Nobelio literatūros premijos laureatas J. Fosse: rašymas gali išgelbėti gyvybę | KaunoDiena.lt

NOBELIO LITERATŪROS PREMIJOS LAUREATAS J. FOSSE: RAŠYMAS GALI IŠGELBĖTI GYVYBĘ

Nobelio literatūros premijos laureatas Jonas Fosse ketvirtadienį sakė, kad „rašymas gali išgelbėti gyvybę“, kartu apmąstydamas daugybę savižudybių, kurios buvo aprašytos jo kūryboje.

„Jei mano rašymas galėtų padėti išgelbėti kitų žmonių gyvybes, tai niekas nepadarytų manęs laimingesnio“, – sakė norvegų dramaturgas savo Nobelio paskaitoje Stokholme prieš sekmadienį vyksiančią iškilmingą premijos įteikimo ceremoniją.

J. Fosse pažymėjo, kad jo kūriniuose buvo daugiau savižudybių, „nei man norisi pagalvoti“.

„Bijojau, kad tokiu būdu galiu prisidėti prie savižudybės legitimizavimo“, – sakė jis.

Tačiau rašytojas teigė, kad jį labai sujaudino sveikinimai po pranešimo apie Nobelio premijos skyrimą, kai gerbėjai sakė, kad jo kūryba „tiesiog išgelbėjo jų gyvenimus“.

„Tam tikra prasme aš visada žinojau, kad rašymas gali išgelbėti gyvybę, gali būti, kad net mano paties gyvybę išgelbėjo“, – sakė J. Fosse.

Spalio pradžioje paskelbdama apie premiją Švedijos akademija teigė, kad 64 metų J. Fosse pagerbtas „už novatoriškas pjeses ir prozą, kuri suteikia balsą tam, kas neišsakoma“.

Kartais lyginama su kito Nobelio premijos laureato Samuelio Becketto, J. Fosse kūryba yra minimalistinė, jos kalba paprasta, perteikianti žinutę ritmu, melodija ir tyla.

Karalius Karolis XVI Gustavas per iškilmingą ceremoniją Stokholme gruodžio 10 dieną – mokslininko ir išradėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 m. metines – J. Fosse'ui įteiks medalį ir 11 mln. Švedijos kronų (apie 1 mln. JAV dolerių).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS