Daug bėdų – dėl eglės | KaunoDiena.lt

DAUG BĖDŲ – DĖL EGLĖS

Vieša paslaptis, kad Klaipėdoje miesto eglė sušvis gruodžio 2-ąją, tą pačią dieną kaip ir Palangoje.

Tikra žaliaskarė žmones džiugins prie Dramos teatro, o surinkta iš plastmasinių detalių – Atgimimo aikštėje.

Kiekvienais metais vežti eglę į Teatro aikštę – iššūkis organizatoriams: turi būti sustabdytas eismas tomis gatvėmis, kuriomis vežama miško gražuolė, ji gerai pritvirtinta ant transporto priemonės, o ir vairuotojas turi būti "ekstra klasės" lygio, kad "neprivirtų reikalų".

Štai šį savaitgalį Vokietijoje, Kaderne, milžiniškos eglės kelionė į miestą sukėlė chaosą.

Medį vežęs vairuotojas neįvertino krovinio dydžio. Be policijos palydos vežama žaliaskarė nulenkė nemažai kelio ženklų ir net apgadino tilto turėklus.

Po to, kai vienas lengvųjų automobilių savininkų pranešė apie gatvėse kilusį chaosą, pareigūnai pagal spyglius ir nulaužytas šakeles bandė surasti eglę vežusią mašiną ir ją vairavusį pilietį. Tačiau policininkai rado automobilį ir gražuolę, o vairuotojo pėdos buvo ataušusios.

Tačiau vokiečiai žino, kad atrasti jį bus labai lengva, o nuostolių prikrėtęs vairuotojas kentės dvigubai: atlygins padarytą žalą ir sumokės baudą už tai, kad pabėgo iš įvykio vietos.

Skarotųjų amžius

Apie eglių galimą amžių nėra daug duomenų. Užfiksuota, kad kalninė eglė yra išgyvenusi 911 metų. Tai nustatyta pagal skersinį kamieno pjūvį.

Paprastoji eglė vidutiniškai gali išgyventi iki 250–300 metų. Vokietijos Bavarijos žemių miške auganti ir žinoma kaip LBG paprastoji eglė yra sulaukusi 468 metų, o pietų Norvegijos Biuskeriudo apskrityje auga bene seniausia Europoje paprastoji eglė, jai  – 537 metai. Spėjama, kad iš sėklytės ji pradėjo augti dar 1480 metais.

Eglėms sulaukti daug metų neleidžia intensyvūs kirtimai. Lietuvoje paprastosios eglės kertamos sulaukusios vos 61–80 metų.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

pasisodinkite ir turėsite visada gyvą tikrą ir be jokių rūpesčių ir kas met vis aukštesnę tai karkasinę statykite tame užkampyje /teatro aikštėje/ o tikrą Atgimimo aikštėje ten patogiau pastatyti ir atvežti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS