Grybautojai užčiaupė tankus | KaunoDiena.lt

GRYBAUTOJAI UŽČIAUPĖ TANKUS

Nedidelio Lenkijos miesto Žaganio gyventojams grybavimas – šventas reikalas. Savaitgalį dėl baravykų ir kitų grybų buvo sustabdytos JAV kariuomenės pratybos.

Grybautojai šmirinėjo po miškus, nepaisydami didelių plakatų, perspėjančių, jog šaudys ne bet kas, o tankai "Abrams". Žmonių buvo tiek daug, kad amerikiečiai pasidavė – pasuko tankus iš poligono.

"Abrams" po lenkų miškus maurojo kitą dieną, kai Žaganio žmonėms jau buvo darbo diena.

Tiems, kas nežino

Tankai yra trijų tipų: lengvieji, skirti pėstininkams palaikyti mūšio metu, vidutiniai, kurių paskirtis savarankiškai daryti reidus į priešo užnugarį, kautis fronto linijoje arba naikinti laikinus įtvirtinimus bei lengvesnę šarvuotąją techniką, sunkieji, skirti naikinti kitus tankus bei įtvirtinimus.

Net tankai turi "silpnų" vietų – važiuoklė, korpuso su bokšteliu jungties vieta, stebėjimo ir taikymosi prietaisai.

Nepraneškite priešams

Lietuva turi 154 vikšrinius šarvuotus transporterius M113A1. Tiesa, daugiau nei 40 išardyti atsarginėms dalims.

Net 200 transporterių M113A2. 42-iejuose yra 120 mm minosvaidžiai "Tampella", 8 pritaikyti logistikos batalionui (sumontuoti keltuvai ir gervės).

Mūsų kariuomenė dar turi 29 ratinius šarvuotus transporterius BTR-60, 11 – BRDM-2 ir 10 vikšrinių šarvuotų transporterių MT-LB bei 1 – BV-206.

Atsigręžus į istoriją

Pirmieji tankai pasirodė Pirmajame pasauliniame kare 1916 m. Britai informaciją apie šias kovos mašinas kruopščiai slėpė. Sąjungininkai bandė priešus apgauti, kad tankai – tik didelės degalų cisternos, kurios visiškai nepavojingos. Dėl to iki šiandien išlikęs tanko pavadinimas – angliškai "tank" yra bakas, cisterna. Kad tankai būtų dar geriau užmaskuoti, ant jų šonų buvo rusiškai užrašyta "atsargiai – degu" ir didelėmis raidėmis – "Petrograd".

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS