Architektas V. Petrulis padovanojo muziejui filmavimo įrenginių kolekciją | KaunoDiena.lt

ARCHITEKTAS V. PETRULIS PADOVANOJO MUZIEJUI FILMAVIMO ĮRENGINIŲ KOLEKCIJĄ

Beveik du tūkstančiai filmavimo ir fotografijos įrenginių – tokio dydžio kolekciją Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui padovanojo Jungtinių Valstijų lietuvių išeivis architektas Vytautas Petrulis.

Šiuos eksponatus Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui padovanojo Jungtinių Valstijų lietuvių išeivis architektas V. Petrulis. Iš už Atlanto atgabenta dovana – kolekcija, kurioje 1710 filmavimo ir fotografavimo technikos vienetų.

V. Petrulis – kolekcininkas, kino mėgėjas, filmavęs žymius lietuvius, svarbius išeivių renginius.

„Vytautas Petrulis neatsitiktinai tai darė, daug medžiagos yra ir filmuotos – filmo juostų, video juostų. Tai yra ir dalyvauja tose juostose ir Marijos Gimbutienės gyvenimo dalelytė  atspindėta, aktorės Rūtos Lee gyvenimas“, – pasakojo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktoriaus pavaduotoja Rima Grašienė.

Juostose užfiksuotas Vytauto Landsbergio pirmas vizitas Kalifornijoje, jo paskaita Amerikos klubui, Vytauto Kernagio grupės „Tarp girnų“ koncertas Los Andžele ir kiti įvykiai. Muziejui padovanota technika anksčiau priklausė ir profesionaliems reporteriams bei operatoriams, ir mėgėjams, todėl aparatų būklė labai įvairi.

„Mes niekada savo kolekcijoje neturėjome tokios senos kameros, kuri yra datuota 1925 metais, pagaminta. Dalis eksponatų, atkeliavusių iš Amerikos, bus pervežta į Šiaulių Aušros muziejų, į fotografijos muziejų“, – sakė R. Grašienė.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus planuoja surengti parodą, kurioje pristatytų V. Petrulio kolekciją ir jo vaizdo įrašus apie išeivijos kultūros įvykius ir žymius žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS