Lietuvoje lankėsi Paryžiaus Pompidou meno centro prezidentas | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE LANKĖSI PARYŽIAUS POMPIDOU MENO CENTRO PREZIDENTAS

Lietuvoje lankėsi Pompidou meno centro prezidentas Laurent'as Le Bonas (Loranas Le Bonas).

Kaip BNS sakė kultūros ministras Simonas Kairys, jis penktadienį dalyvavo „Jaunojo tapytojo prizo“ įteikime, o šeštadienį Kaune susipažino su neseniai į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta tarpukario architektūra bei lankėsi dalininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muziejuje.

Čia jis susipažino tiek su šio menininko kūryba, tiek su menininko Williamo Kentridge'o (Viljamo Kentridžo) sienos piešiniu, sukurtu pernai vykus jo darbų parodai šiame muziejuje.

„Tokia turininga diena Kaune ir labai žavu matyti, kad ponas Le Bonas – be galo žingeidus, be galo domisi, labai pastebi įvairiausias detales. Tai manau, kad tikrai, kalbant apie Lietuvos ir Prancūzijos kultūrinius ryšius, bičiulystė tiek jo, tiek mūsų kultūros institucijų, tikrai gali atverti gan šviesių perspektyvų, kalbant apie ateities bendradarbiavimą“, – sakė ministras.

S. Kairio teigimu, kai kurie Lietuvos muziejai tariasi dėl tam tikrų parodų iš Pompidou fonduose esančių kūrinių, vis dėlto svarbiausia sąlyga intensyvesniems ryšiams yra kitų metų rudenį vyksiantis Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje.

„Aš net neabejoju, kad tiek kalbant apie kitus metus, tiek apie tolimesnį bendadarbiavimą, tokie ryšiai atveria kur kas daugiau galimybių, nes turime ne tik progą tokiems garbingiems svečiams parodyti, ką čia turime įdomaus, bet ir jie patys atvažiuoja labai puikiai suprasdami, kur jie yra“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, nors kalbamasi apie kultūrą, tokie vizitai taip pat yra proga ir kalbėti apie mūsų regioną, kaimynystėje vykstantį Rusijos karą prieš Ukrainą.

„Ką Pompidou prezidentas irgi paminėjo neformalaus bendravimo metu, ką Lietuva galėtų pasakyti pirmiausia Prancūzijai, kad Lietuva nėra taip toli, kaip prancūzai įsivaizduoja – tai yra vos keleto valandų skrydis. Ir tas nebuvimas turi jis turi dvi reikšmes: viena iš jų, be abejo, kad nėra Lietuva taip toli norint ją pažinti, kita vertus, tai yra irgi tam tikras simbolis, suprantant, kad pats karas Ukrainoje, visa ta situacija, kalbant apie Rusiją, jos agresyvią politiką – irgi yra toks supratimas, kad viskas yra kur kas arčiau nei mums galėtų atrodyti“, – sakė kultūros ministras.

Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje bus organizuojamas 2024 metų rugsėjį–gruodį Paryžiuje, Marselyje, Lione, Klermon-Ferane ir kituose miestuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS