Žaidimai neskatina smurtauti | KaunoDiena.lt

ŽAIDIMAI NESKATINA SMURTAUTI

Tėveliai, būkite ramūs. Galite toliau leisti savo atžaloms žaisti kompiuterinius žaidimus, kur daug smurto, kraujo, aukų.

Didžiosios Britanijos psichologai, mėnesį stebėję prie kompiuterių laiką leidusius paauglius, paskelbė, kad jų elgesys nesikeitė į bloga.

Tėvai giliai įsitikinę, jog šiuolaikiniai koviniai žaidimai jų vaikus pavers baisiais monstrais. Pavyzdžiui, žaidime "Grand Theft Auto" yra vagiami automobiliai, jais traiškomi pėstieji, plėšiami bankai, žudomi apsaugininkai. Suprantama, matantiems tai tėvams plaukai stojasi piestu.

Tačiau čia dar tik "gėlytės". Yra tokių pramogų, kur žiaurumas neturi ribų. Vyresnieji įsitikinę, kad vieną gražią dieną jų vaikai susirengs sprogdinti gimtosios mokyklos ar šaudyti bendraklasių.

Ar taip gali atsitikti, panoro atsakyti Oksfordo ir Kardifo universitetų psichologai. Jie mėnesį stebėjo 1 004 14–15 m. paauglius, kurie turėjo pasakoti, ką žaidžia. Remiantis tuo buvo sudaromas žaidimų sąrašas. O tėveliai turėjo pildyti dienyną, kuriame turėjo žymėti atžalų elgesį. Vėliau duomenys buvo išanalizuoti. Pasirodo, nėra jokio ryšio tarp to, kiek laiko žaidžia vaikai ir kaip jie patys keičiasi.

Kitose valstybėse

Jungtinėse Amerikos Valstijose Psichologų asociacija kovoja, kad jaunajai kartai būtų ribotas laikas žaidžiant kompiuterinius žaidimus, o štai Australijos, Švedijos vyriausybės nemato nieko blogo.

Sėkmė skatina stengtis

Vienas didžiausių vaiko motyvacijos veiksnių yra sėkmė.

Tėveliai, papildomą lavinimą reikėtų nukreipti į tas veiklos sritis ir dalykus, kuriuose vaikams sekasi. Kai jie džiaugiasi, kad patys kažką išgyveno, išmoko, sukūrė, tada ir ateina pilnatvės, laimės jausmas. Žinodamas, kad kurioje nors srityje yra lydimas sėkmės, vaikas natūraliai pasitemps ir kitose, ne tokiose sėkmingose veiklose.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS