Marijampolės kaliniai pasiekė Izraelį: padedami bendrininkų apgaudinėjo senukus | KaunoDiena.lt

MARIJAMPOLĖS KALINIAI PASIEKĖ IZRAELĮ: PADEDAMI BENDRININKŲ APGAUDINĖJO SENUKUS

  • 0

Lietuvos teisėsauga teismui perdavė bylą, kurioje vienuolika lietuvių įtariami telefonu sukčiavę ir iš Izraelio piliečių vilioję pinigus. Nusikaltimai buvo vykdomi skambinant iš Marijampolės pataisos namų.

Lietuvos pareigūnai bendradarbiavo  su Izraelio teisėsaugos institucijomis ir išaiškino dvi nusikalstamas organizuotas grupuotes – iš viso 18 įtariamųjų, iš jų 11 – Lietuvos piliečiai, skelbia prokurorai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Nusikaltimai buvo vykdomi nuo 2015 metų vidurio iki 2016 metų pradžios. Gerai organizuotos grupuotės, kaip įtariama, kėsinosi apgaule įgyti beveik 450 tūkst. eurų, daugiausia Izraelio šekeliais bei JAV doleriais ir spėjo užvaldyti daugiau nei 32 tūkst. eurų.

Teisėsaugos duomenimis, visi kaltinami lietuviai, išskyrus vieną, atlieka laisvės atėmimo bausmes: dalis nuteistųjų už panašias nusikalstamas veikas, dalis – už nusikalstamas veikas, susijusias su narkotikų platinimu.

Nusikalstamos organizuotos grupuotės veikė atskirai, tačiau dalis nuteistųjų dalyvavo abiejų grupuočių veikloje.

„Tokius nusikaltimus galėjo daryti tik aiškią hierarchiją bei struktūrą turinčios grupuotės, kurių veiklos koordinavimas, funkcijų pasidalinimas bei kontrolė vyko labai panašiai kaip ir įprastuose ūkio subjektuose,“ – teigė ikiteisminį tyrimą organizavęs ir jam vadovavęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Gintaras Eidukevičius.

Bylos duomenimis, Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji lietuviai telefonu skambindavo vyresnio amžiaus Izraelio piliečiams, kurių kontaktus pasirinkdavo iš Izraelio telefonų knygos.

Skambinantieji prisistatydavo advokatais arba gydytojais bei pranešdavo apie pasirinktų aukų vaiko neva padarytą eismo įvykį arba įvykusį kitą nelaimingą atsitikimą, kurio metu tariamai nukentėjo kitos šalies pilietis. Jie pasiūlydavo sumokėti tam tikrą pinigų sumą tam, kad būtų nutrauktas tyrimas ir išvengta atsakomybės dėl padaryto įvykio.

Žmonėms sutikus sumokėti pinigus, apie tai buvo pranešama lietuvių bendrininkams Izraelyje, kurie vykdavo pas nukentėjusiuosius ir paimdavo pinigus.

Kai bendrininkams Izraelyje tekdavo važiuoti į tolimesnę vietą, kad žmonės nepersigalvotų, grupuotės nariai iš Lietuvos sugebėdavo bendrauti ir aukos dėmesį išlaikyti apie valandą laiko.

Pasak teisėsaugos, nuteistieji pataisos namuose disponavo draudžiamais daiktais: mobiliojo ryšio telefonais, SIM kortelėmis, turėjo prieigą prie interneto ir ilgą laiką praktiškai netrukdomi vykdė nusikalstamas veikas.

Ši veikla vyko dirbantiems žmonėms įprastu grafiku – penkias dienas per savaitę, išskyrus šabo metą.

Teisėsaugos duomenimis, atlikta beveik 70 tūkst. skambučių, buvo planuojama nusikalstamą veiklą plėsti į Graikiją ir kitas pasaulio šalis.

Už sukčiavimą organizuotoje grupėje numatytas laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS