Lietuvoje nuo teisėsaugos slapstosi apie 1200 asmenų | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE NUO TEISĖSAUGOS SLAPSTOSI APIE 1200 ASMENŲ

Šiuo metu nuo Lietuvos teisėsaugos slapstosi apie 1200 asmenų, įtariamų nužudymais, narkotikų platinimu, finansiniais nusikaltimais.

Didžiajai daliai paskelbta tarptautinė paieška, o teisėsaugos institucijos, besitikėdamos visuomenės pagalbos nusikaltėlių paieškai, pasitelkia ir neįprastus būdus.

Ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių septintuke esantys asmenys įtariami nužudymais, narkotikų kontrabanda, finansiniais nusikaltimais. Tarp ieškomiausių ir buvusio banko „Snoras“ vadovas Raimondas Baranauskas bei akcininkas Vladimiras Antonovas. R. Baranausko ieškoma dėl įtarimų pasisavinus turtą, apgaulingu apskaitos tvarkymu, dokumento klastojimu, o V. Antonovas didelės vertės turto pasisavinimu ir dokumentų klastojimu. Abu bankininkai įtariami galbūt pasisavinę apie pusę milijardo „Snoro“ turto. Kurį laiką jie gyveno Didžiojoje Britanijoje, tačiau šios šalies teismui nusprendus juos išduoti Lietuvai, abu spruko į Rusiją. Šių metų pradžioje į Lietuvos prokurorų teisinės pagalbos prašymą Rusija atsakė, kad R. Baranausko neišduos, nes šis gavęs prieglobstį.

„Taip, mes žinome jų buvimo vietą, tačiau paieška bus vykdoma tol, kol jie bus pargabenti. Teorinė galimybė, kad jie kirs Rusijos federacijos sieną, išlieka visą laiką. Galbūt jie atsidurs kitoje Europos Sąjungos šalyje, gal kitoje, ir bus sulaikyti dėl paskelbtos tarptautinės paieškos“, – teigė Kriminalinės policijos biuro atstovas Mindaugas Stravinskas.

Kasmet į Lietuvą grąžinama apie du šimtus ieškomų asmenų. Šiuo metu nuo teisėsaugos pasislėpusiųjų sąrašas nemažas – apie 1200 įtariamųjų, didžiajai daliai paskelbta tarptautinė paieška.

Siekiant kuo daugiau viešumo, kuris padeda sulaikyti ne vieną nusikaltėlį, teisėsaugos institucijos imasi ir neįprastų būdų. Europolo ieškomiausiųjų sąrašo viršuje puikuojasi šmaikštus užrašas: „Policija nori, kad grįžtum namo šią vasarą.“ Kiekvienam nusikaltėliui individualiai pagamintas ir atvirlaiškis, su tokiais užrašais, pavyzdžiui, „grįšk, mes turim tau siurprizą“. Šis sąrašas yra skelbiamas nuo praėjusių metų, per tą laiką sulaikyta daugiau kaip trisdešimt ieškomiausių nusikaltėlių, dalis – dėl visuomenės ir žiniasklaidos pagalbos.

„Policija ieško įvairiausių metodų ir būdų, kaip pateikti žmonėms informaciją, apie tai, koks asmuo yra ieškomas. Ir jei žmonės turi bent menkiausią krislelį abejonės, kad šitas asmuo ieškomas, informuotų teisėsaugą ir nebūtų abejingi. Už svarbią informaciją policija teikia tam tikrą piniginį atlygį“, – tikino M. Stravinskas.

Ieškomiausių Europoje sąraše net šešios dešimtys asmenų, tarp jų ir keli lietuviai. Šie nusikaltėliai įtariami nužudymais, terorizmu, žmonių grobimu, narkotinių medžiagų platinimu. Greičiausiai asmuo buvo surastas per vieną dieną, ilgiausiai ieškota visiems žinomo, šiuo metu Rusijoje kalinčio, Romo Zamolskio, – net 16 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Skaitytojas

Žurnalistmulkiai, ir vėl smogia kvailumu. Lietuvoje slapstosi? Ar nuo Lietuvos teisesaugos slapstosi? Tai taisykite straipsnio pavadinimą, debilai.

idomu

Kur masiulis?

Dargyvas

Vogė ir dalinosi...Dalinasi toliau todėl ir ,,nepagaunamieji". Negerbiamieji, nemuilinkit tautiečiams akių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS