Itin retas Čingų dinastijos dubenėlis parduotas už 30,4 mln. dolerių | KaunoDiena.lt

ITIN RETAS ČINGŲ DINASTIJOS DUBENĖLIS PARDUOTAS UŽ 30,4 MLN. DOLERIŲ

  • 0

Itin retas Čingų dinastijos dubenėlis, pagamintas kinų imperatoriui Kangxi (Kangsi), antradienį per aukcioną Honkonge buvo parduotas už 30,4 mln. dolerių (24,7 mln. eurų), paskelbė aukcionų namai „Sotheby's“.

Šis 14,7 cm skersmens dubenėlis yra dekoruotas emale, panaudojant kinų ir vakarietišką keramikos tapybos technikas. Ant jo pavaizduotos gėlės, įskaitant narcizus, kurie retai vaizduojami ant kinų porceliano.

Dubenėlis, kuriuo, kaip manoma, imperatorius naudojosi XVIII amžiaus pradžioje, buvo parduotas per penkias minutes. Jį nupirko telefonu dalyvavęs pirkėjas iš „didžiosios Kinijos“, bet jo pavardė nebuvo paskelbta, sakė aukciono „Sotheby's Asia“ pirmininkas Nicolas Chow (Nikolas Čou).

„Tai absoliučiai puikiausias egzistuojantis pavyzdys. Iš viso yra tik trys pavyzdžiai, kuriuose naudojamas šis nuostabus rausvas (fonas)", – sakė N. Chow.

Dubenėlį maža amatininkų grupė pagamino imperatoriškosiose dirbtuvėse Pekino Uždraustajame mieste. Jiems padėjo jėzuitai iš Europos, atvežę į Kiniją naujų technikų ir medžiagų, nurodo „Sotheby's“.

Honkongo aukcionuose pastaraisiais metais labai aktyviai dalyvauja pirkėjai iš Azijos, o už deimantus, rankines ir senovinę keramiką paklojamos rekordinės sumos.

Pernai 1 tūkst. metų senumo Kinijos Songų dinastijos dubenėlis buvo parduotas už 37,7 mln. dolerių (30,6 mln. eurų). Tai rekordinė suma kinų keramikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS