Pajudėkime iš namų | KaunoDiena.lt

PAJUDĖKIME IŠ NAMŲ

Kol dar Lietuvoje vasara, išnaudokite šiltas dienas kelionėms, bent aplankykite artimiausias įdomias vietas. Viena jų – Naglio kalnas – 15 metrų aukščio Baltijos pakrantės kopa, supustyta ant senovinės Litorinos jūros terasos Palangoje.

"Kokteiliui" pavyko nugirsti legendą, anot kurios, tai esąs milžino Naglio kapas, kurį supylusi jo žmona. Negana to, iš jos ašarų prasidėjęs pro šalį tekantis upelis.

XV–XVI amžiuje Naglio kalnas yra buvusi alka, šventvietė. Šalia kalno buvo kuršių žvejų gyvenvietė.

Paklausus palangiškių, kodėl kalnas vadinamas Naglio kalnu, pirmiausiai jie porintų, jog Naglis buvo kunigaikštis, narsus karžygys, žuvęs kovoje su kryžiuočiais, o jo sudegintas kūnas palaidotas toje vietoje, kur yra kalnelis. Jį čia palaidojo gražuolė žmona Brukšva.

Daug šiurpių istorijų žino vietiniai žvejai, seniau netoli Naglio kalno palikdavę valtis. Jie neretai matydavę ant kalno slankiojant ugneles, baltas žmogystas, girdėdavo pagalbos šauksmus. Sklido kalbos, kad kalnas slepia didelius turtus, tačiau juos rasti ne taip paprasta – esą kasti reikia atitinkamu laiku. Nespėjus tai padaryti per paskirtą laiką, skrynia su turtais vėl pasislenka į šoną. Todėl kaskart buvo galima išvysti vis naujų duobių – žmonės tikrai ieškodavo lobio.

Dar ir dabar žmonės ateina ant Naglio kalno ramiai pabūti, pagerbti mirusiuosius, dažnai dega žvakutės.

Gal jums pavyktų?

Viena paslaptingiausių knygų istorijoje – "Voiničiaus rankraštis" – saugomas Jelsko universiteto bibliotekoje. Knyga parašyta XV a. nežinomo rašytojo, nesuprantama kalba, vartojant nežinomus rašmenis. Rankraštis iki šių dienų yra neiššifruotas, ir tai didžiausias iššūkis visiems šiuolaikiniams kriptografams.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS