Mitai apie epilepsiją | KaunoDiena.lt

MITAI APIE EPILEPSIJĄ

Netikėkite, kai jums išminčiai sakys, kad epilepsija – dvasių apsėdimas. Tiesa, kai kuriose kultūrose tuo vis dar tikima. Specialistai įtemptai dirba, siekdami, kad žmonės suprastų, jog epilepsija yra liga, kuria sergant smegenys produkuoja epilepsijos priepuolius.

Netiesa ir tai, kad epilepsija yra psichinė liga. Kaip žinoma, anksčiau epilepsija sergančius asmenis gydė psichiatrai. Tik praeitame šimtmetyje, įrodžius, kad šią ligą sukelia struktūriniai smegenų pažeidimai, ligonius perėmė gydyti neurologai.

Visiška nesąmonė, kad epilepsija galima užsikrėsti. Medikai "Kokteilį" patikino, kad epilepsija, kaip ir cukrinis diabetas, reumatas ar arterinė hipertenzija, nėra užkrečiama.

Jei kas nors sako, kad epilepsija mažina intelektą, siųskite tokį šnekovą kuo toliau. Įrodyta – epilepsija sergančių asmenų intelekto vidurkis nesiskiria nuo kitų. Jei priepuoliai kartojasi dažnai, gali būti sunku įsiminti naujos informacijos. Kartais gydyti skiriami vaistai slopina ir lėtina mąstymą, tačiau nemažina intelekto. Pati epilepsija intelekto irgi nemažina. Jis gali būti žemas dėl kitų priežasčių, kurios sukelia epilepsijos priepuolius. Yra daug žymių istorinių asmenybių, kurios sirgo epilepsija – Isaacas Newtonas, Ludwigas van Beethovenas, Fiodoras Dostojevskis, Agatha Christie ir kiti.

Taip pat laiko negaiškite su tais, kurie dievagojasi, jog epilepsija serga tik vaikai. Netiesa. Epilepsija sirgti (ir susirgti) gali bet kurio amžiaus žmogus – vyresnių nei 65 metų žmonių serga beveik tiek pat, kiek vaikų iki 10 metų.

Nuogirdos iš už durų

Susirinko gydytojai pasitarti:

– Tai ar gydysime Petraitį, ar tegul jis dar gyvena?

Linksmieji tirščiai

Gydytojas pacientui:

– Kiek daugiausia svėrėte?

– 90 kg.

– O mažiausiai?

– 3 kg 200 g.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS