Milijono eurų vertės cigaretes gabenę kontrabandininkai sumokės už rūkalų sunaikinimą | KaunoDiena.lt

MILIJONO EURŲ VERTĖS CIGARETES GABENĘ KONTRABANDININKAI SUMOKĖS UŽ RŪKALŲ SUNAIKINIMĄ

Nuteistuosius beveik 1 mln. eurų vertės rusiškų kontrabandinių cigarečių byloje Vilniaus apygardos teismas penktadienį įpareigojo atlyginti rūkalų sunaikinimo ir saugojimo išlaidas.

Vienas nuteistasis Artūras Tamulionis turės atlyginti beveik 3 tūkst. eurų, kitas nuteistasis Valdas Vabolis – daugiau nei 3 tūkst. eurų.

Be to, iš V. Vabolio bus išieškoti 61 tūkst. 797 eurai cigaretes gabenusio vilkiko vertės.

Muitinės departamentas byloje dėl 2009 metais Lavoriškių poste sulaikytų cigarečių buvo pareiškęs milijoninį civilinį ieškinį dėl nesumokėtų mokesčių valstybei.

Teisėjas Audrius Cininas paskelbė, kad muitinės ieškinys nebus patenkintas. Pagal Europos Sąjungoje galiojančią tvarką mokesčiai už prekes, kurios konfiskuojamos, nėra skaičiuojami.

Nuteistajam A. Tamulioniui net nereikės mokėti piniginės baudos – teismas jam skyrė 11 tūkst. 298 eurų baudą, į bausmės laiką įskaitė 171 parą trukusį sulaikymą ir pripažino, kad jis jau atliko bausmę. Tačiau nuteistajam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, kol įsiteisės nuosprendis.

V. Vaboliui, nelaisvėje praleidusiam 27 paras, skirta 9904 eurų bauda. Jam taip pat skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Dar du vyrai šioje byloje buvo visiškai išteisinti, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimų požymių, taip pat neįrodyta, kad jie dalyvavo padarant nusikaltimą.

Dviejuose sunkvežimiuose per Lietuvos sieną vežta tūkstančiai dėžių rusiškų kontrabandinių cigarečių. Rūkalai turėjo pasiekti Lietuvą ir Lenkiją.

„V. Vabolis su bendrininkais galėjo pasinaudoti tais kanalais, kurie paruošti bendrininkų Lenkijoje. Nėra duomenų apie G. Tamulionio įsikišimą“, – sakė teisėjas A. Cininas.

A. Tamulionis buvo išteisintas dėl organizuoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo, jis nuteistas tik dėl vienu vilkiku gabentos kontrabandos.

A. Tamulionis ir V. Vabolis nuteisti dėl į Lenkiją vežtos kontrabandos, bet dėl vilkiko, kuriuo nelegalūs rūkalai važiavo į Lietuvą, kaltu pripažintas tik V. Vabolis.

Dar du vyrus teismas išteisino, pasirėmęs duomenimis, kad tuo metu vienas jų negalėjo būti Rusijoje ir kirtęs jos sieną. Teismas posėdyje išklausė pokalbių įrašus ir nusprendė, kad pagal kalbos manieras tai negali būti kaltinamas asmuo, todėl, pasak teisėjo, kaltė, kad, šis asmuo, būdamas Rusijoje perdavė pinigus už cigaretes, nėra įrodyta.

Vieno iš vilkiko vairuotojas išteisintas teismui suabejojus jo pokalbio garso įrašu su A. Tamulioniu.

„Pokalbis vyksta rusų kalba, nors abu yra lietuviai. Naudojasi Rusijos numeriu, nors tuo metu buvo Lietuvoje.  Į savo viršininką kreipiasi, vadindamas„Vasia“. Teismas suabejojo, ar buvo tai pokalbis, kur gavo instrukcijas, kaip ir kur važiuoti. Be to, A. Tamulionis nebuvo tuo metu užsakęs cigarečių“, – sakė A. Cininas.

Jis teigė, kad skirdamas bausmes, taikė įstatymą, kuris galiojo nusikaltimo padarymo metu – 2009 metais. Tada įstatymas už kontrabandos gabenimą numatė arba baudą, arba laisvės atėmimą.

Teisėjas sakė, kad išanalizavo daugybę tuo metu nagrinėtų bylų, ir aptiko, jog apie 90 proc. tokių bylų buvo baigiamos baudžiamuoju įsakymu. Visais atvejais skirtos baudos.

„Net ir 7 mln. litų kontrabandos byloje prokuroras prašė skirti pinigines baudas, jos buvo gerokai mažesnės už šioje byloje skirtas“, – sakė A. Cininas.

Nė vienas nuteistųjų ir išteisintųjų nebuvo atvykęs išklausyti nuosprendžio. Prokuratūra yra prašiusi daug griežtesnių bausmių nei skyrė teismas.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS