Apie pinigus – su vaikais | KaunoDiena.lt

APIE PINIGUS – SU VAIKAIS

Tėveliai, prisiminkite, finansų planavimo įgūdžiai yra ne įgimti, o įgyjami, todėl jūs turite mokyti atžalas, kaip elgtis su pinigais. Tam labiausiai tinka šeštadienis.

Supažindinkite su tuo, kas yra išlaidos, pajamos, biudžetas, santaupos, skolos. Paaiškinkite, kaip paskirstomi šeimos pinigai, kaip apmokate sąskaitas už komunalines paslaugas, perkate maistą, pilatės degalų, papasakokite, kiek vidutiniškai tai kainuoja. Priminkite paaugliams, kad net ir menkiausia skola yra finansinis įsipareigojimas.

Įtraukite į šeimos biudžeto aptarimą. Paaugliai jau yra pakankamai suaugę, kad galėtų kalbėtis apie šeimos biudžetą, aptarti, kokiems didesniems pirkiniams ar kelionei taupote. Tikėtina, kad viską drauge aptarus, jūsų vaikai jausis svarbūs dalyvaudami aptariant finansinius sprendimus ir įgytą patirtį panaudos planuodami savo pačių finansus.

Leiskite pasijusti savarankiškiems. Jeigu leidžia galimybės, reguliariai paaugliams skirkite kišenpinigių, kad jie galėtų praktiškai išmokti valdyti savo pinigus. Paraginkite gerai apgalvoti, kokių išlaidų tikrai reikės, o kurias galima atidėti.

Kalbėkite kaip su suaugusiaisiais. Labai klysta tėvai, kai bando moralizuoti, o ne kalbėti su savo atžalomis. Paaugliai neretai turi itin tvirtą nuomonę, todėl piktas tonas tik sukels dar vieną konfliktą. Verčiau ramiai pakalbėkite ir aptarkite kylančias problemas, pasiūlykite, kaip geriau taupyti, paskirstyti išlaidas ar jas sumažinti.

Būkite kantrūs. Nesitikėkite, kad po pirmo pokalbio apie finansus paaugliai pradės daug atidžiau sekti savo išlaidas ar kaupti ateities tikslams. Tikėtina, kad pasitaikys neapgalvotų pirkinių, neplanuotų pramogų ar, atrodytų, nepastebimai ištuštėtų piniginės.

Rodykite gerą pavyzdį. Sunku skatinti vaikus atsakingai elgtis su pinigais, jeigu patys to nedarote. Šeimoje įgytos žinios apie finansus dažniausiai yra tvirčiausios, todėl stebėkite, ar patys laikotės finansų valdymo taisyklių.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS