Kino žiūrovams – lobis iš apleisto baseino Kanadoje | KaunoDiena.lt

KINO ŽIŪROVAMS – LOBIS IŠ APLEISTO BASEINO KANADOJE

  • 0

1895-ųjų metų vasarį broliai Lumière'ai užpatentavo išradimą, pakeitusį pasaulį – sinematografą, kuris galėjo ne tik įrašyti, bet ir projektuoti vaizdą iš juostos.

Artėjant 123-ioms šio įvykio metinėms, „Scanoramos“ satelitinis ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“ vėl kviečia atsigręžti į kino istorijos lobynus. Šiemet proginių kino seansų metu bus parodytas Billo Morrisono filmas „Dousonas: sustingęs laikas“, sukurtas panaudojant unikalias šimto metų senumo juostas, ilgą laiką laikytas dingusiomis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, XX a. pradžioje auksakasių miestas Dousonas buvo tolimiausias filmų platinimo grandinės taškas Kanadoje. Kino produkcija jį pasiekdavo paskutinį, o atgal jau neiškeliaudavo: siuntimas būdavo pernelyg brangus. Nebedemonstruojamos filmų juostos buvo išmetamos į seną miesto baseiną, galiausiai virtusį ledo arena, kurioje 1978-ais metais jas netyčia rado statybininkai. Šios laiko kapsulės dėka į kino istorikų rankas papuolė ne tik reta istorinė kronika, bet ir niekur kitur neišlikę D. W. Griffith‘o, Lois Weber,  Allano Dwano, Todo Browningo ir kitų kino pirmeivių kūriniai.

„Nitratinė juosta, plačiai naudota kino gamyboje iki XX amžiaus vidurio, yra ypatingai degi ir chemiškai nestabili. Jos nuolatinis nykimas, taip pat dėl netinkamo sandėliavimo kylantis gaisrai – ne tik populiarūs kino siužetai, bet ir tikras istorinis faktas. Deja, kartu su juostomis dažniausiai dingdavo ir jose įrašyti pasakojimai, – sako seanso iniciatorius Aleksas Gilaitis. – „Dousonas: sustingęs laikas“ tarsi pasuka šį įprastą procesą atgal. Filme visiems laikams prarastomis laikytos istorijos vėl išvysta dienos šviesą.“

 

 

„Dousonas: sustingęs laikas“ – tai poetiškas bandymas atkurti Dousono miesto, o kartu ir kino gimimo istoriją, leidžiant prabilti unikaliai medžiagai, dešimtmečius laukusiai savo valandos. Siekdamas apmąstyti laiko poveikį kinui ir atminčiai, režisierius filme paliko visus pasenusios juostos nešvarumus, taip pat, atsižvelgdamas į laikmetį, paliko filmą daugiausiai nebylų, tad į nieką nepanašią atmosferą jame kuria dar ir garso takelis, parašytas kompozitoriaus ir dažno Islandų grupės Sigur Rós bendraautoriaus Alexo Somerso.

Filmo „Dousonas: sustingęs laikas“ seansai vasario 10 d. vyks Vilniaus kino centre „Skalvija“ ir vasario 15 d. – Kauno kino centro „Romuva“ laikinojoje salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS