Lietuvos kino centras 42 kino projektams paskirstė 2,9 mln. eurų | KaunoDiena.lt

LIETUVOS KINO CENTRAS 42 KINO PROJEKTAMS PASKIRSTĖ 2,9 MLN. EURŲ

  • 0

Lietuvos kino centras įgyvendinti 42 kino projektams, daugiausiai ilgametražiams filmams, paskirstė 2 mln. 910 tūkst. eurų.

500 tūkst. eurų skirta režisieriaus Andriaus Blaževičiaus filmui „Paralyžius“, už 450 tūkst. eurų Kristijonas Vildžiūnas kurs filmą „Dainos lapei“, 378 tūkst. eurų numatyta Ernesto Jankausko filmui „Deguonis“.

Su valstybės parama bus kuriamas 21 vaidybinis ilgametražis, du vaidybiniai trumpametražiai, 11 dokumentinių ilgametražių, vienas dokumentinis trumpametražis, trys animaciniai trumpametražiai filmai ir trys interaktyvaus kino projektai.

„Džiugu, kad kasmet sulaukiame debiutuojančių kūrėjų – šiemet finansuosime režisierių Irmos Pužauskaitės ir Dovilės Šarutytės ilgametražius vaidybinius filmus“, – pranešime cituojamas Lietuvos Kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

I. Pužauskaitė gavo 50 tūkst. eurų finansavimą filmui „9-tas žingsnis“, D. Šarutytė už 100 tūkst. eurų kurs filmą „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“.

R. Kvietkauskas pažymi, kad su naujais sumanymais neužtrunka ir jau sėkmingai debiutavę autoriai – A. Blaževičius ir E. Jankauskas su gautu finansavimu pradės kurti savo antruosius ilgametražius filmus.

„Pridėję vyresnės kartos kino meistrų kuriamus darbus galime tikėtis, kad ateinančiais metais kino teatrų lankytojai Lietuvoje bei tarptautinių festivalių programų sudarytojai užsienyje tikrai turės iš ko pasirinkti“, – teigia Lietuvos kino centro direktorius.

Iš paskirstyto finansavimo 2,6 mln. eurų skirti 28 filmo gamybos darbų projektams ir 307 tūkst. 920 eurai – 14 parengiamųjų darbų projektams vykdyti. Iš finansuojamų gamybos projektų 15 bus įgyvendinami kartu su kitų šalių partneriais ir jų finansavimu.

Lietuvos prodiuseriai ir kūrėjai dirbs kartu su kolegomis iš Prancūzijos, Liuksemburgo, Švedijos, Suomijos, Belgijos, Vokietijos, Čekijos, Bulgarijos, Gruzijos, Ukrainos, Kroatijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir pirmą kartą – Serbijos.

Iš viso remiamus projektus įgyvendins 24 prodiuserių kompanijos, savo sumanymus realizuos 45 kino režisieriai. Pasak Kino centro, per šiemet pirmąjį finansavimo konkursą kino projektams paremta 64,7 proc. teiktų naujų projektų paraiškų.

Lietuvos kino centras taip pat pranešė tęsiantis paramą užbaigti 9 filmams, kuriamiems ir valstybės finansuojamiems nuo 2018 metų.

Filmų parengiamųjų ir gamybos darbų paraiškas vertino trys ekspertų komisijos, kuriose dirbo filmų gamintojai, kino kūrėjai ir vertintojai: prodiuserės Lineta Mišeikytė, Ieva Norvilienė, Marija Razgutė, režisieriai Algimantas Puipa ir Ignas Meilūnas, kritikai Rasa Paukštytė, Auksė Kanceravičiūtė, Gediminas Kukta, kompozitorius Juozas Širvinskas.

Kitas finansavimo konkursas vyks balandžio mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS