Antroje šmaikštuolių dueto knygoje – kitoks žvilgsnis į šiandienos gyvenimą | KaunoDiena.lt

ANTROJE ŠMAIKŠTUOLIŲ DUETO KNYGOJE – KITOKS ŽVILGSNIS Į ŠIANDIENOS GYVENIMĄ

Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjunga 2017 m. pabaigoje išleido humoro ir satyros knygą "Iš tuščio – į kiaurą", kuria pasidžiaugti nespėjo (mirė) vienas jos kūrėjų – žinomas karikatūristas Algirdas Radvilavičius. Jam antroje tokio pobūdžio knygoje epigramomis vėl talkino poetė Vida Gustaitytė-Bubnienė.

Pastūmėjo A.Dabulskis

Kaip radosi karikatūrų ir epigramų autorių duetas? "Paprastai, – sako V.Gustaitytė-Bubnienė. – Mes su Algirdu priklausėme Šilainių bendruomenei, kurioje jis įkūrė šio mikrorajono poečių klubą "Auksinė rožė". Ir ne tik klubą įkūrė, bet ir pasiūlė, pavyzdžiui, man, klubo narei, bendradarbiauti. Gal ir nebūčiau drįsusi imtis tokio neįprasto poezijos žanro – epigramų kūrybos, jei prieš daugelį metų Aleksas Dabulskis nebūtų palaiminęs mano pirmųjų žingsnių šiame kūrybos bare. Tad ilgai nesvarsčiusi priėmiau A.Radvilavičiaus pasiūlymą."

Taip 2016 m. gimė pirmas Vidos ir Algirdo bendros kūrybos vaisius – karikatūrų ir epigramų knyga "Gyvenimas gerėja". Pernai išleista antroji šio kūrybinio dueto knyga "Iš tuščio – į kiaurą" – tarsi pirmosios tęsinys. Mat ir šioje knygoje autoriai savo satyra, humoru parodo niekaip neįveikiamas socialinio, politinio, kultūrinio gyvenimo blogybes, ydas ir t.t.

Svajonė išsipildė

Poetės epigramose antroje su A.Radvilavičiumi knygoje žodžiui ankšta, bet minčiai – erdvu. Jos pastabumas karikatūrų minties atžvilgiu tiesiog stulbina ir kartu sustiprina A.Radvilavičiaus kūrybos efektą. Ir ši karikatūros ir epigramos simbiozė nėra atsitiktinė – kai pasirodė pirmas šių autorių kūrinys "Gyvenimas gerėja", V.Gustaitytė-Bubnienė kalbėjo: "Epigramų žanras man labai patiko, o su A.Radvilavičiumi, kol bendradarbiavome, tapome tarsi giminės. Jei jis man pasiūlytų dar kartą padirbėti drauge, mielai sutikčiau." Jos svajonė išsipildė – A.Radvilavičius jai pasiūlė padirbėti ir prie antros bendros knygos.

Epigramų autorė nebe atrenka, kuriems jos tekstams A.Radvilavičius sukūrė karikatūras, o kuriems jo piešiniams ji parašė epigramas. Pagaliau ne tai svarbu – abu kūrėjai puikiai suprato vienas kito mintis, nors temos, klausimai ir atsakymai į juos pribloškia savo įvairove. Pavyzdžiui, ar žinote, kas yra geriausias gydytojas, kodėl moteris, naudodama paketus su sparneliais, nebijo plėšikų, kaip atrodo skurdo riba, apie ką galvoja Seimo narys, žiūrėdamas į lubas, ant kurių aukštielninka musė daro siusį, arba kuo norėtų tapti užaugęs vaikas, kaip atrodo korupcija ir kitos kasdienio gyvenimo aktualijos. Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – tai netikėtas, šmaikštus knygos kūrėjų žvilgsnis į šiandienos gyvenimą.

Brandina trečią knygą

Priminsime, kad vyresnis šio šmaikštuolių dueto narys A.Radvilavičius gyvenime dažniausiai dirbo nieko bendra su piešimu neturintį darbą, tačiau iš rankų pieštuko nepaleisdavo. Ilgainiui įvairiuose leidiniuose bendradarbiavusį karikatūros meistrą žurnalas "Šluota" išplukdė į tarptautinius karikatūros vandenis. Šis anapilin jau iškeliavęs autorius turėjo savitą žvilgsnį į gyvenimo aktualijas, jų pateikimą bei lengvai atpažįstamus herojus – apkūnias figūras su agurkėlio formos nosimis. Šios figūros su taikliais autoriaus komentarais ir V.Gustaitytės-Bubnienės epigramomis sudaro antrąją jų bendros kūrybos knygą "Iš tuščio – į kiaurą".

V.Gustaitytė-Bubnienė, išleidusi keturis eilėraščių rinkinius ir penkias knygeles vaikams, dvi bendrai su A.Radvilavičiumi sukurtas satyros ir humoro knygas, dabar rengia trečią jų bendros kūrybos knygą. Deja, šį kartą bendrą kūrybos vaisių ji brandina viena. Matyt, ir trečioji šių autorių bendros kūrybos knyga bus pastabi, ironiška ar net kandi, sarkastiška, bet neįžeidžianti, neturinti tikslo vien prajuokinti. Ir trečioje knygoje jos autoriai, anot pačios Vidos, nefantazuoja, nekuria dirbtinių situacijų – savo personažus, jų veikimo vietas mato tikrovėje, pavyzdžiui, ligoninėje, pas gydytoją, Seime, gatvėje, parduotuvėje, šeimoje.


Gyvenimas –

nelengva šventė:

prieš nešdamas turi... pakelti! (11 p.)

Jei prie tolerancijos

pratinti sunku, tenka akeles

pridengti laiku. (48 p.)

Rugsėjo pirmoji

išlaidomis riaumoja.(73 p.)

Turiningai leidžia laiką –

ruošia pamokas už vaiką. (91 p.)

Būkim biedni,

bet teisingi –

ne visi vaistai veiksmingi.(114 p.)

Galbūt subrendęs

nuspręs keisti lytį –

vardą išrinkime Jonas – Marytė. (115 p.)

Palubėj tupi

aukštielninka musė.

Žiūriu, galvoju, rūpi,

kaip ji daro siusį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS