Geriausiems liaudies meistrams bus įteikti „Aukso vainikai“ | KaunoDiena.lt

GERIAUSIEMS LIAUDIES MEISTRAMS BUS ĮTEIKTI „AUKSO VAINIKAI“

  • 0

Senųjų amatų tradicijas tęsiantys kūrėjai Trijų karalių dieną rinksis Širvintų kultūros centre – čia vyks respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo iškilmės.

Pirmųjų vietų laimėtojai – po vieną vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą – bus apdovanoti simboliniais aukso vainikais kaip geriausi 2018 metų liaudies meistrai.

„Aukso vainiko“ konkursas šiemet rengiamas jau keturioliktą kartą. Kasmečiu trijų pakopų (rajoninės, apskričių ir respublikinės) parodų ciklu siekiama atskleisti ir pagerbti talentingiausius meistrus, kurie, remdamiesi tradicijomis, sukūrė iškilius liaudies dailės kūrinius. Konkurso organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras – tikisi, kad renginys, sumanytas palaikyti tradicinių liaudies dailės šakų gyvybingumą, skatina domėtis dailiaisiais liaudies amatais, gaivinti užmirštas technikas bei technologijas, pritaikyti jas šiandienos poreikiams.

Apžvelgę regioninių parodų nugalėtojų gretas, rengėjai džiaugiasi, kad ypač gyvybingos kryždirbystės tradicijos. Ne tik liaudiškų paminklų statytojai, bet ir medžio drožėjai, skulptoriai sukūrė daug brandžių kūrinių, pasižyminčių tradicijų tąsa ir drauge ištobulintu asmeniniu braižu. Vaizdinės dailės srityje besivaržantys skulptoriai laimėjo septyniose apskrityse ir tik viena tapytoja ir viena grafikė pateko į trečiąjį konkurso etapą. Tuo tarpu taikomosios dailės srityje varžysis net aštuonių skirtingų žanrų menininkai. Iš viso geriausiųjų vardo sieks 27 liaudies meistrai.

Sausio 6 d. 13 val. Širvintų kultūros centre paaiškės, kurie konkurse dalyvaujantys autoriai užsidės aukso vainikus. Tačiau ne tik trys iškiliausieji, bet ir likusieji per žingsnį kitą nuo aukščiausio apdovanojimo bus įnešę gražų ir ryškų indėlį į visų mūsų puoselėjamą tradicinės liaudies dailės lobyną.

GALERIJA

  • Zenonas Radvilas. Ragas.
  • Daiva Baliukevičienė. Angelas
  • Rūta Indrašiūtė. Ąsotėlis
LNKC nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS