Norite pranešti apie narkotikų platintojus? Paaiškino, kokia informacija – vertinga | KaunoDiena.lt

NORITE PRANEŠTI APIE NARKOTIKŲ PLATINTOJUS? PAAIŠKINO, KOKIA INFORMACIJA – VERTINGA

  • 10

Į specialią liniją dėl narkotikų platintojų per savaitę policija sulaukė 127 skambučių. Beveik pusė pranešėjų, pasak policijos, turėjo svarbios informacijos. Policijos duomenimis, pernai pradėta beveik 4 tūkst. ikiteisminių tyrimų, susijusių vien su narkotinėmis medžiagomis. Ir tai – ketvirtadaliu daugiau nei 2022-iais.

Vasario 6-ąją startavo linija, skirta pranešti apie narkotikų platintojus. Kiek žmonių jau kreipėsi ir kokio dydžio tai problema, papasakojo Policijos departamento atstovas Mindaugas Akelaitis.

– Kad būtų lengviau įsivaizduoti, kokio dydžio yra narkotikų platintojų problema?

– Narkotikų platintojų yra daugiau negu šimtai, tai būtų tūkstančiai. Reikia turėti omenyje, kad narkotikų platinimas – paslėptas nusikaltimas. Jis išaiškinimas tik tada, kada policija imasi aktyvių veiksmų ir nustato įtariamuosius. Tam tikra vadinamų latentinių nusikaltimų dalis slepiasi kažkur pakraščiuose. Apie tokius nusikaltimus ir prašome visuomenės pranešti, informuoti apie galimus platintojus ar asmenis, disponuojančius narkotinėmis medžiagomis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Linija startavo vasario 6 d. Kiek skambučių esate sulaukę šiuo metu?

– Į liniją jau paskambino daugiau nei 120 žmonių. Atlikus pirminį įvertinimą, galima teigti, kad apie 50 informacijos atvejų yra naudingi, vertingi ir buvo perduoti tolimesniam tikrinimui.

–  Ką paskambinus būtina pasakyti? Kokia informacija jums būtų naudinga?

– Nėra griežtų taisyklių, kokia informacija gali būti naudinga. Noriu aiškiai pabrėžti, kad buvo ir toks atvejis, kai žmogus pranešė informaciją, ją pasitikrinome ir dėl to paties asmens jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, todėl naujo tyrimo nepradėjome, o galėjome nauja informacija papildyti jau esamą. Lygiai taip pat ta informacija gali būti kaupiama iki kol ją galėsime realizuoti ir imtis aktyvių veiksmų, kada asmuo yra sulaikomas ir ta nusikalstama veika įrodinėjama.

– Ar pranešėjas savo akimis turi matyti narkotikų platinimo procesą? Ar užtenka pasakyti, kad įtaria?

– Dažniausiai tokioje informacijoje būna per mažai konkretumo. Policijos darbuotojai, kurie atsiliepia telefonu, turi specialų klausimyną. Pagal tą klausimyną jie užduoda kontrolinius klausimus, siekdami išsiaiškinti tikslias aplinkybes. Tai reiškia, konkrečią informaciją – asmenį, situaciją, transporto priemonę, tikslų laiką ir vietą, kada platintojai renkasi, iš ko policija galėtų padaryti išvadas ir realizuoti tą informaciją.

–  Kaip užtikrinate anonimiškumą?

– Galiu patvirtinti, kad mes sudarome visas sąlygas anonimiškumui. Asmens yra paklausiama, ar sutinka prisistatyti, ar nesutinka. Jeigu nesutinka, mes vis tiek priimame suteiktą informaciją. Mums tinka bet kuris variantas – tiek siekis likti anonimišku, tiek noras padėti policijai ir daugiau.

Reikia turėti omenyje, kad narkotikų platinimas – paslėptas nusikaltimas.

– Kaip manote, ar gali būti melagingų skambučių?

– Policija per metus telefonu 112 sulaukia arti 1 mln. skambučių ir pranešimų. Ikiteisminių tyrimų yra skaičiuojama dešimtimis tūkstančių. Gali atrodyti, kad visi kiti skambučiai buvo beprasmiai. Ne, jie visi reikalavo pagalbos, patikrinimo. Todėl ir kalbant apie šią liniją nemanome, kad mums žmonės praneš kažką blogo. 

– Kokios dažniausios narkotikų platinimo vietos? Kalbama, kad dabar net ir prie mokyklų mokiniams dalija narkotikus?

– Na taip, aš policijoje tarnauju daugiau nei 20 metų. Stereotipas, kad narkotikus platina prie mokyklų, buvo ir tais laikais, bet to negalima paneigti. Iš tikrųjų negaliu kalbėti apie vieną kažkokį veikimo metodą – matosi, kad į mūsų gyvenimą skverbiasi informacinės technologijos ir tam tikros platinimų apraiškos. Ne paslaptis, kad yra tokių būdų, kuomet dėl narkotikų sutariama internete. Būna pervedami pinigai ir nusiunčiama atsiėmimo lokacija. Platintojai stengiasi kuo labiau maskuotis, o mūsų tikslas – juos išaiškinti ir sustabdyti. Svarbiausia, kad jie neįtrauktų naujų žmonių į vartojimą ir priklausomybę, o tie žmonės jau šiandien ieškotų pagalbos ir bandytų ta priklausomybe atsikratyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

2003-09-12 Narkomanijos testai mokyklose

Kaip teigia Švietimo ir mokslo ministerijos Informacijos ir ryšių su visuomene sektoriaus vadovė Nomeda Barauskienė, ministerija mano, kad privalomąjį mokinių testavimą reikėtų vertinti labai atsargiai, nes tai sunkiai suderinama su asmens laisvėmis ir demokratija. Prievartinis mokinių tikrinimas gali atnešti liūdnų pasekmių ir pažeminti jauną žmogų.

2003-09-12 Narkomanijos testai mokyklose

Specialistai prognozuoja, kad privalomas moksleivių tikrinimas dėl narkotikų vartojimo gali sukelti atvirkštinį efektą. Mokykloms planuojama suteikti teisę specialiais testais tikrinti, ar moksleiviai nenaudoja narkotikų.Mokinių testavimą numatoma įteisinti ir naujoje Nacionalinėje narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos programoje. Šiai idėjai pritaria ir ragina kuo skubiau ją įgyvendinti Prezidentas Rolandas Paksas. Dar būdamas premjeru prieš dvejus metus jis rimtai kėlė šį klausimą, vyko daug diskusijų, bet nei specialistų, nei visuomenės pritarimo tuomet nesulaukta.

O kad 2003 metais prezidentas Paksas norėjo įvesti patikrą

Siekdama užkirsti kelią narkomanijos plitimui Lietuvoje, Vyriausybė įkūrė Narkotikų kontrolės departamentą, kuris veiklą pradės kitų metų pradžioje. Praėjusią savaitę Vyriausybė taip pat patvirtino Nacionalinę narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos strategiją 2004-2007 metams, kuri, kaip tikimasi, padės apginti vaikus nuo narkotikų ir psichotropinių medžiagų. Konferencijoje, kurią inicijavo prezidentas R. Paksas, taip pat dalyvavo politinių partijų, visuomeninių ir nevyriausybinių organizacijų bei religinių bendruomenių atstovai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS