„Pelėdų kalnas“ bando skintis kelią į Kanų kino festivalį | KaunoDiena.lt

„PELĖDŲ KALNAS“ BANDO SKINTIS KELIĄ Į KANŲ KINO FESTIVALĮ

  • 1

Šių metų gegužę vyksiančiame Tarptautiniame Kanų kino festivalyje savo laimę bandys ir Audriaus Juzėno pokario meilės drama „Pelėdų kalnas“.

Filmo koprodiuserė Jacqueline Quella jau pateikė filmo paraišką festivaliui ir neabejoja, kad filmas turi puikias galimybes pasirodyti Kanuose, rašoma pranešime spaudai.

„Pamačiusi filmą likau sužavėta kūrybinės komandos darbu. Žinoma, tai, ar filmas bus parodytas Tarptautiniame Kanų filmų festivalyje, priklausys nuo to, kokio žanro filmų festivalio organizatoriai ieškos. Turiu įtarimų, kad šiemet jie palankiau žiūrės į juostas, kuriose dominuoja stiprių moterų charakteriai. Gera žinia ta, kad „Pelėdų kalne“ yra labai gerų moterų kuriamų personažų. Kinematografine prasme filmas išties įspūdingas, labai stiprus ir garso takelis, o visų aktorių vaidyba išties aukšto lygio. Tad šansų tikrai yra“, – sako J. Quella.

Pasak J. Quella, „Pelėdų kalno“ parodymas Kanų kino festivalyje padėtų užtikrinti tarptautinį platinimą bei leistų A. Juzėno pokario meilės drami pelnytai pasiekti žiūrovus už Rytų Europos ribų.

Gera žinia ta, kad „Pelėdų kalne“ yra labai gerų moterų kuriamų personažų. Kinematografine prasme filmas išties įspūdingas, labai stiprus ir garso takelis.

J. Quella – viena iš žymiausių Jungtinės Karalystės kino prodiuserių, jos portfolio – kelios dokumentinės juostos ir daugiau nei 15 filmų, įskaitant „Oskarui“ nominuotus „Don‘t tell“ bei „Romanzo Criminale“. Pastarasis 2006 m. pelnė Europos filmų akademijos nominaciją. Jacqueline taip buvo ir Emilio Vėlyvio filmo „Redirected / Už Lietuvą“ vykdančioji prodiuserė.

Tarptautinis Kanų filmo festivalis vyks šių metų gegužės 8–19 dienomis.

Pokario meilės dramos „Pelėdų kalnas“ siužetas nukelia į 1947–1953 metų Lietuvą, kai Antrojo pasaulinio karo chaosą ištvėrusi „sulaužyta“ jaunoji karta turėjo rinktis tarp emigracijos, traukimosi į mišką ir prisitaikymo tuometinėje okupuotoje šalyje. Tai filmas, kuriame telpa daugybė siužetinių linijų.

„Pelėdų kalnas“ pasakoja apie meilės trikampį tarp partizano Šmelingo bei gimnazistų Tado ir Ritos. Šmelingas atsisako „patogaus“ gyvenimo ir renkasi pasiaukojantį partizaninį žygį į Vakarus tam, kad būtų nunešta žinia laisvam pasauliui ir JAV Kongresui apie Baltijos šalių nepriklausomybės siekį bei Kremliaus nusikaltimus. Kartu tai pasakojimas apie tokius kaip Tadas, įsimylėjusius Ritą, maištavusius tyliai, be ginklo, besistengusius išgyventi. Tai pasakojimas apie tuos, kurie vylėsi laimės, mylimojo ar mylimosios, oraus gyvenimo, apie tuos, kurie savo sudaužytų likimų fone pasidavė, apie „sulaužytą“ pokario tautą. Tai pasakojimas apie žmones, kur kiekvienas atrado savo būdus, išraiškos formas pasakyti ar perteikti tai, kas jiems nepriimtina, kai kartais negali to pasakyti garsiai.

Kad ir kokį kelią pasirinko kiekvienas iš filmo herojų, laisvės troškimo negalėjo numalšinti niekas. Režisierius visapusiškai atskleidžia pokario kartos veidą, išgyventas emocijas, kovos už laisvę ar būtį ir baimės atmosferą – baimės, taip ir nenumalšinusios nenumaldomo laisvės šauksmo.

Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Arnas Danusas, Aidas Jurgaitis ir Paulina Taujanskaitė. Filme taip pat vaidina būrys jaunųjų ir jau gerai žinomų aktorių: Skomantas Duoplys, Adomas Jasiukėnas, Rūta Šmergelytė, Mantas Zemleckas, Anastasija Marčenkaitė, Monika Bičiūnaitė, Darius Meškauskas, Aleksas Kazanavičius, Aleksandr Špilevoj, Aleksandra Metalnikova, Dainius Svobonas ir kt. Režisierius: A. Juzėnas, scenarijaus autorius – Pranas Morkus, prodiuseriai: Norbertas Pranckus ir Justina Ragauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mociute

Man teko bendrauti su to laikmecio moterims...labai gerai kad jau daugumos nera tarp musu. Dar taip gasliai Lietuvos ir Rusu merginu viesai rodomu neteko matyti.As traktuoju kaip to laikmecio merginu morales juodinima... Gal siam laikotarpiui ir budinga tas iskrypes seksas. Gyvenau 17 m uzsieni, man butu didele geda jei sis Filmas atsidurtu iuz Lietuvos ribu Puikiai suvaidintos merginu roles,bet isejus is sales jautiesi purvinas ir norisi nusiplaut viska.Kai nebelieka kuo sudominti - siekiam panaudot vulgaruma per moterims.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS