Aukcionai Lietuvoje: kaip vyksta ir kas į juos ateina | KaunoDiena.lt

AUKCIONAI LIETUVOJE: KAIP VYKSTA IR KAS Į JUOS ATEINA

Dėl istorinių aplinkybių Lietuva labai nukentėjusi, todėl, palyginus su Vakarų šalimis, aukcionuose parduodamų lituanistinių vertybių nėra itin daug. 

Taip LRT RADIJUI sako ARS VIA aukcionų vadovas Algirdas Petraitis. Kaip teigia jis, kai kada ne visi perkantys ir ne visi parduodantys vertybes asmenys nori būti žinomi, o ypatingas įvertinimas aukcionui – muziejaus dalyvavimas.

– Ar egzistuoja Lietuvoje meno aukcionai? Kiek žmonių į juos ateina?

– Lietuvoje aukcionai vyksta dešimt metų. Į renginius paprastai susirenka apie 100 žmonių, pirkėjai sudaro maždaug 20 proc. Ne visi pirkėjai dalyvauja tiesiogiai. Dauguma lankytojų susirenka į aukciono parodą, vykstančią likus dviem dienoms iki aukciono. Renginys nemokamas, tad pasižiūrėti ateina nemažai smalsuolių.

– Kodėl kai kurie aukciono dalyviai nenori pasirodyti viešai?

– Dėl diskretiškumo. Ne visi perkantys ir net ne visi parduodantys nori būti žinomi.

Ne visi perkantys ir net ne visi parduodantys nori būti žinomi.

– Kas parduodama aukcionuose?

– Aukcioną sudaro ne tik meno kūriniai, bet ir kolekcinės vertybės. Vertybės yra lituanistinės – tai tapybos darbai, tiek šiuolaikinė, tiek senovinės knygos, grafika, įvairenybės, muziejiniai eksponatai.

– Ar lituanistikos yra pakankamai?

– Yra nemažai lituanistikos, nemažai jos išvežta ir į užsienį. Tačiau dėl istorinių aplinkybių Lietuva labai nukentėjusi. Taigi palyginus su Vakarų pasaulio šalimis, lituanistikos nėra tiek daug. Tai būdinga ne tik Lietuvai, bet ir visoms kitoms rytų šalims.

– Ar pradinę aukcione parduodamo daikto kainą nustato pardavėjas?

– Yra ir pardavėjo lūkesčiai, ir aukciono kaina. Tai – derinamas dalykas. Žinoma, aukcionas suinteresuotas parduoti kuo brangiau, nes tai pelno siekianti organizacija.

– Kaip į aukcioną patenka kūriniai?

– Iš kolekcininkų, meno investuotojų ir paprastų žmonių, kurie yra paveldėję meno kūrinius ar kažkokias vertybes. Tokia yra Lietuvos praktika. Kiekvienas meno kūrinys tikrinamas, nes autentiškumas labai svarbu.

– Kiek trunka pasiruošimas aukcionui?

– Paruošti vieną aukcioną užtrunka 3–4 mėnesius. Į tai įeina darbų surinkimas, katalogų išleidimas, pasiruošimas pačiai ekspozicijai, kiekvieno darbo aprašymas. Pavyzdžiui, tapybos darbus aprašyti lengviau nei senas knygas, nes pastarąjį darbą gali atlikti ne tiek daug specialistų.

– Kokia būna mažiausia ir didžiausia kūrinių kaina?

– Mažiausia kaina gali būti 30 eurų, tiek gali kainuoti koks nors grafikos darbas. Pavyzdžiui, didžiausia kaina praėjusiame aukcione – 12 tūkst. eurų. Tiek kainavo Juozapo Berkmano paveikslas. Kūrinys turi istorinę reikšmę, nes jame pavaizduota 1864 m. sukilimo vadų kapavietė ant Gedimino kalno. Neseniai ji ir atrasta.

Didžiausia kaina praėjusiame aukcione – 12 tūkst. eurų. Tiek kainavo Juozapo Berkmano paveikslas.

– Kokie dar kriterijai taikomi aukcione parduodamiems kūriniams?

– Svarbu, ar kalbame apie meno kūrinius, ar senąsias knygas. Jei tai meno kūriniai, svarbu, kiek autorius iš viso sukūręs darbų, kokio jie lygio, koks jų išlikimas, kiek to autoriaus darbų – Lietuvos muziejuose. Kalbant apie senąsias knygas, dažnai svarbus tiražas, išlikimas.

– Aukcionuose gali dalyvauti ne tik privatūs asmenys, bet ir muziejai?

– Taip. Kadangi muziejuose laikomos geriausios kolekcijos, jų dalyvavimas – didelis įvertinimas ir sėkmė.

Įrašą galite išklausyti čia. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS