Telefoniniai sukčiai bus teisiami dėl beveik 9 tūkst. neteisėtai įgytų eurų | KaunoDiena.lt

TELEFONINIAI SUKČIAI BUS TEISIAMI DĖL BEVEIK 9 TŪKST. NETEISĖTAI ĮGYTŲ EURŲ

  • 0

Šiaulių teismui perduota baudžiamoji byla, kur šeši recidyvistais pripažinti asmenys kaltinami iš žmonių vilioję pinigus ir neteisėtai ėmę kreditus.

Gyventojams ir greitųjų kreditų bendrovėms padaryta žala siekia beveik 9 tūkst. eurų, pranešė prokuratūra.

Kaltinamieji, kuriems yra nuo 23-ejų iki 38-erių metų, jau anksčiau teisti už įvairius nusikaltimus. Paskambinę telefonu, jie įtikindavo aukas, kad jų banko sąskaitos naudojamos neteisėtiems tikslams ir taip išviliodavo prisijungimo duomenis bei pasisavindavo ten buvusius pinigus, imdavo greituosius kreditus.

Dviem kaltinamiesiems taip pat pareikšti kaltinimai neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimu ir neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos.

Bylos duomenimis, nuo kaltinamųjų nukentėjo keturios moterys.

Aukas sukčiai pasirinkdavo atsitiktine tvarka surinkę fiksuoto ryšio telefono numerį. Jie nukentėjusiąsias įtikindavo, kad joms skambina policijos pareigūnai, o jų vardu yra paimta paskola ir reikalingi banko duomenys tam, jog būtų užblokuota sąskaita. Vieną nukentėjusiąją jie įtikino esą per moters sąskaitą viena įmonė „plauna pinigus“, todėl tyrimui reikalingi jos jungimosi prie elektroninės bankininkystės duomenys.

Kitą nukentėjusiąją vyrai įkalbėjo banke išsiimti prisijungimus prie el. bankininkystės, nes, jų teigimu, banko darbuotojai vagia iš klientų pinigus, todėl būtina prisijungimo kodus padiktuoti tariamiems pareigūnams, kurie apsaugos jos sąskaitą.

Dar vienas kaltinamųjų skambutis pasiekė lietuvę, gyvenančią Norvegijoje. Jai į mobiliojo ryšio telefoną paskambinęs nepažįstamas asmuo prisistatė policijos pareigūnu ir paaiškino, kad komisariate sulaikyti trys asmenys, pas kuriuos surastos jos paso ir banko kortelių kopijos. Vėliau buvo paaiškinta, kad iš jos sąskaitos buvo pasikėsinta pervesti 1,5 tūkst. eurų į kito asmens banko sąskaitą. Kad pinigai nebūtų pervesti, būtina pareigūnams padiktuoti elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis.

Iš visų moterų sąskaitų pinigai buvo pervesti į nusikaltėlių surastas sąskaitas, iš kurių buvo galima lengvai išgryninti pinigus. Prie vienos iš nukentėjusiųjų banko informacinės sistemos jungtasi net 33 kartus ir paimtas ne vienas greitasis kreditas.

Keturi iš šešių kaltinamųjų savo kaltę pripažįsta, dalis jų nusikaltimo padarymo metu ir šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmes Kybartų ir Marijampolės pataisos namuose.

Jiems gresia laisvės atėmimas iki 6 metų.

Baudžiamoji byla perduota Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS