Minske perlaidoti LDK didikų Radvilų giminės narės Marijos Magdalenos palaikai | KaunoDiena.lt

MINSKE PERLAIDOTI LDK DIDIKŲ RADVILŲ GIMINĖS NARĖS MARIJOS MAGDALENOS PALAIKAI

  • 0

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Radvilų giminės narės ir garsios baltarusių kultūros veikėjos Marijos Magdalenos Radvilienės (Marios Magdalenos Radziwillowos) palaikai praeitą šeštadienį buvo perlaidoti Minsko Švč. Trejybės (Šv. Roko) bažnyčioje.

"Atsisveikinimo su Magdalena Radviliene ceremonijoje dalyvavo jos palikuoniai - proanūkiai iš pirmosios santuokos Marija Helena ir Adamas Zamoiskiai, taip pat giminės atstovai Radislavas Motiejus ir Mikalojus Radvilos", - sakoma Baltarusijos Katalikų Bažnyčios pranešime.

Varšuvoje 1861 metais grafų Zavišų-Kęsgailų šeimoje gimusi A. M. Radvilienė laikė save lietuvių kilmės baltaruse ir garsėjo kaip svarbi šios tautos XIX a. pradžios kultūros atgimimo mecenatė, rėmusi baltarusišką spaudą, knygų leidybą, mokyklas, universitetus ir bažnyčias.

Jos antrasis vyras Mikalojus Radvila žuvo per Pirmąjį pasaulinį karą. Konfliktui pasibaigus A. M. Radvilienė gyveno Lenkijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, o 1932 metais išvyko į Šveicariją, kur mirė 1945 metų sausį.

Praeitais metais jos palaikai buvo ekshumuoti ir kremuoti, vėliau atvežti į Minską.

Šv. Roko bažnyčioje, dabartinėje A. M. Radvilienės palaidojimo vietoje, buvo pakabintas jos bareljefas ir atminimo lenta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS