Padaugėjo automobilių susidūrimo su laukiniais gyvūnais atvejų: kaip išvengti? | KaunoDiena.lt

PADAUGĖJO AUTOMOBILIŲ SUSIDŪRIMO SU LAUKINIAIS GYVŪNAIS ATVEJŲ: KAIP IŠVENGTI?

  • 0

Šiemet automobilių susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 38 proc., skelbia policija.

Dėl šios priežasties įvyko daugiau kaip 3,5 tūkst. avarijų, jose buvo  sužeisti 46 žmonės, 1 žmogus žuvo.

Lietuvos kelių policijos tarnyba sako, kad žiema eismo dalyvius jau pasitiko sudėtingomis vairavimo sąlygomis – prastu matomumu, slidžiais keliais, be to, reikėtų nepamiršti, kad šiuo metu vis dar aktyviai migruoja laukiniai gyvūnai.

„Paskutinį metų mėnesį prieš didžiąsias šventes visi skuba, suintensyvėja automobilių srautai. Sudėtingiau vairuoti ir dėl to, kad didžiąją paros dalį vyrauja tamsa, oro sąlygos taip pat dažnai būna prastos, o magistraliniuose keliuose, užmiesčio vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su migruojančiais tarp ganyklų dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais“, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Aplinkosaugos specialistai informuoja, kad pastaraisiais metais stambių kanopinių gyvūnų populiacija išaugo apie 20 procentų, o gyvūnų ganyklų plotas išsiplėtė.

„Per trumpą laiką gamtoje nutiesėme daugybę kelių, perkirsdami laukinių gyvūnų migracijos takus. Deja, žvėrys nesupranta kelio ženklų, o dėl jų pasitaikantys eismo įvykiai, dažnai baigiasi tragiškai. Nors vienareikšmiškų duomenų apie signalizatorių efektyvumą įspėjant laukinius žvėris nėra, bet kokia priemonė, atkreipianti vairuotojo dėmesį ir primenanti apie galimą pavojų keliuose, gali paskatinti susimąstyti ir vairuojant imtis papildomų atsargumo priemonių“, – sako draugiškame reide sudalyvavęs Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko V. Grašio, jei jau nutiktų taip, kad priešais automobilį įžengtų žvėris, nereikėtų bandyti jo nuvyti garsiniu signalu ar šviesomis. Tai gyvūnui gali sukelti išgąstį ir jis gali pradėti elgtis nenuspėjamai.

Jei gyvūnas liko stovėti kelyje ar pastebėjote, kad jis patyrė sužeidimų, reikėtų apie tai informuoti bendruoju pagalbos telefonu 112. Pasitaiko ir taip, kad iš miško gali pasirodyti ne vienas, bet būrelis žvėrių – tokiu atveju svarbu nepanikuoti, sustoti ir įjungus avarines šviesas palaukti, kol gyvūnai pasišalins.

Policijos pareigūnai įspėja, kad susidūrimai su stambiais kanopiniai žvėrimis dažnai turi tragiškas pasekme.

Policininkai pataria vietovėse, paženklintose kelio ženklais „Laukiniai gyvūnai“, sulėtinti greitį, kad, atsiradus kliūčiai, bet kuriuo metu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti.

Reikia stebėti kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelio krašto. Svarbu ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet ir pasirinkti saugų važiavimo greitį.

Pastebėjus kelkraštyje stovintį gyvūną, važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai. Nemirksėti žibintų šviesomis, jokiu būdu nenaudoti garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

Susidūrus su laukiniu gyvūnu, jei jis buvo sužeistas arba nugaišo, taip pat jei buvo sužeisti arba žuvo žmonės, apgadintos transporto priemonės, statiniai, kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai ar kitas turtas, vairuotojui privaloma telefonu pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 apie eismo įvykį ir vykdyti pareigūnų nurodymus.

Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina pareigūnai, aplinkosaugininkai ar medžiotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS