2019-ieji – Juozo Tumo-Vaižganto metai | KaunoDiena.lt

2019-IEJI – JUOZO TUMO-VAIŽGANTO METAI

  • 1

Vyriausybė Kultūros ministerijos siūlymu patvirtino Juozo Tumo-Vaižganto 150-ųjų gimimo metinių minėjimo 2019 metais planą.

2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. J. Tumas-Vaižgantas yra viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų.

Pagal minėjimo planą rašytojo gimtinėje Svėdasuose, Anykščių rajone, bus rekonstruotas Vaižganto paminklas ir jo teritorija – Nepriklausomybės sodelis. Anykščių krašto ir kituose šalies muziejuose bei bibliotekose bus rengiamos teminės ekspozicijos, susijusios su J. Tumo-Vaižganto asmenybe, veikla ir kūryba. Taip pat bus surengta paroda su edukacine programa „Ieškojau laimės kitiems...“, organizuojamas tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis „ARTimi“, rašytojo kūrybos skaitymai. Numatoma išleisti ir rašytojo jubiliejinėms gimimo metinėms skirtą pašto ženklą.

Šiai progai paminėti Nacionalinis Kauno dramos teatras kartu su Maironio literatūros muziejumi bei Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu Kaune organizuos mokslinę konferenciją ir literatūros vakarą. Konferencijos ir minėjimai vyks ir kitose Lietuvos vietose, taip pat ir Latvijoje, Daugpilyje, kur Vaižgantas mokėsi.

2019-aisiais – J. Tumui-Vaižgantui skirtais metais – numatoma įgyvendinti nemažai leidybinių projektų. Planuojama parengti ir išleisti rašytojo Raštų laišku tomą, publicistikos rinkinį, teminių citatų rinkinį „Vaižgantas apie..“, Aistės Kučinskienės monografiją apie rašytojo epistolinį paveldą, Gyčio Vaškelio apybraižą apie Vaižgantą ir jo kūrybą, Gitanos Vanagaitės knygą „Vaižgantas: Aš visomis pajėgomis protestuoju prieš nebūtį“, išleisti kitas knygas. Taip pat numatyta parengti rašytojo apsakymų ir laiškų garsines knygas bei paskelbti jas Lietuvos kultūros paveldo interneto svetainėje www.epaveldas.lt.

J. Tumo-Vaižganto 150-ųjų gimimo metinių minėjimo 2019 metais planą įgyvendins Švietimo ir mokslo, Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, kitos kultūros įstaigos, šalies savivaldybės. Planas bus įgyvendinamas iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžete atitinkamoms ministerijoms, institucijoms, įstaigoms patvirtintų bendrųjų asignavimų, kitų lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zelemunčikas

Gerbkime gerbtinus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS