Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto | KaunoDiena.lt

LIETUVOS ŠIMTMEČIO ŠVENTĖ UŽ ATLANTO

Kartais man atrodo, kad mūsų Tėvynės Laisvės šimtmečio šventė būtų ne tokia prasminga, jei ne Lietuvos Nepriklausomybės akto originalas, lyg iš niekur staiga atsiradęs Berlyne.

„Į senus dokumentus reikia žiūrėti su meile ir ilgai... – į Portlandą iš Los Andželo atvykęs ne tik aplankyti savo senokai matyto giminaičio Dariaus Kuzmicko vietos lietuviams kalbėjo VDU profesorius Liudas Mažylis – „tada jie kai ką gal ir papasakos. Tuo momentu, kuomet atradau šį istorinį dokumentą Vokietijoje, pirma mintis galvoje buvo, kaip reikės gyventi toliau?“

Turbūt daugelis mūsų įgyvendinę tokią svajonę, nubrėžtų šioje istorijoje tašką, tačiau ne L. Mažylis. Ką tik gavau „Pegaso“ knygyne užsisakytą jo futuristinę novelę „99 metai po įvykio“ ir kažkodėl dabar nebetikiu, kad tai paskutinė autoriaus knyga istorine tematika.

Itin šilta Vakarų pakrantėje šiemet žiema pasitarnavo tuo, kad Portlando apylinkėse savo Tėvynės šimtmetį pradėjome švęsti jau ir sausio mėnesį su kitu žymiu istoriku – dr. Norbertu Černiausku ir „LT Identity“ projekto autorėmis Jolanta Rimkute bei Ieva Ševiakovaite. Abu įžymūs istorikai – N. Černiauskas ir L. Mažylis – iki šiol tebuvo trumpai susitikę Vilniuje, o šįkart galėjo netrukdomai pabendrauti gerokai ilgiau.

Tuo tarpu padedant Lietuvių Bendruomenės Kultūros tarybai, „LT Identity“ įkūrėjos su dr. Norbertu apsilankė abejose Niūdžersio valstijos lituanistinėse mokyklose, po to kirto Ameriką skersai ir išilgai link Sietlo ir Portlando bei užbaigė savo patriotinę kelionę  Čikagoje. Grįžus į Lietuvą vasario 16-osios išvakarėse Jolanta Rimkutė pasidalino kelionės įspūdžiais:

- Ką labiausiai norėjosi papasakoti namiškiams sugrįžus iš kelionės apie pačią Ameriką?

- Kokia didelė ir įvairi šalis!

-  O ką apie Amerikos lietuvius?

- Sutikome daug puikių žmonių, kurie myli savo kalbą savo kultūrą, gimtinę Lietuvą. Jiems rūpi, kas vyksta Lietuvoje. Ir dar…lietuviško svetingumo bruožas išvykus iš savo šalies niekur nedingsta!

- Trumpai apie save ir ką gyvenime veikiate?

- Mes su Ieva - kūrybinis duetas, jau dirbame 20 metų kartu. Studijavome Vilniaus dailės akademijoje,  buvome kursiokės. Studijų metu sudalyvavę tarptautiniuose konkursuose ir užėmę prizines vietas, gavome galimybę stažuotis Paryžiuje, kur plėtėme savo kūrybinį akiratį. Vėliau grižusios į Lietuvą, aktyviai dirbome Lietuvos televizijoje - reklaminiuose projektuose, teatre, kine ir vystėme savo kūrybinį braižą. 2003 m. sukūrėme prekinį ženklą ‘’LT Identity’’, 2007 m. įsteigėme dizaino studiją, 2009 m. sukūrėme prekinį ženklą “BALTAI’’, toliau kryptingai ir kūrybingai dirbame lietuviška tautine linkme.

-  Jums  ką reiškia Lietuva ir mūsų šalies Laisvės 100-metis?

- Man reiškia, kad mes vėl turime laisvą, demokratišką savo valstybės istoriją, kurioje dabar ir dalyvaujame.

- Ką galėtumėte atsakyti tiems, kurie šiuo metu Lietuvoje mato viską tiktai blogai ir gąsdina, kad lietuvių tauta pasmerkta išnykimui, ypač dėl tokios didelės emigracijos?

- Valstybė jauna, todėl ir vyksta tokie dideli pokyčiai. Ir nuo mūsų kiekvieno priklauso jos ateitis. Man patinka ir aš noriu gyventi ir kurti čia. Norėčiau, kad ir kiti taip jaustųsi.

- Ar pritariate kitai alternatyviai nuomonei, kad patriotizmo net daugiau emigracijoje?

- Partiotizmas yra ten, kur žmonės keliauja, pažįsta pasaulį, ten, kur mato, kas gražu ir gera, o ir kitose šalyse ne viskas tobula. O dažnai tik išvažiavus tai ir gali sulyginti.

- O ar jaučiasi didesnis patiotiškumo pagyvėjimas šalyje šiemet dėl Lietuvos jubiliejaus?

- Kiek žinau, iki švenčių buvo gan didelė problema nusipirkti trispalvę vėliavą, tai geras ženklas, reiškia, kad Lietuvos valstybės piliečiai išsikėlė daug valstybinių vėliavų! Šventė truks visus šiuos metus, manau kiekvienas prisiderins sau atitinkamą programą. Jaučiasi šventinis suaktyvėjimas tiek virtualioje aplinkoje, tiek žinasklaidoje. Svarbiausia, bent jau aš manau, valstybines šventes reikia švęsti jaukiai ir nuoširdžiai, kaip savo pačių gimtadienį!

-  Jeigu dabar tebebūtų pokario laikai ir tektų rinktis...bėgimas i Vakarus arba galimai Sibiras, geriausiu atveju SSRS - ką darytumėte?

- Na, jau istorijoje žinome, ką reiškia vienas ar kitas pasirinkimas, bet tuo metu žmonės nežinojo, kas jų laukia padarius vieną ar kitą pasirinkimą. Jei klausimas šiai dienai būtų, ar skristi i mėnulį, leistis į vandens gelmę, kur galbūt sukurtas miestas po vandeniu, arba išeiti gyventi į dykumą, ką pasirinktumėte jūs?

-  Kurioje šalyje iš aplankytų labiausiai patiko, ir kuri iš JAV valstijų ar miestų po šios išvykos?

- Man patiko daug kur – ir Tailandas, Mongolija, Jordanija, Islandijoje gerai jaučiausi, praktiškai visose Europos Sajungos šalyse. Atvykus į Ameriką netikėčiausia buvo Sietle ir Portlande, abiejuose miestuose lankiausi pirmą kartą. Labai graži gamta ir tuo pačiu sparčiausiai besivystantys miestai su legendinėmis roko muzikos grupėmis.

- Kokie artimiausi ir į kur toliau planai/kelionės dar šiemet?

Gyventi ir džiaugtis gyvenimu, kurti ir dirbti kryptingai toliau, atsinaujinome savo Internetinį puslapį www.studijalt.eu ir tai mums didelė šventė.

Tuo tarpu Lietuvos šimtmečio šventimas už Atlanto tęsiasi pilnu tempu, praėjusį penktadienį  keliavome į Los Andželą, aplankėme signataro Mykolo Biržiškos kriptą Kalvarijų kapinėse ir pabendravome su jo anūke Danute Barauskaite-Mažeikiene. Po to sudalyvavome grandioziniame renginyje Los Andželo centre esančiame istoriniame “Biltmore Millennium” viešbutyje, kurį puikiai suorganizavo LR konsulatas padedant vietinei Lietuvių Bendruomenės apylinkei, tuo tarpu netoliese esančioje “Staples” arenoje vyko NBA “Visų žvaigždžių” savaitgalis, kurio metu įsimintiną pasirodymą surengė Indiana “Pacers” atstovaujantis Domantas Sabonis.

Puikų pasirodymą Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui paskyręs D. Sabonis gavo progą prisiminti savo Tėvynę ir dar sykį, jau išskrisdamas iš “Angelų miesto” – visą parą Los Andželo oro uosto stulpai Nemuno krašto garbei žibėjo lietuviškos trispalvės spalvomis. Tuo tarpu mūsų keliai kitą dieną – šeštadienį atvedė jau į Sietlą, kur Lietuvos Laisvės 100-metį paminėjome su šiose apylinkėse gyvenančiais mūsų tautiečiais. Šimtmečio šventės dar nesibaigia – šį savaitgalį visi lietuviški Šiaurės Vakarų keliai ves į Portlandą.  Šeštadienį laukiame puikaus vakarėlio su liaudiškos muzikos kapela “Biru Bar” iš Indianos, kurios Oregono ir Vašingtono valstijose dar nėra buvę.   

 

GALERIJA

  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
  • Lietuvos šimtmečio šventė už Atlanto
D. Kuzmicko, G. Babarskienės ir I. Misevičienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zenonas Priekuliškis

Liudas Mažylis pats realiausias kandidatas į Lietuvos prezidentus. Mano tel. 8 662 33770.

bent

pakeliaus mažiukas , padraugaus su vaikučiais ........nereikės autobuso bilietų kolekcionuot

SUSIJUSIOS NAUJIENOS