam berniukui dabar ne tik teks lankytis pas medikus bei iškęsti nosies operaciją, bet ir veikiausiai pamiršti didžiąją savo ateities svajonę – tapti dainininku.

Sulaukė netikėto skambučio

12-metį sūnų klaipėdietė Irina Ivanova (motinos vardas ir pavardė pakeisti saugant nepilnamečio asmens duomenis) birželio 27 d. atvežė pailsėti dešimčiai dienų.

Sumokėjusi 200 eurų moteris vylėsi, kad berniukas, kaip ir žadama reklamose, čia turiningai ir sveikai praleis laiką.

Kadangi vaikas papildomai mokosi anglų kalbos ir muzikos, laiko pabūti gryname ore jam lieka mažai. Stovykla turėjo padėti sutvirtėti, pasisemti jėgų.

Po septynių dienų vėlai vakare berniuko mama sulaukė sūnaus skambučio.

"Vaikas kažkodėl klausė keistų dalykų – norėjo įsitikinti, kad manęs nėra namuose, kad esu toli ir negalėčiau atvažiuoti į stovyklą. Nustebau, kad jis kalba pro nosį. Paklausiau, kas atsitiko, ir išgirdau, kad per muštynes su vyresniu berniuku jam buvo sužalota nosis. Norėjau, kad sūnus perduotų ragelį vadovei, bet jis pasakė, jog ši ruošiasi pati man paskambinti, – prisiminė moteris. – Vos baigėme pokalbį, vėl suskambo telefonas, būrio vadovė ir pranešė apie incidentą. Supratau, kad mano vaikas sužalotas ir paprašiau nedelsiant kviesti greitąją pagalbą. Vadovė patikino, kad pati atveš sūnų į Vaikų ligoninę."

Prieš vidurnaktį – į ligoninę

Po pusvalandžio moteris jau buvo ligoninėje ir čia pamatė sūnų. Mamai vaiko veidas atrodė sutinęs, ypač aplink nosį, akis ir skruostus.

Berniukas buvo labai liūdnas, tik vėliau jis pasisakė mamai, kad jam skauda galvą.

Nepaisant vėlyvo meto, medikai padarė rentgeno nuotrauką ir pranešė, kad berniukui sulaužytas nosies kaulas, jam būtina operacija.

Tačiau tądien jos atlikti jau nebuvo įmanoma, nes audiniai aplink lūžusį kaulą buvę pernelyg sutinę.

Policijoje parašė pareiškimą

Naktį praleidęs ligoninėje berniukas kitą dieną buvo apžiūrėtas medikų, susitarta, kad po savaitės, kai atslūgs sutinimas, jam bus atlikta nosies operacija. Iki tol jis turėjo vartoti vaistus.

Po poros dienų mama dar kartą atvežė sūnų į ligoninę, mat jam nesiliovė skaudėjusi galva.

Medikai diagnozavo berniukui lengvą smegenų sukrėtimą ir paliko jį parai ligoninės palatoje.

Konsultuodamas vaiko mamą gydytojas paaiškino, kad nosies operacijos metu bus taikoma visiška narkozė.

"Man paaiškino, kad ši operacija gali būti ne paskutinė, vėliau gali prireikti plastinės operacijos, nes po traumos likę defektai gali trukdyti kvėpavimui. Bijau apie tai net pagalvoti – sūnus šešerius metus lanko muzikos mokyklą: mokosi groti fortepijonu ir dainavimo. Jis turi svajonę įstoti į Klaipėdos universitetą ir studijuoti klasikinį dainavimą. Jeigu ši trauma paliks pasekmių, su svajone teks atsisveikinti. Ir viskas vien todėl, kad suaugę žmonės elgėsi neprofesionaliai", – stovyklos personalu piktinosi I.Ivanova.

Moteris jau kreipėsi į Klaipėdos rajono policijos komisariatą ir prašė nustatyti kaltuosius dėl sūnaus sužalojimo.

Iš burnos tekėjo kraujas

Klaipėdietė turi savo nuomonę šiuo klausimu. Jos įsitikinimu, kalti stovyklos medikė ir už vaikų saugumą atsakingi būrio vadovai.

Mat vaikai susipyko ir susimušė prieš vakarienę. Pasak I.Ivanovos, nuo nosies kaulo sulaužymo iki berniuko atgabenimo į ligoninę praėjo penkios valandos.

Pati būdama medikė moteris žino, kad kiekviena stovyklos slaugytoja turi turėti pirmosios pagalbos sertifikatą.

Be to, slaugės privalo žinoti, kaip turi elgtis, kai vaikui sutrinka sveikata.

Tėvai bei įstaigos vadovai, prieš vaikui pradedant stovyklauti, pasirašo sutartį.

Joje labai konkrečiai nurodoma, kad įstaiga įsipareigoja be visų kitų dalykų pranešti tėvams apie pakitusią vaiko sveikatos būklę.

I.Ivanova neabejoja, kad atsakingi už vaiko sveikatą stovykloje darbuotojai pažeidė būtent šį punktą.

Sumuštą berniuką namelyje, kuriame jis gyveno, aptiko būrio vadovas.

Vaikas vėliau pasakojo mamai, kad jam tuo metu iš burnos bėgo kraujas.

Vadovas nuvedė sužalotąjį pas medikę, bet mamai apie incidentą ir sužalojimą nepranešė.

Moteris turi priekaištų ir medikei, kuri, pasak jos sūnaus, ledą ant sumuštos nosies laikė tik kelias minutes.

Įtarė, kad norėjo nuslėpti

"Aš žinau, kad esant galvos traumai, žmogus turi būti paguldomas, o ledas laikomas ne mažiau kaip porą valandų. To medikė nepadarė. Netrukus sūnui buvo leista eiti", – piktinosi berniuko mama, kuriai susidarė įspūdis, kad įvykį norėta nuslėpti.

Stovyklos direktorė apie vaiko sužalojimą sužinojo tik kitos dienos popietę, kai nukentėjusiojo mama pati jai paskambino. Darbuotojai nesuskubo jos informuoti.

Tiesa, vėliau vadovė pati paskambino moteriai ir atsiprašė dėl netinkamo pavaldinių darbo.

Su I.Ivanova susisiekė ir 12-mečiui nosį sugurinusio berniuko tėvais, jie žadėjo grąžinti moters vaistams išleistus pinigus.

"Vaikai yra vaikai. Kažkuris kažką netinkamo pasakė, kažkam nepatiko, taip ir kilo muštynės. Aš piktinuosi ne vaikų elgesiu, o suaugusiųjų nekompetencija. Kiekvienas turi žinoti taisykles, kuriomis privalo vadovautis. Šis įvykis parodė, kad, atrodytų, menkas įvykis gali turėti labai rimtų pasekmių. Ketinu ieškoti tiesos, kreipsiuosi į teismą, teiksiu ieškinį, bet tai bus vėliau, kai policija nustatys kaltininkus. Žadu skambinti ir į Sveikatos apsaugos ministeriją. Manau, ši institucija turi žinoti, kad stovyklos medikė elgėsi taip, lyg neturėtų leidimo tokiam darbui", – dalijosi savo planais moteris.

Ji lenkė pirštus vardydama patirtą žalą: jos sūnui sugadintos atostogos, vaikui teks patirti ne mažiau kaip vieną operaciją, po to jį teks reabilituoti bei pirkti nemažai medikamentų. Nežinomos ir traumos pasekmės.

Vadovės ir medikė nebedirbs

Stovyklos administratorė Dalia Paulauskienė pripažino, kad pavaldiniai pasielgė neleistinai ir nepagrįstai uždelsė informuoti sužeisto vaiko mamą apie incidentą.

Pasak jos, dvi stovyklos vadovės būtent todėl jau nebedirba.

Slaugytoja, pasibaigus stovyklautojų pamainai, taip pat galinti nesitikėti darbo sutarties pratęsimo.

"Mes prisiimame atsakomybę, bet manome, kad kalti abu vaikai. Suaugusieji negali stovėti šalia kiekvieno iš 400 vienu metu stovykloje atostogaujančių vaikų. Apmaudu kad taip atsitiko. Teko atleisti vadovę, kuri dirbo stovykloje ilgiau nei dešimtmetį. Gaila ir medikės. Ji dirbo antrus metus, iki šiol puikiai susitvarkydavo su pareigomis. Nieko panašaus iki šiol mūsų stovykloje nėra buvę", – tikino stovyklos "Pasaka" administratorė.

Nematė nei kraujo, nei sutinimo

Vaikų poilsio stovyklos "Pasaka" koordinatorius Marius Drukteinis pasakojo, kad būrio vadovai rikiavo vaikus eiti vakarieniauti.

Dviejų berniukų pritrūko, todėl užsuko į namelį, kuriame abu vaikai gyveno.

Būtent ten juos abu vadovai ir rado. Panašu, kad berniukai pešėsi vos prieš kelias minutes.

"Aš nežinau, ar sumuštam berniukui bėgo kraujas. Jis iškart buvo nuvestas pas medikę, ten jam atšaldė nosį. Darbuotojai jo klausė, kaip jaučiasi. Vaikas tikino, kad jam viskas gerai, jis labai norėjo dalyvauti to vakaro renginyje, todėl ir buvo išleistas. Apie incidentą sužinojau po renginio. Vyko mūsų susirinkimas. Paprašiau vaikų pasiaiškinti, kas nutiko. Tada nusprendėme, kad reikia berniuką vežti į ligoninę, – pasakojo M.Drukteinis. – Man nepasirodė, kad vaiko veidas labai sutinęs, bet buvo matyti, kad nosis sumušta."

Jo teigimu, po to, kai susirinkime peštukai pasiaiškino dėl savo elgesio, vadovai tarėsi, ką daryti.

Vėlų vakarą suaugusieji nusprendė pranešti apie muštynes abiejų vaikų tėvams ir kviesti medikus arba patys nuvežti į ligoninę sumuštą vaiką.

Po smūgių lipo ant scenos

Kol vadovai tarėsi, 12-metis pats paskambino mamai.

Vadovas tikino, jog berniukas minėjo apie skaudamą nosį, bet veržėsi į renginį, labai norėjo lipti ant scenos ir tikino, kad jaučiasi gerai, būtent todėl uždelsta apie įvykį pranešti vaiko mamai bei kreiptis į ligoninę.

M.Drukteinis tikino, kad vaikai stovykloje pešasi nedažnai, jiems būna paaiškinama, jog bet kokį konfliktą ar nepasitenkinimą reikia spręsti tik su vadovais.

"Ne visada pavyksta padaryti būtent taip. Būryje būna 30 ar net 40 vaikų, jais rūpinasi nuo dviejų iki keturių vadovų, todėl kiekvieno vaiko kiekvieną akimirką neįmanoma sužiūrėti. Kartais taip nutinka, bet kartais, tiksliau, labai retai", – aiškino M.Drukteinis.

GALERIJA

  • Vaikų stovykloje – kruvina drama
  • Vaikų stovykloje – kruvina drama
Rašyti komentarą
Komentarai (45)

žmogts

liūdna, kai dėl tokių supermamyčių turi kentėti kiti žmonės.

taigi

vaika reikia leist ne i muzikos mokykla,o i savigynos bureli.

Karina

Pries daug metu toje pacioje stovykloje buvau bene tokioje pat situacijoj. Irasyta i vyresniuju grupe, susipesus su grupiokais. Ka galiu pasakyt kad vadovams parupo tik tada kai 3 valandas pratunojau namely ir niekas manes nerado. nesibaigus stovyklavimo laikui mama pasieme namo del nesutarimu. Visus konfliktus turi aiskintis vadovai, bet jie nei pirstu nepajudino kad buciau perkelta i kita buri ar bent i kita kambari. Ir nemanau kad toks didelis amziaus skirtumas tarp 11 ir 12 metu vaiku kad jie pestusi del visko. Visada puikiai sutariau su vyresniais ishskyrus vienas kaimietes kurios norejo parodyt kad yra vyresnes ir galingesnes...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS