Pramoga, reikalaujanti kantrybės | KaunoDiena.lt

PRAMOGA, REIKALAUJANTI KANTRYBĖS

Esate dėję akmenį ant akmens? Pabandykite. Iš pradžių vieną ant kito uždėkite bent keturis riedulius. Pamatysite, kad nėra taip paprasta. Tai jums ne lygiašonės plytos – reikės kantrybės, šaltų nervų ir kruopštumo.

Pramogos tikslas – iš paprastų akmenų, dedamų vienas ant kito, sudaryti įvairias pusiausvyrą laikančias figūras. Procesas, reikalaujantis kantrybės ir susikaupimo, yra meditatyvus. Įgyvendinus užduotį aplanko malonus pasitenkinimo jausmas

Akmenų balansavimas, sukuriantis siurrealaus kybojimo ore įspūdį, – žemės meno forma, egzistuojanti nuo neatmenamų laikų. Neapdirbtų riedulių statinių aptinkama visuose pasaulio kraštuose – nuo Šiaurės Kanados, kurioje akmenų skulptūros vaizdavo stovintį žmogų ir žymėjo paslėptų maisto atsargų vietą, iki religinių apeigų vietų Tolimuosiuose Rytuose.

Klaipėdiečiai ir svečiai dažniausiai balansavimo pramoga užsiima prie jūros, kur yra daug įvairių formų ir dydžių nugludintų akmenų. Galima sudėtų rieduliukų rasti ir prie dviračių tako į Juodkrantę.

Akmenų balansavimas kitiems virto net sportu – vyksta Europos ir pasaulio čempionatai. Šiais metais Senojo žemyno pirmenybės vyko Škotijoje, netoli Danbaro. Varžėsi per 30 dalyvių. O geriausiu balansuotoju, kaip ir pernai, tapo ispanas Pedro Duranas.

Planetos čempionatas vyks kitąmet Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Būtina žinoti

Deimantai susiformuoja didesniame nei 200 km Žemės plutos gylyje. Tik išsiveržę ugnikalniai deimantus "perneša" ten, kur jau gali pasiekti žmonės. Šių akmenų amžiaus vidurkis – apie pusantro milijardo metų.

O suakmenėjusių tarakonų liekanos, randamos uolose, yra senesnės nei 300 mln. metų. Taigi, mūsų įprasti tarakonai beveik 100 mln. metų vyresni už dinozaurus.

Linksmieji tirščiai

– Girdėjote, vakar už miesto buvo rasta mina?

– Taip, puikiai girdėjosi.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS