Sutriko ir policininkai: karštą dieną automobilyje palikti vaikai leipėjo | KaunoDiena.lt

SUTRIKO IR POLICININKAI: KARŠTĄ DIENĄ AUTOMOBILYJE PALIKTI VAIKAI LEIPĖJO

  • 24

Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ moteris pasidalijo ją pakraupinusio įvykio detalėmis.

Pasikliovė nuojauta

Ketvirtadienį prie Lietuvos Edukologijos universiteto kartu su kolege papietauti atvykusios Indrės dėmesį patraukė netoliese automobilyje be priežiūros palikti du mažamečiai vaikai. Anot jos, karštą dieną – saulė kepino gana įkyriai, buvo tvanku, o oro temperatūra galėjo siekti apie 30 laipsnių šilumos – paliktas berniukas ir mergaitė išdykavo ir linksmi žaidė prie automobilio vairo.

Papietavusios ir maždaug po 40 minučių į automobilių stovėjimo aikštelę grįžusios moterys vėl atkreipė dėmesį į anksčiau matytą automobilį, tačiau vaikų jos nebematė. „Nuojauta tarsi pakuždėjo žvilgtelti į vidų – automobilio gale savo kėdutėse sėdėjo nugeibę vaikai. Kadangi langai buvo šiek tiek praverti, pradėjau juos kalbinti“, – pasakojo jauna moteris.

Anot pašnekovės, pusseptintų metų berniukas vangiai atsakinėjo į klausimus. „Matėsi, kad jam silpna, o dvejų metų sušilusi mergytė, kuri atrodė visiškai perkaitusi, bandė šypsotis“, – vienos automobilio durys buvo neužrakintos, tad vaikus moterys pradėjo girdyti vandeniu ir stebint būklę nuolat kalbinti. Berniukas užsiminė, kad mama nuėjo į universitete vykusį koncertą.

Nustebino mamos abejingumas

Kadangi motinos aplink nesimatė, įvykio liudininkės paskambino pagalbos telefonu. Anot Indrės, policijos ekipažas atvyko praėjus 12 min. „Automobilyje buvo tiesiogine to žodžio prasme pekla. Šiaip ne taip įkalbėjom vaikus išlipti iš transporto priemonės ir nueiti į pavėsį. Berniukui buvo silpna, mergaitė laikėsi šiek tiek geriau. Mergytė verkšleno – „mama, mama“, berniukas su mumis bandė ją raminti. Abu vaikai buvo išsigandę. Prieš pat atvažiuojant policijai sugrįžo „supermamytė“. Atsakymas į mūsų aiškinimus, kad negalima palikti tiesioginiuose saulės spinduliuose vienų vaikų, šokiravo – ji nusišypsojo ir patikino neturėjusi, kur jų palikti“, – motinos negebėjimu suvokti problemos rimtumo ir neatsakingumu stebėjosi Indrė. Anot jos, išgirdusi apie atvykstančius policijos pareigūnus motina pasiėmė vaikus ir nuėjo palikusi automobilį. Įvykio liudinininkės tik išgirdo: „Pačios išsikvietėt, pačios ir kalbėkit. Aš neturiu ką jiems pasakyti.“

Tėvai, ar jums maža praėjusių metų nelaimių? Kiek dar vaikų turės mirti ar patirti kančias, kol galų gale įsikalsit sau į galvą???

„Atvykus pareigūnams papasakojome situaciją, jie apžiūrėjo automobilį, pakraipė galvas sakydami „žmonės niekaip nepasimoko...“. Tačiau įdomiausia tai, kad pareigūnai laikėsi tokios pozicijos – „ai, tai mama grįžo, nieko čia gal nebereik daryti“. Bet mes jų taip nepaleidome, paprašėme fiksuoti įvykį. Manau, kad jei tokių žmonių nebausime, nedrausminsime, tai ir žmonės bus aplaidesni, o tuomet nuolat kartosis tragedijos. Iki šiol negera... Tų vaikų nusilpę kūneliai ir liūdnos akys stovi atminty. Taip norisi imti ir rėkti – tėvai, ar jums maža praėjusių metų nelaimių? Kiek dar vaikų turės mirti ar patirti kančias, kol galų gale įsikalsit sau į galvą??? Juk ne tik kaitra, saulė ir pan. bet gi mažyliai ir saugos diržais sugeba užsismaugti. Negi pasiekėme tokį lygį, kada koncertai, pramogos ar reikalai yra svarbiau už mūsų pačių vaikus?“, – retoriškai klausė Indrė, norėjusi šia istorija visuomenei priminti absurdiškų situacijų beprasmybę ir galinčias nutikti nelaimes.

Tiesa, moteris portalui pasakojo, jog į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai iš pradžių atrodė sutrikę, tarsi nežinotų, ką tokioje situacijoje daryti. „Policijos pareigūnams didelių priekaštų nėra, nes vėliau jie elgėsi maloniai ir jautriai. Tiesa, mes pačios paprašėme juos įvykį užfiksuoti, o įvykio vietą apžiūrėti“, – sakė moteris.

Policija tirs įvykį

Portalui susisiekus su Policijos departamento atstovu Ramūnu Matoniu, jis patikino, kad šis įvykis jiems yra žinomas – apie tai jie buvo informuoti socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos policijos paskyroje. Visgi nuo platesnių komentarų šia tema atstovas susilaikė. „Šiuo metu jau yra nustatyta šio automobilio savininkė. Ji bus iškviesta į policiją ir bus išsiaiškintos visos aplinkybės. Taip pat bus aiškinamasi, ar pareigūnai šioje situacijoje reagavo tinkamai. Nenorėčiau komentuoti šios situacijos, kol neišklausėme nei pareigūnų, nei automobilio savininkės“, – sakė policijos atstovas.

Pasiteiravus, ar karštą dieną automobilyje palikus vaikus daroma nusikalstama veika, R. Matonis teigė: „Sunku pasakyti, reikia įvertinti visas aplinkybes – kokia buvo oro temperatūra, ar buvo paliktas praviras langas, kiek laiko vaikai liko vieni.“

Policijos atstovas pripažino, kad pranešimų apie vienus paliktus vaikus automobilyje pareigūnai sulaukia retai. „Faktas, kad paliekamų automobiliuose vaikų Lietuvoje pasitaiko. Tačiau dažniausiai apie tai niekas nesužino, tad tėvai ir retai susimąsto, tad taip pasielgia nepiktybiškai. Kiek man žinoma, šis atvejis yra vienintelis per šią savaitę“, – tikino R. Matonis. Jis negalėjo patikslinti, ar  tėvams, palikusiems vaikus automobiliuose vienus, gresia piniginė ar rimtesnės nuobaudos.

Nepamirškite saugoti sveikatos

Užplūdus karščio bangai, medikai primena atidžiau sekti savo sveikatą bei ja kruopščiau pasirūpinti. Medikai tikina, kad didžiausia grėsmė kyla ne tik patiems mažiausiems, bet ir sergantiesiems širdies nepakankamumu, turintiesiems ritmo sutrikimų, antsvorį, nutukimą. Per karščius organizmas gali greitai netekti skysčių, natrio, kalio, atsirasti elektrolitų disbalansas, paūmėti lėtinės ligos.

Specialistai pataria, kiek įmanoma vengti didelio karščio bei tiesioginių saulės spindulių poveikio. Nepamiršti apsirengti lengvais, laisvais ir šviesiais rūbais, kurie yra natūralaus pluošto ir lengvai praleidžia orą. Dažnai, po stiklinę kas 15-20 minučių, gerti vandenį.

Karštomis ir tvankiomis dienomis patariama nesportuoti. Pavojingiausias laikas – nuo 11 iki 17 valandos.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

......

Argi čia motina tokia ,ji motinos vardo neverta.Per tokius karščius ,palik tu man vaikus,baisu.Pražudo vaikus ,paskiau nurašo nelaimingui atsitikimui.

nuomone

Tai nejaugi nebus atimtos motinystes teises nes tik per stebukla ir ypatingai apdairiu moteriskiu deka vaikuciai buvo isgelbeti is mirties gniauztu.Mano manymu sita mama turi buti viesai parodyta visai tautai.

besirde

kaip galima tokia karsta diena vaikus palikt masinoje, kokia idiote reikia buti taip pasielgti. Tegul dekoja toms moterims, kurios nepraejo abejingai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS