Teisme – byla dėl neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų remontuoti kelius | KaunoDiena.lt

TEISME – BYLA DĖL NESKAIDRIAI ORGANIZUOTŲ VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ REMONTUOTI KELIUS

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl galimos korupcijos organizuojant gatvių ir kelių remonto darbų viešuosius pirkimus Šiaulių mieste ir regione. Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdyba.

Kaltinimai dėl kyšininkavimo, papirkimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo iš viso pareikšti septyniems asmenims: Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) Kelių planavimo ir plėtros skyriaus vedėjui A. A., buvusiam Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojui A. A., vienos kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios įmonės vadovui J. A., šios įmonės Komercijos direktoriui D. R. ir dar trims kitų privačių įmonių atstovams.

STT Šiaulių valdybos pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad LAKD Kelių planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas A. A. sudarydavo minėtai kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančiai įmonei palankias sąlygas dalyvauti LAKD organizuojamuose viešuosiuose pirkimuose. Jis informuodavo įmonės direktorių J. A. apie organizuojamus valstybinės reikšmės kelių tvarkymo viešuosius pirkimus, derindavo pirkimo procedūrų eigą įmonės naudai ir kitokiais būdais sudarydavo palankias sąlygas bendrovei laimėti pageidaujamus viešuosius pirkimus Šiaulių regione. Už tai LAKD Kelių planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas A. A iš šios įmonės atstovų iš viso priėmė daugiau nei 37 tūkstančių eurų vertės kyšių. Šios įmonės vadovai per Šiauliuose veikiančią privačią įmonę, pastarajai apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, klastojant dokumentus, kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios įmonės lėšomis apmokėjo dalį A. A. įsigyjamo automobilio vertės, taip pat įmonės lėšomis A. A. sodo name buvo atlikti remonto darbai.

Šioje byloje kaltinimai dėl kyšininkavimo taip pat pareikšti ir pagal panašią schemą veikusiam buvusiam Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojui A. A. Jis susitaręs su tos pačios kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekančios įmonės vadovais, juos informuodavo apie Šiaulių miesto savivaldybėje numatomus ir (ar) vykstančius gatvių remonto viešuosius pirkimus ir įmonei sudarydavo išskirtines sąlygas, nepagrįstą konkurencinį pranašumą. Už tai jam buvo atsilyginta didelės vertės, daugiau nei 16 tūkstančių eurų kyšiu. Per Šiauliuose veikiančią kitą privačią įmonę, pastarajai apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, kelių rekonstravimo, remontavimo bei priežiūros darbus atliekanti įmonė savo lėšomis apmokėjo dalį A. A. įsigyjamo automobilio vertės, taip pat iš įmonės lėšų nupirko mobiliuosius telefonus, kompiuterius, kurie buvo perduoti A. A.

Šioje nusikalstamoje schemoje dalyvavusių dvejų Šiaulių įmonių atstovai kaltinami apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota Šiaulių apygardos teismui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS