Knygų namuose skaičius lemia moksleivių pasiekimus? | KaunoDiena.lt

KNYGŲ NAMUOSE SKAIČIUS LEMIA MOKSLEIVIŲ PASIEKIMUS?

  • 0

Norite, kad jūsų vaikams geriau sektųsi mokykloje – skaitykite patys ir skatinkite skaityti savo atžalas. Daugelį metų atliekami tyrimai rodo tiesioginį ryšį tarp to, kiek moksleivio šeima namuose turi knygų ir vaiko pasiekimų mokykloje.

 

Vaikai, kurių namuose yra daugiau nei šimtas knygų geriau nei kiti mokosi visų dalykų – ne tik kalbos, bet ir tiksliųjų.

Vilniaus rajono Žalesos kaime gyvenantys gimnazistai Tadas ir Skaistė sako, kad pirmiausia pasakas jiems skaitydavo tėtis. Vėliau patys pamėgo tai daryti. Tadas sako, kad būdamas aštuonerių iš močiutės dovanų gavo mėgstamiausią knygą.

„Buvo tokia pasaka mergaitė su degtukais, nežinau kiek kartų aš ją perskaičiau – man labai patiko, greičiausiai šita pasaka, kiek aš gyvenu labiausiai patiko iš vaikystės“, – sako gimnazistas.

Jaunesnioji sesuo džiaugiasi, kad rašinėlius jai puikiai sekasi rašyti – lengva dėstyti mintis. Skaistė mėgsta storas knygas. Sako, jose daugiau įdomių istorijų.

Švietimo ekspertai pasakytų, kad šių vaikų puikūs pasiekimai mokykloje – ne atsitiktinumas. Daugelį metų atliekant mokinių skaitymo, teksto suvokimo, matematikos ir  gamtos mokslų pasiekimų tyrimus, vaikai paprastai prašomi nurodyti ir tai, kiek jų namuose yra knygų.

Ekspertai pabrėžia, kad daug knygų namuose turintys moksleiviai daug geriau nei kiti moka ne tik kalbas, bet ir matematiką, gamtos mokslus, kitus dalykus, kur, atrodo, skaitymas ir ne toks svarbus.

Išsamiau – Kristinos Jackūnaitės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS