Diskusijų festivalyje Birštone – apie 200 pranešėjų iš Lietuvos ir užsienio | KaunoDiena.lt

DISKUSIJŲ FESTIVALYJE BIRŠTONE – APIE 200 PRANEŠĖJŲ IŠ LIETUVOS IR UŽSIENIO

  • 0

Rugsėjo 8-9 dienomis, Birštone, erdvėje tarp Birutės gatvės, Vytauto Didžiojo paminklo ir Geltonosios biuvetės vyks diskusijų festivalis „Būtent!“. Tokio pobūdžio visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovų susitikimas Lietuvoje vyksta pirmą kartą. 

Tai atviras, nepolitinis, nemokamas renginys, kurio tikslas – skatinti šalyje diskusijų ir įsiklausymo kultūrą, toleranciją skirtingiems požiūriams, pilietinį įsitraukimą ir gerinti priimamų visuomenei svarbių sprendimų kokybę. Į kurortą diskutuoti ir keistis idėjomis atvyksta apie 200 pranešėjų ir diskusijų dalyvių iš Lietuvos ir užsienio.

Festivalio rengėjai žada dvi intensyvias dienas skirtingiausių interesų  lankytojams – atvirame ir nemokamame renginyje bus diskutuojama apie nacionalinio aukštojo mokslo identitetą, robotizacijos ir dirbtinio intelekto kuriamus iššūkius, politiką keičiančias technologijas, bus ieškoma „skandinaviškos laimės“ formulės ir galimybių ją pritaikyti Lietuvoje, kalbama apie socialines inovacijas ir socialinį verslą. Iš viso per dvi festivalio dienas vyks apie 70 renginių.

Kiekvienas lankytojas ras patinkantį pranešėją, ekspertą ar atlikėją, dominančią temą ar rūpinčią idėją. Jūsų valia rinktis: nuo kebliausių prieštarų ir sudėtingų sprendimų – iki šmaikščiausių komentarų, socialinių eksperimentų ir kitokių intelektualių pramogų.

Festivalyje dalyvaus Vasario 16-osios Akto paslaptį praskleidęs VDU profesorius Liudas Mažylis, Lietuvos mokslo premijos laureatai – interneto plėtros Lietuvoje pradininkas akademikas Adolfas L. Telksnys, Fizinių ir technologijos mokslų centro vadovas Gintaras Valušis ir VU Gyvybės mokslų centro direktorius biochemikas Gintaras Valinčius, VU istorikai – Lietuvos nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Alfredas Bumblauskas, Norbertas Černiauskas, Bernardas Gailius ir Salvijus Kulevičius, filosofė Nerija Putinaitė, VU TSPMI  direktorius Ramūnas Vilpišauskas ir Politikos teorijos katedros vedėjas Alvydas Jokubaitis, KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas, MRU teisėtyrininkas tarptautininkas ir rašytojas Justinas Žilinskas, rašytoja Ugnė Barauskaitė.

Taip pat Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos karininkas plk. ltn. Linas Idzelis, žurnalistai Šarūnas Černiauskas, Edmundas Jakilaitis, Miroslavas Juchnevičius, Rita Miliūtė, Rytis Zemkauskas, visuomenės veikėjai bei atlikėjai Jurgis Didžiulis ir Algirdas Kaušpėdas, aktorius ir edukatorius Justas Tertelis, teatro režisierė Agnija Leonova, ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda, Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė, „Reach for Change“ padalinio Lietuvoje vadovė  Jurgita Ribinskaitė – Glatzer, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas, „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ir daugelis kitų.

Tarp kviestinių svečių iš užsienio – pavyzdžiui, vienas žymiausių laimės tyrėjų Šiaurės šalyse Bent Greve, šiaurietiško modelio tyrėjas Lars Tragardh, alkoholio politikos ekspertas ir ilgametis Švedijos alkoholio prekybos monopolininko „Systembolaget“ vadovas Gabriel Romanus, „The Economist“ vyresnysis redaktorius Edward Lucas.

„Pasimatuoti“ menininko profesijas

Festivalį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, organizuoja Atviros Lietuvos fondas, Britų tarybos ir Šiaurės ministrų tarybos biurai Lietuvoje, bankas „Swedbank“. Partneriai – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba. Temas ruošia daugiau nei 20 skirtingų organizacijų. Įkvėpėjai – ilgametes tradicijas turintis, apie 30 tūkstančių žmonių kasmet pritraukiantis Almedalen diskusijų forumas Švedijoje, kiti sėkmingi visuomeniniai renginiai Danijoje, Suomijoje, Estijoje ir Latvijoje.

Diskusijų festivalis „Būtent!“ lankytojams siūlys ne tik įsitraukti į rimtas ir aktualias viešas diskusijas, bet ir dalyvauti protmūšiuose, kvizuose, spektakliuose ir kitose interaktyviose veiklose. Festivalis yra draugiškas šeimai renginys, tad pramogų netrūks ir mažiesiems lankytojams – čia dvi dienas veiks vaikų erdvė. Joje tėveliai galės palikti pramogauti vaikus nuo 3 metų, kuriuos prižiūrės profesionalūs animatoriai.

Patiems mažiausiems vaikų erdvėje veiks linksmųjų animatorių dirbtuvės, vyresniems ir paaugliams – mokslą ir magiją sujungiantys eksperimentai, skautiškos išgyvenimo pamokos, aitvarų gamyba. Abi renginio dienas vaikai galės įsitraukti ir į Kauno A. Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos užsiėmimus, tokius kaip kliūtinis važiavimas dviračiu, saugaus eismo pamokos.

Atskiroje partnerių erdvėje vyks diskusijos apie tarptautinę jaunimo savanorystę, asmeninių finansų valdymą, bus galimybė susitikti su programos „Renkuosi mokyti!” alumnais, inicaityva „būsiu“ kvies „pasimatuoti“ menininko ir virtuvės šefo profesijas.

Vidaus reikalų ministerija kvies minėti Lietuvos narystės Šengeno erdvėje 10-mečio jubiliejų – kiekvienas norintis galės dalyvauti sienos kirtimo simuliacijoje Šengeno ir ne Šengeno šalių piliečiams.

Partnerių erdvėje dėmesys bus skiriamas ir strategiškai svarbioms temoms. Atviros Lietuvos fondas kvies anonimiškai išsisakyti apie savo regiono problemas – korupciją, antidemokratinius suvaržymus, socialinę atskirtį, – vėliau šią informaciją perduodamas Vidaus reikalų ministrui. „Lietuvos geležinkeliai“ kvies į diskusiją apie strateginį „Rail Baltica“ projektą. Švietimo mainų paramos fondas kartu su Jaunimo tarptautine bendradarbiavimo agentūra atkreips dėmesį į karjeros planavimo temą, taip pat kvies kalbėtis apie prieglobsčio, migracijos ir integracijos politiką.

Norintieji smagiai praleisti laiką turėtų nepraleisti Justino Jankevičiaus pasikalbėjimų su „Swedbank“ Lietuvoje vyriausiuoju ekonomistu Nerijumi Mačiuliu. Tuo tarpu teatro mėgėjai galės apsilankyti Jono Tertelio ir Kristinos Werner režisuotame spektaklyje „Žalia pievelė. Pagal Ignalinos atominės elektrinės darbuotojų ir visaginiečių pasakojimus“. Diskusijų festivalio lankytojai turės puikią galimybę pamatyti spektaklį, kurio premjera Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyko šių metų gegužės mėnesį.

Dviejų intensyvių diskusijų dienų programą vainikuos įtraukiantis Jurgio Didžiulio koncertas.

Tikimasi, kad šiemet į diskusijų festivalį „Būtent!“ atvyks apie 3 tūkst. lankytojų ir jis taps kasmetine tradicija, padedančia puoselėti diskusijų kultūrą ir gerinti priimamų sprendimų kokybę Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS