Mirė kultūrologas P. Kimbrys | KaunoDiena.lt

MIRĖ KULTŪROLOGAS P. KIMBRYS

Šeštadienio naktį mirė vertėjas, kultūrologas, pirmasis žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius Petras Kimbrys.

Jis mirė savo nuomose Kaune, BNS patvirtino P. Kimbrio dukra Veronika Kimbrytė.

P. Kimbrys 1973 metais pradėjo bendradarbiauti su pogrindine katalikų spauda. Pirmasis krikščioniškosios kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius suredagavo daugybę originalių ir verstinių biblistikos, teologijos, filosofijos, istorijos, dailėtyros ir grožinės literatūros veikalų, buvo Šventojo Rašto kanoninio ir ekumeninio leidimo specialiuoju redaktoriumi.

Dirbdamas M. K. Čiurlionio muziejuje, P. Kimbrys parengė Mykolo Žilinsko kolekcijos katalogą, paskelbė straipsnių Lietuvos taikomosios dailės ir M. K. Čiurlionio kūrybos tematika.

Jis yra parašęs filosofo Juozo Girniaus biografinę apybraižą „Kelionė ten ir atgal“ (1995 m.), parengęs „Biblijos vardų adaptavimo principus“ (kartu su kt., 1997 m.) ir sudaręs „Biblijos vardų žodyną“ (2000 m.).

P. Kimbriui pernai gruodį įteikta Bronio Savukyno premija. Įteikdama premiją kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pabrėžė P. Kumbrio nuopelnus lietuvių kalbai ir kultūrai.

„Žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“ vienareikšmiškai yra tapęs atskiru, unikaliu reiškiniu Lietuvos kultūrinėje žiniasklaidoje ir apskritai Lietuvos kultūroje. Jau galima kalbėti ir apie „Naujojo Židinio-Aidų“ tradiciją ar net judėjimą. Visa tai, didžiąja dalimi – Petro Kimbrio nuopelnas“, – sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS