Australijos lietuvių saugoti dokumentai atkeliavo į Lietuvą | KaunoDiena.lt

AUSTRALIJOS LIETUVIŲ SAUGOTI DOKUMENTAI ATKELIAVO Į LIETUVĄ

  • 0

Lietuvos literatūros ir meno archyvas pasipildė dokumentais iš Australijos lietuvių bendruomenių.

Pasak archyvo vadovo, tai įvairiausi dokumentai – dienoraščiai, laiškai, Australijos dainų švenčių archyvas, tikslūs visų, atplaukusiųjų į Australiją, sąrašai. Per metus archyvą ištyrus, pasak vadovo, galima tikėtis ir atradimų. 

Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius Juozapas Blažiūnas per tris savaites rugsėjį ir spalį praleistas Australijoje aplankė keturias Sidnėjaus, Melburno, Adelaidės ir Tasmanijos lietuvių bendruomenes, bendravo su jų atstovais.

Po pusantrų metų pasirengimo darbų jis į Australiją vyko tikslingai, peržiūrėti, atsirinkti bei parsivežti lietuvių bendruomenėse sukauptą archyvą, dokumentus, nuotraukas, laiškus. Pasak archyvo direktoriaus, pirmoji siuntos dalis jau pasiekė Lietuvą, laukiama antrosios. Visos siuntos svoris – 290 kilogramų.

Pasak J. Blažiūno, Australijos lietuvių bendruomenės kažkada buvusios gausios – prieš 10 – 15 metų jose buvo po kelis tūkstančius žmonių, dabar vos keli šimtai.  Ir visiems jiems jau per 90 metų, o vaikams ir anūkams, sako direktorius, tie archyvai nėra įdomus, jie sako, arba išmesime, arba galite pasiimti. Taip pasak direktoriaus, prarandama istorija. 

Plačiau apie Australijoje rastus dokumentus – Margaritos Alper reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS