Smėlio figūrų miestas | KaunoDiena.lt

SMĖLIO FIGŪRŲ MIESTAS

Ne taip toli nuo Klaipėdos, garsiame Latvijos Jelgavos mieste, prasidėjo 12-asis tarptautinis smėlio figūrų festivalis, kuriame savo kompozicijas sukūrė 15 menininkų iš aštuonių valstybių: Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vengrijos, Čekijos, Belgijos.

Neskubėkite lėkti – spėsite pamatyti, šiandien žiūrovams tik pirmoji diena.

Kiekvienais metais Jelgavos festivalis yra teminis. Šįmet smėlininkams buvo pasiūlyta daryti figūras "Gyvūnijos pasauliui".

Žiūrovai, už 1–2 eurus patekę į smėlio karalystę, tarp 16 skulptūrų sutiks dramblių, beždžionių, meškų ir dar daug įvairių gyvūnų.

Pagrindinę smėlio parko figūrą kartu lipdė Latvijos ir Lietuvos meistrai.

O nuvykti – verta, tai didžiausias smėlio skulptūrų renginys Baltijos šalyse.

Kaip nuvažiuoti į Jelgavą?

Klaipėdiečiams ir visiems Lietuvos gyventojams Jelgava – lengvai, it ranka pasiekiama. Atvykus greitkeliu iki Kryžkalnio, reikia važiuoti Šiaulių link, o iš šio miesto tęsti kelionę tolyn į Latviją. Kelias, nutiestas pro Joniškį, nuves tiesiai į Jelgavą.

Iš miesto istorijos

Iki 1917 metų miestas vadinosi Mintauja. Jame nuo seno gyveno nemažai lietuviais save laikiusių žiemgalių ir iš Lietuvos atsikėlusių žmonių. XIX a. pab. ketvirtadalį miesto gyventojų sudarė lietuviai, veikė kelios lietuvių draugijos, chorai. Todėl Mintauja buvo ir viena iš būsimųjų Lietuvos ir Latvijos garsių visuomenės veikėjų ir politikų kalvių.

Pirmojo pasaulinio karo metu Mintaują užėmė vokiečių kariuomenė. 1916 ir 1917 m. Jelgavoje svečiavosi Vokietijos kaizeris Vilhelmas II.

Išmokite latviškai

Prieš vykdami į festivalį, šiek tiek pramokite latvių kalbos. Štai ežiukas latviškai "adata galva", gyvatė – "džiunglių šniūrs", banginis – "okeana burbuls", odontologas – "iltis barškals", dviratis – "šakumdrylis", visada pasiryžęs – "visad gatavs".

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS