Vis populiaresni viržiai | KaunoDiena.lt

VIS POPULIARESNI VIRŽIAI

Pastaraisiais metais lietuviai, Vėlinėms tvarkydami kapus, vis dažniau sodina viržius. "Kokteilio" žiniomis, 2015 m. jie populiarumu pranoko net chrizantemas.

Pastarosios gėlės taip pat išlieka mėgstamos. Lietuviai pirmenybę teikia chrizantemų žiedams vazonėliuose. Nemaža dalis kapus puošia dirbtinėmis dekoratyvinėmis gėlėmis.

Naudingi augalai

Šiliniai viržiai naudojami atsikosėjimui palengvinti, žaizdoms ir nudegimams, sąnarių, inkstų, kvėpavimo takų ligoms gydyti. Žinomos augalo raminamosios bei antiseptinės savybės, jis veikia migdančiai, turi sutraukiamąjį poveikį.

Nurodoma, kad viržių arbata tinka peršalus, pakilus temperatūrai.

Vaistinei žaliavai renkama šilinių viržių žolė ir žiedai. Žiedai skinami žydėjimo pradžioje, žolė renkama vasaros pabaigoje. Surinkta žaliava džiovinama gerai vėdinamoje pavėsingoje vietoje, taip gana greitai išdžiūsta. Tinkamai paruošta žaliava – šiek tiek karstelėjusi, turi saldumo. Laikoma sausoje, vėsioje vietoje popieriniuose maišuose. Tinka vartoti iki 2 metų.

Bitėms duoda darbo

Viržiai – medingi, iš 1 ha viržyno bitės gali pririnkti apie 200 kg nektaro. Viržių medus – tamsesnis, beveik rudas, aromatingas, švelniai karstelėjęs, lėčiau cukruojasi nei pievų žiedų. Toks monoflorinis medus labiau vertinamas dėl gero skonio ir malonaus aromato, jo vaistinės savybės dėl to yra menkesnės nei poliflorinio.

Beje, verta prisiminti, kad bitės turi du skrandžius – vienas nektarui, o kitas maistui. Medus – tai ne kas kita, kaip bičių iš dalies suvirškintas ir atrytas nektaras.

Auginantiems ožkas

Viržio šakelėmis galima šerti naminius gyvulius: triušius, avis, ožkas.

Kova dėl būties

Tigrinių ryklių embrionai kovoja tarpusavyje jau motinos įsčiose. Gimsta tik tas, kuris suėda visus kitus.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS