Neblaivius vairuotojus keliuose stabdo pilietiškumas | KaunoDiena.lt

NEBLAIVIUS VAIRUOTOJUS KELIUOSE STABDO PILIETIŠKUMAS

Lietuvoje jau daugiau kaip pusmetį galioja baudžiamoji atsakomybė tiems, kurie prie vairo sėda išgėrę, o girtumas viršija 1,5 promilės, tačiau, regis, dėl to keliuose neblaivių vairuotojų nelabai sumažėjo. Žurnalistas Tomas Markelevičius įsitikinęs, kad susiformavus teismų praktikai ir pasigirdus pirmosioms žinioms apie asmenis, atsidūrusius už grotų dėl vairavimo neblaiviems, išgėrusiųjų prie vairo sumažės.

– Tomai, pareigūnų darbą stebi jau nebe pirmus metus. Ar vis dar dažnai tenka susidurti su neblaiviais vairuotojais?

– Jų tikrai nemažėja. Neseniai pasiteiravau Panevėžio policijos komisariato, kokie šių metų skaičiai, ir buvau nustebintas – palyginti su praėjusiais metais, užfiksuota vos keliais neblaiviais vairuotojais mažiau. Žmonės vis dar įsitikinę, kad nesvarbu, kiek alkoholio vartojo, gali drąsiai važiuoti, tačiau taip nėra. Neretai tenka tokius vairuotojus rankioti iš pakelės griovių ar nulėkusius į artimiausią šalikelės miškelį.

– Kaip jie teisina tokį savo elgesį?

– Dažnas įsitikinęs, kad dar gali vairuoti. Ne veltui lietuvių liaudies išmintis byloja, kad girtam ir jūra iki kelių. Išgėręs žmogus jaučiasi labai drąsus ir mano, kad vairuoti tikrai sugebės, tačiau taip toli gražu nėra. Norėčiau pastebėti, kad kiti vairuotojai tokiems šlitinėjantiems po kelią tampa nepakantesni. Vis dažniau, pastebėję kelyje neaiškiai vinguriuojantį automobilį, vairuotojai iškviečia policijos pareigūnus. Žinoma, geriausia būtų, kad toks asmuo būtų sustabdytas dar prieš įsėsdamas į automobilį, tačiau geriau vėliau nei niekada – jeigu žmonės, pamatę tokį vairuotoją sėdantį į automobilį, nepraneša, tai praneša tie, kurie užfiksuoja jo neadekvatų elgesį kelyje.

– Prisiminei ir vieną liaudies patarlę, tačiau kita sako, kad girtam ir Dievas pagalvę padeda.

– Na, juokaujant gal ir galima taip sakyti. Mačiau daug ir sėkmingai pasibaigusių istorijų ir nelabai sėkmingų. Apskritai girti vairuotojai elgiasi dvejopai – arba įgiję drąsos lekia nestebėdami spidometro parodymų – tokie yra pavojingiausi, arba bando kažkaip nieko neužkabindami ir niekam neužkliūdami parvažiuoti namo – jie mažiau pavojingi tiek sau, tiek ir kitiems eismo dalyviams. Pirmiesiems, kurie mano, kad ir neblaivūs gali greitai važiuoti, Dievas pagalvės pašykšti, o tiems atsargiai drąsiems kartais ir pasiseka. Jie nuvažiuoja nuo kelio, atsitrenkia į kokį pakelės stulpą, bet eismo įvykio pasekmės būna mažesnės, nes jie, vis dar kažkiek adekvačiai vertindami savo galimybes vairuoti, pasirenka mažesnį greitį. Patarimas vienas: išgėrei – nevairuok!

Kiti vairuotojai tokiems šlitinėjantiems po kelią tampa nepakantesni. Vis dažniau, pastebėję kelyje neaiškiai vinguriuojantį automobilį, vairuotojai iškviečia policijos pareigūnus.

– Kalbant apie leistinas promiles vairuojančiojo kraujyje dažnai minimi provincijos vairuotojai, kurie važinėja itin girti ir 1,5 promilės jiems nėra riba.

– Deja, bet tenka sutikti. Štai ir praėjusio savaitgalio rezultatai – trys vairuotojai, kuriems papūtus į alkoholio matuoklį užsidegė daugiau kaip 3 promiles rodantys skaičiukai. Ne vienas toks vairuotojas jau būna praradęs vairuotojo pažymėjimą, nereto automobilis būna konfiskuotas, tačiau už kelis šimtus eurų jie įstengia įsigyti kokią griuveną ir toliau kelia pavojų kitiems eismo dalyviams. Taigi išskirtinis provincijos apsvaigusio vairuotojo bruožas – dažniausiai senas, vos važiuojantis automobilis. Miestiečiai išsiskiria tuo, kad tokių rekordų nepagerina: važinėja gana tvarkingais automobiliais, bet vis tiek rizikuoja važiuodami neblaivūs.

– Tomai, pats ne kartą minėjai, kad daugiau nei 1,5 promilės pripūtusiems vairuotojams gresia ir baudžiamoji atsakomybė, tačiau toks dalykas jų neatbaido. Kodėl?

– Pirmiausia, matyt, todėl, kad žmogus tik išsipagiriojęs suvokia, kuo rizikavo važiuodamas neblaivus – bauda, teisės vairuoti praradimu, baudžiamąja atsakomybe, blogiausiu atveju – gyvybe. Manau, kad kai viešoje erdvėje pasklis žinios, kad neblaivus vairuotojas yra teisiamas remiantis Baudžiamuoju kodeksu, kad buvo pasodintas į kalėjimą, tuomet dauguma, drįstančiųjų sėsti prie vairo būdami neblaivūs, pagalvos, ar verta tai daryti. Deja, kol tokia žinia nepasiųsta, lieka tikėtis pilietiškų žmonių elgesio, kurie apie neblaivius vairuotojus praneš policijos pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS