Pasieniečiai surado Čepkelių raiste pasiklydusius vyrus | KaunoDiena.lt

PASIENIEČIAI SURADO ČEPKELIŲ RAISTE PASIKLYDUSIUS VYRUS

  • 1

Pasieniečių sraigtasparnio pilotai surado Čepkelių raiste pasiklydusius du vyrus, pirminiais duomenimis,  klaidžiojusius nuo trečiadienio ryto.

Ketvirtadienį ryte Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Aviacijos valdyboje buvo gautas pranešimas apie du Varėnos rajone pasiklydusius žmones.

Pirminiais duomenimis, jie trečiadienį priešpiet įžengė į Čepkelių raistą, esantį pasienyje su Baltarusija, prarado orientaciją ir nebegalėjo iš ten išeiti.

Iš VSAT aviacijos bazės Trakų rajono Paluknio miestelyje netrukus paieškai pakilo pasieniečių sraigtasparnio „Eurocopter 120“ įgula. Ji su pradingėliais, kurie buvo kreipęsi į Bendrąjį pagalbos centrą, palaikė ryšį telefonu.

Pasiklydę asmenys papasakojo pilotams esantys raiste, tačiau tikslios vietos negalėjo nurodyti.

Sraigtasparnio įgula pradėjo tikrinti mišku apaugusio raisto teritorijas aplinkui Varėnos rajono Katros kaimą. Paieška netruko valandos, kol pilotai pastebėjo du vyrus, išėjusius į kiek atviresnę proskyną. Ši vieta yra maždaug už 3 kilometrų nuo sienos su Baltarusija.

Sraigtasparnis čia nusileisti negalėjo. Pilotai apie ieškomųjų buvimo vietą informavo kolegas iš Aleksandro Barausko užkardos. Privažiuoti per pavojingą raistą iki šios vietos automobiliu neįmanoma.

Dėl to užkardos pasieniečiai, konsultuojami ore pakibusio sraigtasparnio įgulos, link pasiklydėlių ėjo siauručiais raisto takais ir brovėsi pro krūmynus.

Kai A. Barausko užkardos pareigūnai pasiekė tikslą, sraigtasparnis grįžo atgal į bazę Paluknyje.

Išsigandusius 22-ejų ir 30-ies Alytaus rajono gyventojus pasieniečiai per pelkę pradėjo vesti link atokiau palikto tarnybinio visureigio.

Ketvirtadienį po vidudienio gelbėtojai su abiem pradingėliais atvyko į A. Barausko užkardą, įsikūrusią Varėnos rajono Dubičių kaime. Medikų

pagalbos Alytaus rajono gyventojams neprireikė.

Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas yra  pietiniame Lietuvos pakraštyje, Katros upe išvesta Lietuvos ir Baltarusijos siena taip pat yra ir rezervato pietinė riba.

Iš šiaurės ir vakarų rezervatas ribojasi su Dzūkijos nacionaliniu parku, rytuose yra apsauginė zona. Pagal administracinį Lietuvos suskirstymą Čepkeliai yra Varėnos rajone. Direkcijoje įrengta ekspozicija.

Rezervato plotas 112 12 ha, aukštapelkė sudaro 54 proc. Direkcija Marcinkonyse. Rezervatas įsteigtas 1975 m. siekiant apsaugoti vieną seniausių ir unikaliausių Lietuvos miško pelkių, mišku apaugusias žemynines kopas, reliktinius ežerus, natūralų hidrologinį pelkės režimą, vertingą ir retą gyvūniją ir augaliją. Įkurtas vietoje 1960 m. įsteigto botaninio-zoologinio draustinio.

Čepkeliai yra pelkynų kompleksas. Didžiausius plotus užima kimininė aukštapelkė, apaugusi retomis keružėmis pušaitėmis. Rytinėje pelkės dalyje susitelkę daugiau kaip 20 ežerėlių. Pietinėje dalyje aukštapelkė pamažu pereina į žemapelkes, čia plyti viksvynai, nendrynai ir karklynai.

Rezervatas pasižymi išskirtine buveinių ir rūšių įvairove, saugomų augalų ir gyvūnų rūšių gausa. Čia peri rezervato simboliu tapę kurtiniai, yra didžiausios Lietuvoje gervių peryklos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomone.

Idomu ko jie i ta pelke ejo? Kontrabanda?Per daug jau tu pasiklydusiu.Gar zmonem reiketu neiti i raistus,miskus .Ypac garbaus amziaus senoliam.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS