Atskleidė, kiek litrų raugo per metus rasta pas nuteistuosius: skaičiai stulbina | KaunoDiena.lt

ATSKLEIDĖ, KIEK LITRŲ RAUGO PER METUS RASTA PAS NUTEISTUOSIUS: SKAIČIAI STULBINA

Praėjusiais metais per kratas ir kitas prevencines priemones pas nuteistuosius buvo rasta ir paimta 9263 litrai alkoholio raugo ir 272 litrai alkoholių gėrimų, skelbia Kalėjimų departamentas.

Kratų metu 2018 metais taip pat buvo rasti 729 savadarbiai duriantys –pjaunantys daiktai.

Tokių draudžiamų daiktų pernai rasta daugiau nei ankstesniais metais. 2017 metais pataisos namuose rasti 5838 litrai raugo, 227 litrai alkoholinių gėrimų ir 431 savadarbis duriantis–pjaunantis daiktas.

Kalėjimų departamentas ir jam pavaldžios įstaigos 2018 metais pradėjo 519 ikiteisminių tyrimų.

236 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, 51 ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu.

2017 metais pareigūnai pradėjo 379 ikiteisminius tyrimus, iš jų 225 dėl narkotikų.

Kalėjimų departamentas per 2018 metais organizavo 32 prevencinės priemones. 2017 metais tokių priemonių organizuota 17, jų metu buvo atliekamos kratos, patikrinimai, išimami nuteistiesiems neleistini turėti daiktai.

Departamentas teigia, kad pakeitus pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisykles ir nuteistiesiems uždraudus turėti lagaminus, dalyje įstaigų (Alytaus pataisos namuose, Marijampolės pataisos namų viename sektoriuje, Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos viename sektoriuje) nuteistiesiems buvo išduotos dėžės, skirtos daiktams laikyti.

Šios dėžės yra pakankamai didelės (apie 90 litrų tūrio), laikomos po nuteistųjų lovomis.

Paslėpti tokio dydžio dėžės su alkoholio raugu praktiškai nėra galimybės, be to būtų sudėtinga užtikrinti tokios dėžės hermetiškumą, todėl nuteistieji nėra linkę naudoti šių dėžių alkoholio gaminimui.

Laisvės atėmimo vietų įstaigų atstovai patvirtino, kad nėra užfiksavę atvejų, jog daiktams skirtos dėžės būtų panaudotos alkoholio gamybai.

Kratų metu alkoholio raugo randama šiukšlių maišuose, plastikinėje vandens taroje. Alkoholio raugą nedidelėje taroje lengva paslėpti įvairių konstrukcijų (pvz. ventiliacijos angose, už šildymo radiatorių) bei sienų ertmėse. Siekdami surasti taip paslėptą raugą, pareigūnai naudoja ir papildomus patikrinimo instrumentus.

Siekiant efektyviau vykdyti nuteistųjų priežiūrą, užtikrinti discipliną ir mažinti subkultūros apraiškas įkalinimo įstaigose, buvo pakeistos vidaus taisyklės, inicijuota daugiau pozityvų elgesį skatinančių veiklų.

Pavojingi, kitiems nuteistiesiems neigiamą įtaką darantys nuteistieji buvo atskirti ir izoliuoti, aktyvinamos prevencinės priemonės, skirtos režiminei veiklai užtikrinti. Siekiant gerinti veiklos organizavimą, buvo inicijuotas teisės aktų, reglamentuojančių pavaldžių įstaigų veiklas, keitimas.

Lietuvos įkalinimo įstaigose laikoma daugiau nei 6,6 tūkst. nuteistųjų suimtųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

GRYВĘ - КГБ MAGNOLIJA, Į KALĖJIMĄ!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS